Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Nem népszerű Kínában a ˝Vörös Pad˝, a kommunista párt híveinek iPad-je

Nem nyerte el a kínai közvélemény tetszését az táblagép, amelyet készítői elsődlegesen a kommunista párt hívei számára fejlesztettek ki.
A készülékhez ugyan bárki hozzájuthat, a forgalmazók hirdetéseikben "igazi vezetőknek és stratégiai döntéshozóknak" ajánlották a "Vörös Pad"-et (hongpaiyihao). A 9,7 colos átmérőjű, 1 gigabite RAM-mal, 16 gigabite memóriával rendelkező, érintőképernyős táblagépet a figyelmetlenebb szemlélők könnyen összetéveszthetik az Apple iPad-jével, ám a kínai gyártmány képernyője körül vörös csík húzódik. A két év kutatómunka eredményeként az év elejére elkészült táblagépet ráadásul "innovatív tervezésének, sajátságos készítési módjának és funkcióinak sokasága miatt" nemzeti szabadalomként jegyezték be - írja a termékről a Baidu keresőóriás internetes enciklopédiája.

Nem népszerű Kínában a ˝Vörös Pad˝, a kommunista párt híveinek iPad-je.
Nem népszerű Kínában a ˝Vörös Pad˝, a kommunista párt híveinek iPad-je.

Mi teszi a masinát egyedivé? Elsősorban a személyre szabott alkalmazások, így az Angry Birds és a Skype helyett olyan szolgáltatások futnak, mint "A vezető káderek nemzeti adatbázisa", "A dinamikus központi vezetés" vagy a "Napi döntéshozás", de ott van a gépen a Kínai Kommunista Párt hivatalos napilapjának ikonja, mely a legfrissebb híreket egy kattintásnyi közelségbe hozza. Az ajándékozás hagyományos időszaka, a kínai újév előtti debütálásra szánt "Vörös Pad" ára - valószínűleg az általa kínált "több mint 70 prémium szolgáltatásnak" köszönhetően - 9999 jüan, azaz csaknem 400 ezer forint. Ez több mint kétszerese a 16 gigabite-os Apple iPad 2 árának. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy elér-e valaha is majd az átlag kínai fogyasztókhoz a speciális táblagép, a közvélemény ugyanis komoly fenntartással fogadta a készüléket, amelynek hirdetései azután le is kerültek a kínai honlapokról.

A Sina mikroblogon kommentelők csípősen arról írtak, hogy a drága ajándékot "az adófizetők pénzéből egymásnak vásárolhatják meg a párttagok". Mások a felső vezetés játékszerének tartják a készüléket, és ennek kapcsán az óriási jövedelmi különbségek miatt háborognak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adele kiborult a vádaskodásoktól

Igaztalannak bizonyult a szóbeszéd arról, hogy Adele új barátja nős lenne. Az igazság, hogy a férfi… Tovább olvasom