Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Növeli az élelmiszerallergia kockázatát egy víztisztításhoz is használt diklórfenolok

Az ivóvíz klórozása során keletkező diklórfenolok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több embernél jelentkezik élelmiszerallergia - vélik amerikai kutatók.
A New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem munkatársai tanulmányukban úgy találták, hogy gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál az embereknél, akik vizeletében magasabb volt a rovarirtó szerekben is alkalmazott diklórfenolok szintje.

Egy 2005-2006-ban készült nagyszabású amerikai egészségügyi felmérésben megállapították, hogy a bevont mintegy 10 ezer ember közül minden negyediknek, 2548 embernek a vizeletéből kimutatható volt diklórfenol. Ebből a csoportból 2211 embert vontak be a mostani tanulmányba, amelynek eredményét az Annals of Allergy, Asthma and Immunology című szakfolyóiratban ismertették.

A vizsgált emberek közül 411-nek volt élelmiszerallergiája és 1016-nak környezeti allergiája. Az elemzés azt mutatta, hogy 80 százalékkal gyakoribb volt az élelmiszerallergia azoknál, akiknél a legmagasabb diklórfenolszintet mérték (a felső negyed) az alsó negyedbe került résztvevőkhöz képest.

A csapvizet helyettesíthetjük ugyan palackozott vízzel, ám máshonnan is jut a szervezetünkbe a diklórfenolokból. "Egyéb diklórfenolforrások, például a rovarölővel kezelt gyümölcsök és zöldségek, nagyobb szerepet játszhatnak az élelmiszerallergia kialakulásában" - idézte Elina Jerschow allergológust, a kutatás vezetőjét az EurekAlert című amerikai tudományos portál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mary és a John a legnépszerűbb nevek Vilmos hercegék gyerekének

A brit koronához tartozó Ausztráliában már lehet fogadásokat kötni arra, hogyan fogják nevezni… Tovább olvasom