Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Ön is hírforrásként használja a Youtube-ot?

Hírforrásként kezelik a felhasználók a YouTube közösségi videomegosztó portált, kiugró események és természeti katasztrófák esetén a szemtanúk videóiból tájékozódnak - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány.
A Pew Research Center független médiakutató 15 hónapig vizsgálta a Google tulajdonában lévő közösségi videomegosztó legnépszerűbb videóit. Az eredmény szerint a televíziós hírek nézőinek száma még mindig könnyűszerrel túlszárnyalja a YouTube-ról tájékozódók számát, ugyanakkor a portál olyan "feljövőben lévő digitális környezet, ahol a profi újságírás elegyedik a civil tartalommal".

"A videós újságírás új formája jelent meg ezen a platformon. Olyan forma, amelyben a sajtóorgánumok és a közönség közötti kapcsolat jóval dinamikusabb és multiverzálisabb, mint amilyet egyéb platformoknál korábban észlelhettünk" - jelentette ki Amy Mitchell, a médiakutató Project for Excellence in Journalism programjának igazgatóhelyettese.

A legnépszerűbb videók jó harmada származik civilektől, több mint a felük pedig sajtóorgánumoktól kerül a portálra, ám előfordul, hogy ezek a hírvideók is tartalmaznak YouTube-felhasználók által feltöltött anyagokat.

A tanulmány vizsgálati ideje alatt - 2011 januárja és 2012 márciusa között - a japán földrengés és árhullám volt a legnézettebb hírtéma. A Japánból feltöltött legnézettebb videók között szerepeltek a helyi biztonsági kamerák felvételei, hírtévés beszámolók és a japán parti őrség filmjei.

A felmérés megállapította, hogy gyakorta szerepelnek egyéb drámai események is a legnézettebb videók között.

Mitchell tájékoztatása szerint a szemtanúk felvételei beépülnek a hírfogyasztás folyamatába, olyannyira, hogy a YouTube globális hírarénájában profi és amatőr videók váltakoznak. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy fiatal platformról van szó, és az információáramlás módja még kidolgozásra szorul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megverték, levetkőztették és cigivel égették az utcán - sokkoló videó

Észak-Indiában egy csapat férfi fél órán át bántalmazott a nyílt utcán egy nőt anélkül, hogy valaki… Tovább olvasom