Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Öngól a fájlmegosztók lekapcsolása?

A Megaupload esete azt mutatja, hogy egy jól látható szereplőt kikapcsolásával a hasonló szolgáltatók piaca sokkal töredezettebbé, így a kalózkodás elleni harc még nehezebbé vált.
Érdekes megállapításra jutott a bostoni Northeastern Egyetem egy kutatócsoportja, ami az illegális internetes tartalommegosztás elleni harc egyes eszközeinek hatékonyságát vizsgálta - számol be az index.hu. Annak ellenére, hogy az elmúlt években több, nagy port kavaró akciót is láthattunk, a csoport (és a való élet) tapasztalatai alapján szinte semmit sem ér, ha a hatóságok blokkolnak egy torrentoldalt, vagy lekapcsolnak egy fájlmegosztó-szolgáltatást.

Az egyetem szakemberei a kutatás időtartama alatt több ezernyi, az internet megfelelő oldalain megtalálható fájlok elérhetőségét figyelték. A végső eredmények alapján kimondható, hogy bár egy-egy nagyobb torrentoldal vagy egyéb jellegű fájlmegosztó lekapcsolásakor az adott fájlok elérhetősége csökkent, a csökkenés csupán időleges volt. Azon túl, hogy a blokkolt oldalak tartalma eleve máshol is megtalálható volt, a letiltott oldalak tartalma egy másik oldalon szintén újra elérhetővé vált.

A kutatást összefoglaló tanulmányban a szakértők említést tesznek a Megaupload térdre kényszerítéséről is. A jelentésből kiderül, hogy a hatóságok hatalmas öngólt lőttek: azzal ugyanis, hogy egy jól látható szereplőt kikapcsoltak, csak azt érték el, hogy a hasonló szolgáltatók piaca sokkal töredezettebbé, így a kalózkodás elleni harc még nehezebbé vált. A tanulmány készítői megszámlálták az illegális tartalmat megosztó oldalakat: 10 000 doménnév és 5 000 IP-cím a végső eredmény.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 11. 11:27
    „Aki ismeri az internet működésének az alapjait tcp/ip és az útvonalválasztást (routolás) az eleve tudhatja, hogy
    egy szerver kiesése nem gond.
    Az internet elődje az ARPANET erre az elvre épült egy esetleges atomcsapás kivédésére!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ipsos: a közösségi média úgy vonzza az embereket, mint fény a pillangókat

Nemzetközi szinten a közösségi médiát használók napi 3,6 órát „röpdösnek" a cybertérben: avagy… Tovább olvasom