Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Nem teszünk eleget a gyermekáldásért

A magyar népesség 2010 nyarán a tízmilliós lélektani határ alá csökken. Czeizel Endre, az ország legismertebb genetikusa úgy véli: nőne a gyermekvállalási kedv, ha meghatározhatnánk a második gyerek nemét - ezért ma öt év börtönt kaphat az orvos. A családtervezésre sem tanítjuk meg a gyerekeket, és az egészségügy nem támogatja a rendellenességek megelőzését.
Hetvenöt éves múlt áprilisban dr. Czeizel Endre, Magyarország legismertebb orvos-genetikusa, akinek huszonéves korától életcélja a magzati élet, egészség védelme. 1973 óta tart genetikai tanácsadást. Magyarország népessége várhatóan 2010 nyarán csökken a tízmilliós lélektani határ alá - a professzor szerint az illetékesek messze nem tesznek meg mindent sem a gyermekvállalási kedv serkentéséért, sem a magzati rendellenességek elkerüléséért.

- Az én álmom az lenne, hogy a párok az első gyerek előtt tisztázzák a genetikai hátteret a családban, az esetleges betegségeket - árulta el, miután arról érdeklődtünk: milyen problémákkal fordulnak hozzá leggyakrabban - Az a gondom, hogy általában már a baj bekövetkezte után keresnek meg: sikertelen terhességek, fejlődési rendellenességek, fogyatékosságok miatt.

Hozzátette: korábban született egy családban tizenegy-tizenkét gyerek, közülük legalább kettő életben maradt. Arany János például 11. gyermekként érkezett, édesanyja 45 éves volt. Ma az anyák nagy része dolgozik, nem vállalkozik két-három gyereknél többre, így felértékelődött a gyerekek egészsége. Az orvostudomány próbál segíteni abban, hogy egészséges babák szülessenek, de már későn. - A magzati szűrések, ultrahangvizsgálatok során elvileg felismerik a rendellenességeket, például a Down-kórt, a nyitott gerincet, és az anya a 24. hétig dönthet: megtartja-e a sérült gyereket. Egy nyitott gerincű ember életminősége sohasem lesz jó, ám egy olyan könnyen műthető rendellenességnél is elveteti a babát háromból két anya, mint a nyúlszáj - mondta el a professzor. Holott a megelőzésre ma már a tudomány nagyon jó lehetőségeket kínál, csak az emberek nem tudnak róla, és a magyar egészségügy sem nagyon támogatja ezeket.

A magzatvédő vitamint sem, holott amikor hatezer várandósnak adták az első három hónapban, kiderült, hogy a nyitott gerinc 90 százaléka, a húgyúti rendellenességek kétharmada, a szívrendellenességek fele és a végtaghiányok harmada kivédhető vele. Mégis: inkább támogatja a tb, hogy megöljék ezen magzatok 95 százalékát. A teendőkről sem mindig világosítják fel a leendő anyukákat: például arról, hogy ha nem esett át rubeolán, bárányhimlőn, az oltással megelőzheti, hogy elkapja, és károsodás érje a magzatot.

Czeizel Endre
Czeizel Endre

Nem javítana a helyzeten, ha már kamaszkorban oktatnának családtervezési ismereteket? - érdeklődtünk. - 1996-ban azért vállaltam el a Nemzeti Egészségtani Intézet főigazgatóságát, mert a parlament elfogadta a Nemzeti Alaptantervet, és ebben benne volt, hogy az iskola feladata felkészíteni a gyereket a családi életre. Ahogy a Pitagorasz-tételt, azt is meg kell tanulni, hogyan védekezzünk például a nem kívánt terhesség ellen. Sok mindent kellene megmagyarázni a gyerekeknek, akik nem buták, nyitottak, és szerették ezt a tantárgyat. Mégis megszüntették, pedig ez lenne az első szint - osztotta meg velünk a professzor. A következő a terhesgondozás. 8-10 hetes terhesen mennek el orvoshoz a leendő anyukák, amikor már "kész" a magzat, tehát szükség lenne arra is, hogy felkészítsék a nőket, párokat a fogamzásra, megismertessék őket az optimális családtervezéssel. - Hollandiában már szinte nincs abortusz, pedig nem tiltották be. Csak éppen a gyerekeket megtanították arra, hogyan kell felkészülni a párkapcsolatra, a családi életre. Ám ahogy minket nem készítettek erre fel, mi sem készítjük fel a mostani generációt, és ez nagyon nagy bűn.

Ami a gyermekvállalási kedv növelését illeti: Czeizel Endre 1996 óta küzd érte, hogy azon házaspárok, akiknek ez fontos, megválaszthassák a születendő második és harmadik gyermek nemét. Ezt az ondósejtek elkülönítésével megoldhatná az orvos: fluoreszkáló festékkel megfestve ugyanis az Y kromoszóma fénylik, míg az X kromoszóma sötét marad.

Természetes úton nem lehet így megtermékenyülni, de a mesterséges megtermékenyítés ebben az esetben nem jár hormonkezeléssel, fájdalmatlan és gyors. Az ellenzők azonban tiltakoznak, mondván: mindenki fiút akarna. - Nem látom be, mi szól e módszer ellen. Ha egy párnak már van egy gyermeke, ellentétes neműt akar. Az ondósejteknek sem árt a művelet, nagyon sok mindent kibírnak. Arra sem hivatkozhatunk, hogy az isteni teremtésbe ne szóljon bele az ember, hiszen a magyarok 80 százaléka nem vallásos - hozott fel néhány érvet a genetikus professzor, aki szerint az emberekre kellene bízni a döntést.

Hozzátette: a pszichológusok szerint is jobb, ha ellentétes neműek a testvérek, mert jobban megismerik a másik nemet. Az egykéknek fontos a testvér, mert sérülékenyebbek, önzőbbek, gyakoribb körükben az öngyilkosság és a depresszió. Persze a módszer nem százszázalékos, na de ha nem a vágyott nemű baba születik végül, akkor is "nyertünk" egy új gyermeket. Ennek ellenére jelenleg Magyarországon öt év börtönbüntetést kaphat az orvos, aki alkalmazza. Pedig húszezerrel több gyermek születne így három éven belül.

Jobban félt, mint egy átlagos apuka

Nemrég megjelent, új könyvében írta le a professzor: a genetikai rendellenességeket soha sehol nem regisztrálták olyan eredményesen, mint Magyarországon 1962-től, a Veleszületett Rendellenességek Nyilvántartásában, amelyen ő is dolgozott. Máig jönnek megrendelések külföldről, írjunk tudományos tanulmányt erről és erről a rendellenességről, árulta el Czeizel Endre, adódott hát a kérdés: gyermekei, unokái születése előtt nem aggódott jobban, mint egy átlagos apuka? - Bár mindent megtettem az egészségükért, sokkal jobban féltem - vallotta be a professzor: annyi rosszat látott a munkája során.

Fürdőkúra az utódért

A meddőség kezelésében óriási előrelépést tett az orvostudomány, világított rá Czeizel Endre: míg korábban a házaspárok 16 százalékának nem lehetett gyermeke, ma ez az arány 6 százalék. - A régi időkben az asszonyt tartották meddőnek, amit gyakran fürdőkúrával próbáltak orvosolni. A fürdőmesterek "tudták a dolgukat", megszületett a vágyott utód. Ma már tudjuk, hogy 50 százalékban a férfi a terméketlen, ráadásul a férfiak nemi egészsége sokat romlott.

Olvasóink írták

 • 13. maradando 2010. június 17. 11:21
  „11.Mike3.
  Amikor azt állitják,hogy ketté szakadt az ország:=ez azt jelenti 5 milllió Magyar,és 5 milllió Roma ? :-(”
 • 12. jozko 2010. június 16. 19:07
  „Nem teszünk eleget a gyermekvállalásért.....mondta a népjóléti miniszter. Ezzel a mai mesének vége.”
 • 11. Mike3 2010. június 12. 08:36
  „Pedig a cigányok mindent megtesznek a 10 millió fenttartásáért!

  Nőne a gyermekvállalási kedv, ha nem lenne mindenkinek totálisan bizonytalan a megélhetése! A mai világban gyermeket vállalni a létező legfelelőtlenebb tett.”
 • 10. bambinaXX 2010. június 12. 03:22
  „9 :)
  Nekem van ismerősöm, aki vállalna 3.at, de ha csak lány (2 fiú után).
  A pénz meghatározó.
  Előremozdíthatná a gyermekvállalási kedvet a családi adózás?? a gyermek utáni adókedvezménnyel jobban járna a család, mint a családi pótlékkal., arról nem is beszélve, h fehéredne a gazdaság- a helyett, hogy boldog(gazdag), boldogtalan (csóró) u.annyi családi pótlékot kap..
  Olyasmire gondolok, hogy nem alanyi jogon járna a családi pótlék, hanem csak annak, akinek jövedelme nem annyi, h nem is számít az a +13e; ill. volt már hivatalos munkaviszonya-nem muszáj az iskolapadból menni szülni, 10enévesen.. Pont erről beszél sztem Cz.: megtanulni felelősségteljesen élni.
  és akkor nem hallanánk olyat a mars téren: "szűjjé má´, kapsz érte pézt!"”
 • 9. cibuka 2010. június 11. 17:03
  „Gyermekvállalási kedvemet nagyban nővelné Dr okos endre félhavi jövedelme is!!Amúgy meg miez a lélektanihatár?Személyivel is átléphető?”
 • 8. h375317 2010. június 11. 09:25
  „Valóban ott kezdődik az egész, hogy hogyan fogom biztosítani a megfelelő anyagi hátteret a gyerek(ek)nek...Igazából, ha ez megvan, szerintem egy a lényeg, hogy minden rendben legyen a terhesség alatt és egészséges gyerek szülessen. De ugye a probléma az, ha van gyereked azért nem kellesz a munkahelyre, ha meg nincs azért nem, mert bármikor szülhetsz egyet és a helyedre kell keresni valakit.”
 • 7. jq 2010. június 11. 09:08
  „A biztos anyagi háttér sokkal többet nyomna a latban, mint az, hogy milyen nemű lesz a gyerek. Persze Czeizel a saját kis biznisze érdekében lobbizik, a gyereklétszám miatti aggódás csak a körítés, amivel el akarja adni a dolgot...”
 • 6. ginevra 2010. június 11. 07:12
  „Csatlakozom a gondolatokhoz, 33 éves vagyok és még nem mertünk gyermeket vállalni, mert anyagilag a gyesből nem jönnénk ki.”
 • 5. allegro 2010. június 11. 04:53
  „rotator
  egyetértek! És a gyedből is a hiteltörlesztés és különösen a bankok játékai miatt az éhenhalás várna rám gyerekestől! Nekünk még sokunknak tömegképzés sem volt, sokáig csak a tandíjakra kerestem, máról holnapra élek, hogy is juthatna eszembe a gyerekvállalás?! Ilyen helyzetben még akkor sem, ha már igencsak benne vagyok a korban! A tévedések elkerülése végett, hogy egy nő 30-35 fölött megőrül azért, hogy gyereke lehessen. Hát nem! Ilyen helyzetben egyáltalán nem! Kétségbe is lennék nagyon esve!”
 • 4. flexsnake 2010. június 10. 16:07
  „fő hogy a cigányok eleget tesznek érte :D”
 • 3. rotátor 2010. június 10. 15:30
  „Igen, igazatok van, de a gyerekvállalási kedvet leginkább az hozná meg, ha biztos munkahely várná a visszatérő anyukát és ha az apa a keresetével ténylegesen családfenntartó tudna lenni. Ma Mo-on az átlag családok joggal érzik büntetésnek a gyerekvállalást.”
 • 2. keka 2010. június 10. 15:19
  „Ismerős család azért nem meri a negyedik gyermeket vállalni, mert hátha az is fiú lesz! Ha tudná, hogy kislány, biztosan belevágna! És csatlakozom az előttem szólóhoz, bizony gyakran egészségügyi oka is van annak, ha valaki egy bizonyos nemet választana!”
 • 1. anybody 2010. június 10. 13:14
  „Nem csupán futó hóbort miatt szeretnék sokan megválasztani a gyermekük nemét, hanem például mert van a családban x kromoszómán öröklődő betegség, ami főleg a fiú gyermekeknél jelenhet meg (pl vérzékenység egy fajtája), mivel a lányoknál a 2 db x kromoszóma miatt jó eséllyel van egészséges kópia az adott génből, így ők csak hordozók lehetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirúgták állásából, mert túl szexinek találták - fotóval!

A Puerto Ricó-i származású Debrahlee-t azért rúgták ki munkahelyéről, mert a Citibank manhattani… Tovább olvasom