Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Nyomozás indult a rendőrség nevével visszaélő vírus miatt

Eljárást indított a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztálya egy internetes vírus miatt, amelynek terjesztésével a számítógép rendőrségi blokkolására hivatkozva csalnak ki pénzt az emberektől.
A BRFK hétfőn a honlapján azt írta, hogy a rendőrséghez országszerte több állampolgári bejelentés érkezett, mert ismeretlen tettesek különböző internetes oldalakon keresztül egy káros tartalmú szoftvert terjesztenek (portálunk tavaly októberben már foglalkozott a kamublokkolással). A rendőrség jelenlegi információi szerint egy nemzetközi csoport áll a vírus megjelenése és terjedése mögött. Az adott ország rendőrségi jelképei felhasználásának módszere több nyugat-európai országban is megjelent - tették hozzá.


Kifejtették: a "Ransomware" elnevezésű vírusnál a sértett gépének képernyőjére egy üzenet töltődik be, amely szerint a "Magyar Rendőrség Osztály Elleni Kiberbűnözés" zárolta a komputert, mivel azon illegális tartalmak találhatóak. Az üzenet szerint a gép feloldásához "Ukash vagy paysafe" utalással egy meghatározott összeget kell befizetni. Az így kicsalt összegek feltehetően internetes szervezett bűnözőkhöz jutnak el - írta a rendőrség.

A BRFK közleményében felhívta a lakosság figyelmét, hogy a rendőrség nem blokkol számítógépeket, ezért "ezen üzenetek alapján senki ne vásároljon Ukash vagy egyéb utalványt".

Kiemelték: a vírus csak aktív kapcsolat esetén indul el, ezért ilyenkor - a modem kikapcsolásával vagy az internetkábel kihúzásával - az internetes kapcsolatot meg kell szakítani és újra kell indítani a számítógépet. Ezután javasolt a fertőzött számítógép vírusirtását, vagy az adatmentést és a számítógép újratelepítését elvégezni, amelyhez szükség lehet számítástechnikai szakember segítségére.

Ezen felül - írták - a számítógép újratelepítése után ajánlott vírusirtó programot, valamint kétirányú tűzfalat telepíteni. A vírus terjedésének megakadályozása és a szükséges óvintézkedések meghozatala érdekében a rendőrség felvette a kapcsolatot az internetszolgáltatókkal és a biztonságtechnikai szoftverek fejlesztőivel - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nézze meg Andres Sarda 2013/14-es őszi-téli kollekcióját!

A spanyol tervező munkáit a Mercedes-Benz divathét első napján, február 18-án mutatták be Madridban. Tovább olvasom