Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Noreg: egyre több támadás éri az adatbázisokat

Már nemcsak az internetes oldalakat támadják, hanem egyre inkább a mögöttük lévő adatbázisokat, ahonnan bizalmas információkat szereznek meg a csalók.
Új tendencia az informatikai bűnözésben, hogy már nemcsak az internetes oldalakat támadják, hanem egyre inkább a mögöttük lévő adatbázisokat, ahonnan bizalmas információkat szereznek meg a csalók, jó példa erre az a tavalyi támadás, amikor több, a magyar piacon is működő szolgáltatók adatbázisából szereztek meg adatokat a támadók, s ezért több ezer bankkártyát le kellett tiltani, illetve cserélni.

Kőrös Zsolt, az üzletbiztonsági technológiákat fejlesztő és szolgáltató Noreg Kft. ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: az adatok 75 százalékát adatbázisokból lopják el, és ez az arány folyamatosan nő. Nehezíti a védelmet, hogy a nagyvállalatok többféle alkalmazást is használnak, ezért nem egyszerű hatékonyan védeni az adatbázisokat. Lehetőséget ad a lopásra is, hogy a cégek sokszor megfeledkeznek a belső visszaélésekkel szembeni védelemről.

Hangsúlyozta, hogy az üzleti biztonság megteremtése ma már létkérdés. Ezt mutatják azok a megrendelések, amelyeket például a pénzügyi, illetve telekommunikációs szektorból kap a vállalat. A kft. fejlődését mutatja, hogy a Noreg tavaly 604 millió forintos, a 2010. évinél 25 millióval nagyobb, rekordbevételt ért el, s tartotta a korábbi évekre jellemző 20-25 millió forintos nyereségét. A társaság bevétele 50-50 százalékban származik a termékek és szolgáltatások eladásból.

Hozzátette: a cél az idén is az, hogy ne csökkenjen a bevétel, s még fontosabb, hogy megmaradjon az eredményszint.

Az eredmény szinten tartása, illetve a bevétel növekedése alapvetően annak köszönhető, hogy saját termékeket is fejlesztenek, illetve annak, hogy elsősorban nem a folyamatosan csökkenő állami megrendelésekre építették üzleti modelljüket, hanem a stabilnak mondható pénzügyi és távközlési szektorra - jegyezte meg Kőrös Zsolt.

Az ügyvezető elmondta: a biztonsági piacot az is jellemzi, hogy bár egyre több cég ismeri fel a védelem szükségességét, de nem biztos, hogy többet költ rá mint korábban. Részben azért sem, mert nagyon kemény árharc folyik a piacon, s előfordul, hogy a nagynevű cégek az eredeti ár 20 százalékáért nyerik el a szolgáltatási megbízást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A titkos jelszónak valóban titkosnak kell lennie

A kamasz párok gyakran megosztják egymással jelszavaikat, később azonban ezt nagyon megbánhatják. Tovább olvasom