Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Nem úgy szól a Himnusz, ahogy eddig gondoltuk - videó

Erkel Ferenc amikor megírta a Himnuszt egy dicsőséges dalt szánt a nemzetnek, azonban Kontor Tamás szerint a tempót félreértelmezték. A nemzeti dalunk ezáltal siratóssá és vontatottá vált, hosszú évtizedek óta így halljuk minden alkalommal.
Néhány napja került fel Youtubera egy Himnusz feldolgozás, az egykori Megasztáros versenyző Kontor Tamás, és Kolarics Andrea által. A fiatalember azt állítja, hogy Erkel Ferenc eredeti kottáján a tempó megjelölés Andante Religioso, azaz 76-108 bpm volt. Azonban egy 50-60 évvel ezelőtti félreértelmezés által az ütemszámot 60 bpm-re csökkentették, a Himnuszt pedig azóta is ezen a lassú, siratós hangnemben lehet hallani a legtöbbször.

Kontor Tamás Himnusz feldolgozását egy 2009-ben elért nemzetközi siker ihlette. Jelenlegi párjával, Szabó Eszterrel a Megasztár harmadik szériájában szerepeltek, az ország innen ismerhette meg őket. A döntőbe nem jutottak tovább, azonban évekkel később a Beautiful day című country szerzeményükkel jelentkeztek a neves amerikai dalversenyre, a Song of the Year-re. A szerző páros dobogós helyezést ért el, Tamás ezt pedig hatalmas sikerként könyvelte el, hiszen magyarok ezen a versenyen még nem értek el jelentős eredményt. A Himnuszt neki senki nem játszotta el, és a média sem kapta fel a sikerüket, így Tamás elkészítette magának a saját feldolgozását, amire később Kolarics Andrea ráénekelt.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ian Mckellen szerint a meleg színészek sem kapnak Oscar-díjat

Ian Mckellen szerint a meleg színészek sem kapnak Oscar-díjat
Ian McKellen brit színész szerint nemcsak a sokszínűség hiányával van gond Hollywoodban, a… Tovább olvasom