Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Nőknél jelentkezik az ˝összetört szív-szindróma˝

A nőknél akár hétszer, kilencszer nagyobb valószínűséggel jelentkezik az összetört szív-szindróma, mint a férfiaknál - állapította meg a témában először végzett amerikai kutatás.
A felmérés szerint az erős érzelmi hatás kiváltotta tünetegyüttesből a páciensek általában károsodás nélkül épülnek fel.

A hirtelen érzelmi felindulás vagy az elfojtott stressz kiváltotta tünetegyüttest először japán orvosok írták le 1990 körül, és a Takocubo-kardiomiopátia nevet adták neki.

A komoly érzelmi sokk kiváltotta szindróma hatására hirtelen magasba szökik az adrenalin és más stresszhormonok szintje a szervezetben, a szív pumpáló funkciója beszűkül, és a páciens olyan tüneteket produkál, mintha szívrohama lenne, holott a koszorúerek sértetlenek.

A legtöbb beteg heteken belül meggyógyul, de nagyon ritkán halálos kimenetelű lehet az állapot.

Az Arkansas Egyetemen dolgozó Abhishek Deshmukh az Amerikai Szívgyógyász Társaság konferenciáján ismertette a tünetegyüttesről végzett az átfogó kutatást. Az amerikai kórházak szövetségi adatbázisának anyagát használva ezer kórház eseteit elemzte a 2007-es évre vonatkozólag.

A kutató 6229 összetört szív-szindrómást talált, ebből mindössze 671 volt férfi. A szívproblémákat okozó magas vérnyomást, dohányzást és más hasonló faktorokat kiszűrve arra az eredményre jutott, hogy a nők 7,5-szer nagyobb eséllyel szenvednek a szindrómában, mint a férfiak.

Az 55 esztendősnél idősebb nőknél háromszor gyakoribb volt az előfordulás, mint a fiatalabbaknál, az 55 alatti nők pedig 9,5-szer valószínűbben estek áldozatul a tünetegyüttesnek, mint az ebbe a korcsoportba tartozó férfiak.

A tanácskozáson felszólaló Abhiram Prasad, a Mayo Klinika kardiológusa saját kutatásaira hivatkozva állította: nincs magyarázat arra, hogy miért főként a nők az érintettek.

Egy teória szerint ebben a hormonok játszanak szerepet, egy másik szerint a férfiak szívsejtjein több az adrenalin receptor, ezért talán jobban viselik a stresszt, és annak kémiai hullámait - ismertette Deshmukh.

A tanulmányok alapján az esetek egy százaléka bizonyul halálosnak.

"Régen úgy mondtuk volna: halálra rémült" - emlékeztetett Prasad.

A páciensek tíz százalékánál másodszor is jelentkezik a megtört szív-szindróma élete során. A konferencián emellett az is elhangzott, hogy míg a szívinfarktus a télhez, az összetört szív-szindróma a nyárhoz köthető a gyakoriság tekintetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Női páros vezeti a Csillag Születiket

Tavasszal ismét jelentkezik az ország egyik legnépszerűbb tehetségkutató showműsora, a Csillag… Tovább olvasom