Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nem tökölök, öntök

Czutor Zoltán üdvözli a vidám hagyományokat, akinek három fia lelkes, sőt figyelmes locsolkodó: csak vízzel spriccelik a hölgyeket. Olvasóink közül akad, aki flakonnal, más vécéillatosítóval vág neki a hétfőnek, így nem csoda, ha ellenük páran meneküléssel védekeznek.
– Egyre kevesebb olyan magyar hagyomány van, ami vidám és összehozza az embereket, ezért nem szeretném, ha eltűnne a locsolkodás, és nem tartom szép dolognak, ha valaki elmenekül előle – osztotta meg velünk húsvéti hitvallását Czutor Zoltán. A szegedi énekes, a Belmondo zenekar frontembere már szombaton „hazaérkezik", és az ünnep egy részét a városban is tölti. De nem csak a húsvét és a család jegyében telik a következő pár napja: egykori, helyi bandájával a próbateremben húsvétozik.
– A szegedi Nyers zenekar nemlétezésének 10. évfordulóját ünnepeljük április 10-én a JATE Klubban, készülnünk kell a bulira. Szombaton még a vadasparkban főzök Bede Róbert szakáccsal, a Tisza partján mi mást készíthetnék, mint harcsapaprikást. Aki nem jön el, azt hétfőn leöntöm egy vödör vízzel – viccelt (reményeink szerint) Czutor Zoltán, amikor arról kérdeztük, követi-e a hagyományokat.

– Húsvéthétfőn három fiúgyermekemmel körbelocsoljuk a családtagjainkat – fogalmazott az énekes frontember. De figyelmes locsolkodó a Czutor család (kivéve Zolit): nem kölnivel, kis spriccelőbe töltött vízzel öntözik csak a hölgyeket. – Jobban örülnek neki, mint a büdös parfümnek – számolt be tapasztalatairól Czutor Zoltán, akinek mindegy, festett vagy csokitojással honorálják figyelmességét, ugyanis tejcukorérzékeny, egyiket sem fogyaszthatja el.

Czutor Zoltánnal  a szegediek legközelebb holnap találkozhatnak a vadasparkban. Fotó: Karnok Csaba
Czutor Zoltánnal a szegediek legközelebb holnap találkozhatnak a vadasparkban. Fotó: Karnok Csaba

Persze akad, aki unortodox módon tölti a hétfőt. Míg egyik olvasónk, Ágnes Angliában él, neki nem kell menekülnie a szifonok elől, elvégre a britek nem locsolkodnak, addig Gyula egyik évben minden szempontból elázott: – Tavaly csak egy helyre sikerült elmennem locsolkodni, mert az első hölgynél, akit meglocsoltam, sikerült úgy lerészegednem, hogy utána engem locsoltak egy vödör vízzel, hátha észhez térek – vallott a szegedi fiatal. Sorstársa, Csaba sem úszta meg. – Minden húsvétkor szétlocsoltam a lányokat Rókuson, és utána betértem a megszokott kisboltomba, vettem két flakon vizet, és adtam a szembejövő ismerős lányoknak! Egyik húsvét hétfőjén délután csak egy kapucsínót kértem volna, ám megláttam három csuromvizes cimborámat, és öt, vödrökkel felszerelkezett lányt. Kaptam én is, de jót nevettem – csatlakozott az élménybeszámolókhoz, amelyek végén kiderült: Gyula már vécéillatosítóval is spriccelt, Csabi pedig ragaszkodik a kölnihez.

Így nem véletlen, hogy akad, aki menekül a húsvét elől, Vivien története locsolóknak és meglocsoltaknak is tanulságos lehet: – Jó ideje nem nyitok már ajtót a legényeknek, mert 10 éves korom körül egyszer egy apa és fia jött locsolkodni. A fiúcska „spriccelőmentes" kölnit kapott, meglocsolta a hajam, de az üveg tartalma végigfolyt az arcomon is. A szemem égett, szúrt, fájt és jól be is vörösödött – hallottunk még egy érvet a vizes módszer mellett.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

George Clooney máris a válás szélén

Nemhiába élt évtizedeken át agglegényként George Clooney. Az alig fél éve nősült, 53 éves színésznek… Tovább olvasom