Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Névjegykártya: a köröm

Majd a körmödre nézek - ismert a mondás, ami azt fejezi ki, hogy vizsgáljuk, vajon minden rendben van-e. De az sem árt, ha mi magunk nézünk olykor körmeinkre. Hogy miért? Mert a körmök árulkodnak, kézen és lábon. Sok mindenről. Tulajdonosuk ápoltságáról, gondozott megjelenéséről, és egészségéről is.
"Mutasd a körmöd, megmondom ki vagy" - fűzi tovább a gondolatsort Róth Éva, aki elismert szaktekintély a "köröm szakmában", mint gyakorló gyógypedikűrös, és mint az Aphrodité Oktatási Centrum vezetője, ahol a jövő "körömtudósait" képezik.

A köznapi ember keveset tud saját körmeiről - mondja. Legfeljebb a jó megjelenés egyik fokmérőjének tekintik, hogy rendben legyenek a körmeik, kézen és lábon, és ha már zavaró a látvány, korrigáltatják a durva hibákat.

Mi is a köröm? Erről sem tudunk sokat. Ez az elszarusodott fehérje anyagú képződmény nem véletlenül nőtt ujjaink végére, egyrészt védő szerepe van, másrészt a tapintásban van feladata. A köröm alakja, színe, állagának megváltozása fontos jelzés az orvos számára, egészségünk tükrének is tekinthető. A köröm különféle elszíneződése májbetegségre, vagy szív- és érrendszeri zavarokra is utalhatnak.

De nem csak színbeli, alakbeli elváltozások is előfordulnak, a két körömszél kanálszerű felhajlása például vashiányra utal, ha domború a köröm felszíne, szív és tüdő, légzőszervi okok állhatnak a háttérben, az apró fehér pontok pikkelysömört jeleznek.

A köröm viszonylag gyorsan növekszik, ideális esetben hetente egy millimétert, leggyorsabban a kéz középső ujján. Figyelni kell a körömbetegségekre

Külső behatásra a körömlemez elvékonyodhat és harántirányú barázdák jelennek meg rajta. A kiváltó ok fertőző, vagy krónikus betegségre utal, de oka lehet egyszerűen a helytelen körömápolás is. Éppen ezért Róth Éva szerint jó, megbízható gyógypedikűrösre mindig szükség van, aki az orvos partnere, és közvetítő szerepe is van páciens, és szakorvos között. Mert körömbetegségek esetén sebész, bőrsebész, bőrgyógyász, belgyógyász, sőt még pszichológus, esetleg természetgyógyász közreműködésére is szükség lehet.

Néhány példa a leggyakrabban előforduló körömbetegségek közül: körömágygyulladás, ez a körmök szélén kialakuló fertőzés következménye. A bőr berepedése, tartós irritáció, - szűk, kényelmetlen cipő viselés - következménye. A duzzadt köröm alatt megtelepednek a baktériumok és gombák, fájdalmas fertőzéseket okozva. A benőtt köröm olyan elváltozás, mikor a köröm a kéz, vagy láb irányába nő, tehát rendellenesen, vagy a köröm mellett a bőr gyorsabban nő és beborítja a köröm egy részét is. Főként akkor kezd fájni, ha a körmöt nyomás éri, ilyenkor akár gennyes hólyagok is kialakulhatnak.

Leggyakrabban előforduló körömbetegség a gombásodás. Sok minden okozhatja, a cukor- és érrendszeri betegségektől kezdve a közös zuhany használatáig. Látványos jelei vannak, a köröm megvastagszik és elszíneződik, alatta törmelékes anyag halmozódik fel.

A körmöt megtámadó gombák rendkívül sokfélék, gyógyításuk alapja a fertőző gombafajta azonosítása. Klinikai tünetei is változatosak. A gomba olyan enzimet termel, amely megemészti a körömben lévő keratint, ezáltal megváltozik a köröm szerkezete, és a körömlemez elválik a körömágytól. A cipő rendszerint nyomja az így megvastagodott körmöt, fájdalmat, és gyulladást okozva. Ez az állapot az otthoni körömápolást szinte lehetetlenné teszi.


A gombás fertőzések ma már jól, eredményesen kezelhetők, különféle külsőleg alkalmazott szerekkel és szájon át bevehető gyógyszerekkel is. A fertőzés megszűnése után ép köröm nő, de a visszafertőződés veszélye fennáll a higiéniai követelmények be nem tartása, vagy szűk, nem megfelelő cipő használata esetén.

Igen fájdalmas a tyúkszem, valamint a különböző bőrkeményedések, melyek következtében a felhámréteg egy idő után elszarusodik, és a talpon lévő reflexzónák nem tudnak megfelelően működni.

A körömrágás sokakat érintő rossz szokás, ami mögött általában szorongás, félelem, stressz húzódik meg. Leszoktatáshoz rágógumit, vagy műkörmöt szoktak ajánlani, de legfontosabb az önfegyelem, súlyos esetben pszichológus segítsége is kérhető.

Róth Éva arról is beszél, hogy sokan illetéktelenül használják a gyógypedikűr elnevezést, sok a kontár a szakmában, holott a különbség igen nagy a "sima" pedikűr és gyógypedikűr között. Amíg a pedikűr esztétikai jellegű szolgáltatás, és a szépségiparhoz tartozik, a gyógypedikűr a körömápolás egészségügyi része, amelynek végzéséhez megfelelő elméleti és gyakorlati felkészülés szükséges, és ezen túl a legmodernebb kezelési anyagok, eszközök használatának alapos ismerete is. Nem véletlen, hogy e szakma oktatása ma már uniós elvárások szerint történik.

A szakemberek szerint nincs megfelelő kultúrája a testápolásnak nálunk, pedig esztétikai, és egészségügyi alapkövetelmény, hogy kezünkön - lábunkon rendben legyenek a körmök, amelyek lényegében 20 saját névjegyet jelképeznek.

Olvasóink írták

 • 3. jozko 2012. február 19. 23:01
  „A körmök nagysága, formája, a körömlemez vastagsága, keménysége , a rajtuk lévő haránt vagy horizontális csíkok, barázdák, az elszíneződések és foltok, pettyek , haránt vagy horizontális görbületük, kráterek, repedések , abnormális torzulások, a "holdak" nagysága vagy hiánya , a körömágy és a körmöt körülvevő hús, bőr állaga , esteg sérülései-
  hogy csak a legfontosabbakat említsem -legkevesebb 50 - ismert- betegség előjelzésére vagy megállapítására alkalmasak-
  bioelektromos módszerek vagy laborvizsgálat nélkül.
  A nálunk ritka - pl. trópusi- betegségek -egyébként szignifikáns- tüneteivel ritkán találkoztam.

  Természetesen diagnózis az ujjakon, a kézfejen és a tenyérben fellelhető szimptómák, szimbolikák segítségével erősíthető csak meg.

  A modern orvostudomány ezeket többnyire nem alkalmazza, rendszerint nem is ismeri- rendszerint megbízható laboreredményekre, bioelektromos vizsgálati módszerekre alapozzák a diagnózit.
  Csupán érdekességként említettem a fentieket.”
 • 2. mazsolaszolo 2012. február 17. 19:56
  „A köröm levő, időnként megjelenő apró fehér foltok vagy pöttyök nem a pikkelysömör jelei, hanem sokkal inkább a Ca (kalcium)-hiányé.”
 • 1. sobrij1 2012. február 17. 10:14
  „Könyörgöm! Felejtsétek már el a ronda műkörmöket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plüsspingvint mentettek, mert igazinak nézték

Plüsspingvint mentett nagy buzgalommal egy teljes csapat Németországban, mert több ember igazinak… Tovább olvasom