Délmagyar logó

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Női szerepek a határon túl

A menedzserfeleségek és külföldi karrierre vágyó nőkben közös, hogy elhagyják hazájukat egy jobb élet reményében.
A nők problémái azonban sokszor egészen mások, mint a férfiaké. A férjüket követő asszonyok között például gyakran jelentkezik a depresszió. Votisky Petra pszichológus hat éve él külföldön a férjével, jelenleg Dubaiban – célul tűzte ki, hogy segít ezeknek a nőknek választ találni sarkalatos gondjaikra.

Miért ne nézegessük közel-keleti országban az óránkat egy találkozón? Miért fontos egy nő sikeres külföldi beilleszkedéséhez, hogy betartsa a helyi illemszabályokat? Hogyan boldogulhatunk könnyebben határainkon túl az egészségügyben és a hivatalokban? Hogyan teheti hasznossá a mindennapjait az a nő, aki a férjét követi egy idegen kultúrába, és ezért feladta saját karrierjét, esetleg álmait? – többek között ezekre a kérdésekre is választ ad Votisky Petra. A coach (életvezetési tanácsadó), és pszichológusként dolgozó 39 éves Petra Nők Külföldön néven elérhető honlapján többek között olyan barátnőknek, feleségeknek, anyáknak próbál segíteni háziorvos és idegen nyelvi kommunikáció-fejlesztő szakember segítségével, akik hűségesen elkísérik külföldi kiküldetésbe diplomata, katona vagy üzletember párjukat, azaz angol kifejezéssel élve: expat nők.

Tippek külföldön élő feleségeknek

Ha egy nő nyitott a környezete felé, és beszél nyelvet, külföldön sem válik elszigeteltté. Fontos, hogy új lehetőségként tekintsen a helyzetre. Ha egy menedzserfeleségnek – a tipikus expat feleség, akinek megélhetési gondjai nincsenek, akinek a gyermekei a legjobb iskolákba járnak – nem kell dolgoznia, érdemes olyan tevékenységekre időt szánnia, amelyekre korábban nem jutott ideje. Sokan ilyenkor kezdenek bele egy újabb iskolába, fényképezni tanulnak vagy valamilyen kézműves tevékenységet folytatnak. Így elkerülhetik a depressziót és lehetőségük van akár egy új karrier kialakítására.

Az egy éve működő online felületet azok a külföldre vágyó nők és férfiak is olvassák, és tesznek fel a blogokban kérdéseket a szakembereknek, akik egyedül vágnak neki a nagyvilágnak, egy jobb karrier reményében. Votisky Petra maga is expat feleség: immáron hat éve él külföldön építészmérnök férjével.

A nők problémái különböznek a férfiakétól

– Egy-másfél évig ingáztunk Budapest és Bukarest között. A férjem már kint dolgozott, én pedig arra vártam, hogy egy megfelelő álláslehetőséghez jussak Romániában – ettől tettük függővé a kiköltözésem. Nagyon nehéz időszak volt ez. Végül egy magyar fejvadász cég romániai menedzsereként dolgoztam, mint HR tanácsadó, illetve továbbra is online segítettem ügyfeleimet szakmai és személyes céljaik hatékonyabb megvalósításában – avatott be a korábban klinikai szakpszichológusként is tevékenykedő Votisky Petra, aki első kézből tapasztalta meg azt is, milyen a határainkon túli élet után visszaköltözni a hazájába, visszailleszkedni, majd újra továbbállni. Jelenleg Dubaiban élnek férjével, de rendszeresen hazalátogatnak Magyarországra.

– A romániai munkám az én vágyaimhoz képest „vargabetű" volt. Ezért úgy döntöttem, hogy Dubaiban már egy hordozható-karriert építek fel: skype-on adok életvezetési tanácsokat, illetve pszichológiai tanácsadást nyújtok. Az ügyfeleim nagy része külföldön élő vagy oda vágyó nő. Az elmúlt hat évben rájöttem, hogy mennyire különböznek a nők problémái a férfiakétól – persze sok átfedés akad. Rengeteg olyan nő van a világban, akik elkallódtak, akik esetleg nem tudnak magyarul segítséget kérni. Ha valaki nem a saját karrierje építésének céljából hagyja el az országot, kívülről bármennyire is kecsegetőnek tűnik, a háttérben rengeteg lelki problémával kell megküzdenie. Nem véletlen, hogy az expat feleségek között nagyon sokan depressziósak. Ez a betegség Dubaiban is jellemző, ahol az év nagy részét légkondicionált helyiségben lehet csak eltölteni az 50 fokos hőség miatt. Kevés a részmunkaidős állás, és bizonyos szakmákban az elhelyezkedés feltételeit rendkívül szigorú szabályokhoz kötik.

Votisky Petra pszichológus hat éve él külföldön a férjével, jelenleg Dubaiban. Fotó: DM/DV
Votisky Petra pszichológus hat éve él külföldön a férjével, jelenleg Dubaiban.
Fotó: DM/DV

Európában talán könnyebb beilleszkedni, hiszen a kulturális különbségek kevésbé rázzák meg az embert. Ugyanakkor, minél távolabbra megy az ember Magyarországtól, azt tapasztalja, hogy a magyar közösségek annál összetartóbbak. Sokkal nagyobb támogatást kaphat egy nő egy dél-afrikai, szingapúri vagy dubai-i magyar közösségtől, mint például Németországban vagy Franciaországban. A pici kulturális különbségek, sokszor nehezebbé teszik a beilleszkedést. A miénktől teljesen eltérő kultúrát az ember hajlamosabb elfogadni, mert nem várja azt, amit Európában – érvelt a szakember, aki közgazdasági diplomájának megszerzéséhez szakdolgozati témájául a nők külföldön betöltött munkaerő piaci helyzetét választotta. A nagyszabású kutatásból világosan látszott – ez 2012. januári adat –, hogy a magyar nők egyharmada szívesen dolgozna a határainkon túl.

Diplomásként szobalánynak?

Tőlünk nyugatabbra teljesen természetes, hogy az emberek külföldön is dolgoznak. Magyarországon sokáig viszonylag kevesen szánták el magukat ilyen lépésre. Az elmúlt években azonban divat lett – a legtöbbek környezetében akad olyan ismerős, barát, aki külföldön vállal munkát, illetve az anyagi lehetőségek is motiválnak –, ezért egyre többen merészkednek el. A szakember azonban óva inti a munkavállalókat attól, hogy akármilyen körülmények között, akármilyen pozícióban szerepet vállaljanak. Diplomásként szobalánynak állni például nem túl szerencsés, csakis akkor, ha az érintett mellette tanul, és hosszú távú céljai vannak. Nagyon könnyen bele lehet ragadni ugyanis egy ilyen élethelyzetbe. Nem beszélve arról, hogy itthon, több év kihagyás után nagyon nehéz visszailleszkedni, az elhagyott pozícióba, az önéletrajzokban nem szeretik az „üres sorokat". Ugyanakkor, ha a külföldi munkavállalás a karrierépítést szolgálja, és jól megszervezett, csak haszon származhat belőle. Sokat lendíthet a karrieren, ha valaki olyan országba megy, ahol az az iparág erős, amelyben ő is tevékenykedik. Ha magas pozíciókba nem is jut a munkavállaló, rengeteget lehet belőle tanulni. Illetve olyan országba érdemes gondolkodni, ahol hiányszakma az, amivel mi foglalkozunk. És nem csak az informatikusoknak és az építészeknek terem babér, Franciaországban például vadásszák a magyar gyógytornászokat. De a külföldi munkavállalás nyelvtudás nélkül nem megy. Az angol a legtöbb helyen alapkövetelmény, de például a német nyelvterületeken a német ismerete is elengedhetetlen. – A kritikusabb pontokra igyekszem felhívni a figyelmet, hiszen ahány ember annyi féle élethelyzet. Ha egy másik országban tartózkodunk, ugyanolyan sarkalatos kérdés a tb fizetés, mint a különböző rejtett költségek, amelyek felmerülhetnek – magyarázta Votisky Petra. „Az én szülésem" sorozatában olyan nőkkel készít interjút, akik idegen országok kórtermeiben hozták világra gyermekeiket. Ezáltal bepillantást nyerhetünk például egy muszlim magyar nő dubai-i és egy magyar anya londoni szülésének körülményeibe is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vicces videó: Bekapcsolta a radart

Hűsölő hawaii barátfóka a Waikiki Aquarium-ban. Cuki videó! Tovább olvasom