Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ördög Nóra kislányával jógázik

Ördög Nóra imádja nézni, ahogy férje, Nánási Pál fotógráfus és kislánya Mici egymásra hangolódnak. Nagy szerelem van ugyanis közöttük. A népszerű televíziós műsorvezető rengeteg izgalmas programot talál ki kislányuknak. Elárulta: még nem hiányzik neki a képernyő.
– Izgalmasan telnek a napjai Micivel?

– De még mennyire! Kíváncsi voltam, hogy a kislányom rugalmasan veszi-e az „izgágaságomat". Reméltem, hogy hozzám fog idomulni, hisz kilenc hónapon keresztül mégiscsak ebben volt része. És így lett. A kezdetektől rengeteg – babákkal randizós, sétálós – programot szerveztem magunknak, mert azt látom, hogy Mici is nyitott rá. Olykor bemegyünk, meglátogatjuk apát a stúdióban, és van, hogy otthon maradunk. Igazából nagyon jól elvagyunk!

– A babázáshoz is kell logisztikai érzék...

– Bizony. Ennek a kihívásaival én is szembesültem. Egész más típusú igénybevétel; most látom csak, hány fronton kell helyt állni. A barátnőmmel, Erikával működtetett közös cégünk feladataiból valamennyit vállalok. Ott is van Micinek kialakítva egy játszósarok – ideális bababarát a környezet. Amikor pedig este lerakom aludni a kislányom, igyekszem még olyan dolgokat elintézni, amelyre nem szerettem volna az ő idejéből áldozni. És persze ilyenkor próbálok arra is figyelni, hogy érdemi és hasznos időt töltsünk együtt Palkóval.

Ördög Nóra: A kezdetektől rengeteg – babákkal randizós, sétálós – programot szerveztem magunknak
Ördög Nóra: A kezdetektől rengeteg – babákkal randizós, sétálós – programot szerveztem magunknak

– És ott van még Pityu is. Őt is el kell látni, és bátran állíthatjuk: egy magyar vizsla nehezen lefárasztható.

– Pityu Palkó reszortja. A fiúk mennek dolgozni, mi lányok, maradunk otthon, legfeljebb később becsatlakozunk hozzájuk.

– Vannak tanácsai azoknak a kezdő kismamáknak, akik éppen most küzdenek a gyermekágyi időszakkal, a nem alvással?

– Nem szívesen adok tanácsot, mert a saját bőrömön tapasztaltam, hogy az embernek úgyis magának kell kitapogatnia a dolgokat. Minden baba más, minden élethelyzet más. Nem szeretném túlszépíteni, az első hat hét, nagyon kemény. Minden kismamának van ugyanis egy romantikus elképzelése a babázásról. Persze ilyen is lesz, de azért idő kell, amíg a baba és a mama belerázódik a dolgokba, egymásra hangolódik. Nem minden kisbaba csupán eszik-alszik. Mici sem ilyen volt, folyamatosan foglalkozni kellett vele, nagyon keveset aludt nap közben. Talán az egyetlen tanácsom, hogy érdemes elfogadni minden segítséget, nem kell szégyenlősködni.

– Kiadtak egy kismama jóga DVD-t. Régi szerelem a jóga?

– Nem. A várandóságommal együtt jött az életembe, szerelem volt első találkozásra. Korábban túlságosan pörgős voltam a jógához. Annyira mondták a barátnőim, hogy próbáljam ki. Nagy szükségem is volt rá, hiszen itt alkalmat találtam arra, hogy egy kicsit elmélyüljek az érzésben, hogy kisbabát várok, és kapcsolatot tudtam teremteni Micivel. Az oktatómmal, Kovács Gyöngyi Nalinível közösen határoztuk el – gyakorlatilag az utolsó pillanatban –, hogy elkészítjük ezt az anyagot, mert azt láttuk, hogy magyar nyelven nem létezik ilyen. Mici születése előtt két héttel vettük fel a gyakorlatsorokat. Mikor Mici kicsit nagyobb lett elővettük, és elkezdtem összevágni. Egyébként már most felvettünk egy baba–mama jógaanyagot is, amit később fogunk összerakni. Muszáj volt, mert Mici egyre nehezebb, kevésbé bírom majd emelgetni.

– Jóga közben már azt is elképzelték, milyen lesz a szülés.

– Nekem ez nagyon sokat segített. Mondogattam magamnak, hogy rövid lefolyású, komplikációmentes lesz. Tulajdonképpen három óra alatt megszületett Mici úgy, hogy igazán csak az utolsó egy órában fájt. Persze ez sok mindenen múlik, genetika, mázli, de hiszem, hogy ahhoz is köze volt, hogy végig jógáztam a tizenhatodik héttől kezdve.

Mázlista vagyok, nem kell egy határozott lemondásokkal járó döntést hoznom.
"Mázlista vagyok, nem kell egy határozott lemondásokkal járó döntést hoznom."

– Az ember fejében fiatal korától van egy számára ideális családmodell, és ebben az is benne van, hogy hány gyermeket szeretne. Tudván, hogy sokat küzdöttek a kisbabájukért, hogy Mici lombik-program segítségével jöhetett a világra, mindez változtatott valamin?

– Nem változott, továbbra is több gyereket szeretnénk. Kérdés, hogy a sors hogyan rendeli ezt a dolgot. Mici igazi „demó" gyerek, aki után valóban megjön a kedve az embernek szülni még jó párat. Szóval nagyon szeretnénk még kisbabát, majd meglátjuk hogyan alakul.

– Palkó pelenkázik?

– Persze, most is vele van Mici – összeszokott párost alkotnak. Nagy szerelem van közöttük. Felkészítettek, hogy szokjak hozzá: soha nem fog Mici rám úgy nézni, mint az apjára. Elképesztő, amikor meglátja, olyanokat kacag! Annyira imádom, ahogy egymásra hangolódnak!

– Megvan a dilemma azzal kapcsolatban, hogy mikor menjen vissza dolgozni?

– Az én helyzetem egy kicsit más, mint egy átlag kismamáé. Mázlista vagyok, nem kell egy határozott lemondásokkal járó döntést hoznom. Az én munkáim nem ennyire sarkosak. Most sem érzem elrekesztve magam a társadalomtól, a felnőtt dolgoktól, de azt sem érzem, hogy hivatalosan visszamentem volna dolgozni. Azt, hogy mikor fogok újra műsort vezetni, még nem tudom. Alapvetően úgy terveztem, hogy egy évet szeretnék kihagyni. De nem beszéltünk még erről, felkérést sem kaptam. Nyilván, ha jönne valami alkalmi dolog, arra nagyon szívesen igent mondanék – ilyenek most is vannak.

– Hiányzik a képernyő?

– Végignéztem az X-Faktort, de nem gondoltam arra, miért nem én vezetem. Ez a része még egyáltalán nem hiányzik. Azt most nehezen tudom elképzelni, hogy hétvégén este ne legyek otthon Micivel.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a II. világháborúban szolgáló egyik utolsó női mentő-gépkocsivezető

Janine Bocquentin a csupa nőt tartalmazó, Rochembeau nevű csapat tagja volt. 90 éves korában hunyt… Tovább olvasom