Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Német nap a közmédián

Vasárnap nemcsak a 25 évvel ezelőtti eseményekről lesz szó, hanem teret kap a gasztronómia, a zene, a kultúra és a sport is.
A közmédia vasárnapi német tematikus napján nemcsak a 25 évvel ezelőtti eseményekről lesz szó, hanem teret kap a gasztronómia, a zene, a kultúra és a sport is - közölte Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője szombaton.

A Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek Főszerkesztőségének vezetője kiemelte, hogy a Vendégségben Németország című egész napos műsorfolyamban a televíziós és rádiós csatornákon számos érdekességgel találkozhatnak a nézők és a hallgatók.

Hangsúlyos eleme lesz a műsorfolyamnak a magyarországi svábok hagyományainak - táncainak, ételeinek - bemutatása, a műsorban főznek például babos tésztát. Emellett a Villány és Szekszárd környéki borászat sváb gyökereiről is szólnak.

Szerepel a műsorban Kóbor János zenész. Bock József borásszal és Michelisz Norbert autóversenyzővel riportot láthatnak a nézők.

Beszélgetést láthatnak majd a nézők a Regensburgban élő Hacki Tamás füttyművésszel és az 1975 óta Németországban élő Leslie Mandoki zenésszel, aki a Bayern München zenei igazgatója, ő írta a csapat indulóját is. Leslie Mandoki bemutatja a műsorban stúdióját, kedvenc hangszerét és arról is beszél, hogy büszke Magyarországra.

Bemutatják a nézőknek a legendás müncheni klub otthonát, az Allianz Arenát, és szó lesz arról is, hogy csaknem egy évszáddal ezelőtt milyen hatással volt a Bayern München fejlődésére a magyar futball. Megszólal a műsorban a magyar labdarúgó-válogatottat három Eb-selejtezőn irányító, egyébként a berlini Hertha BSC-nél edzősködő Dárdai Pál is.

Beszélgetést láthatnak majd a nézők Marton Éva operaénekessel, aki számos német operaház színpadán énekelt már.

A közmédia stábja interjút készített a legendás Klinika című tévésorozat Elke nővérével, Barbara Wussow-val, aki felidézi azt is, más produkciókban milyen volt forgatni Ernyey Bélával. A német nyelvterületen népszerű magyar művész Volf-Nagy Tünde és Horváth Szilárd műsorvezető társa lesz az adás egy részében.

A stúdió vendége lesz Gerhard Losher, a bajor televízió főmunkatársa, akivel a magyar-bajor és a magyar-német kapcsolatok mellett arról is beszélgetnek, hogyan emlékszik a 25 évvel ezelőtti eseményekre.

A tematikus napon két külső helyszínről, a Goethe Intézetből és az Andrássy-egyetemről lesznek bejelentkezések.

Az adás vendége lesz a közmédia Jónak lenni jó! kampányának idei kedvezményezettjének, az Ökumenikus Segélyszervezetnek az elnök-igazgatója, Lehel László is, akivel felidézik majd azt, hogy annak idején az induláskor milyen jelentős német segítséget kapott szervezet.

Siklósi Beatrix kiemelte, hogy mindezek mellett bemutatják a Magyarországon megtelepedett jelentős német ipari vállalatokat, egykori is mai meghatározó német politikusok szólalnak meg a műsorban.

A főszerkesztő közlése szerint sokszínű műsorral készülnek, az M1 és a Duna mellett a Kossuth, a Petőfi és a Bartók Rádió is bekapcsolódik a tematikus nap programjába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csukás István: a mese örök

Egy lyukas hordó és egy törött létra segítségével nyújt többek között operaélményt Csukás István a szegedi gyerekeknek. A Kossuth-díjas író, költő kiskorában szerzett autogramot Kodálytól, de nem eszik csokit. Tovább olvasom