Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Oroszlánfóka-áradat San Franciscóban

Hatalmas oroszlánfóka-horda árasztotta el San Francisco híres, turistákat vonzó partszakaszát, pontosabban a Pier 39 kikötőt: az állatok nem mindennapi látványa naponta turisták ezreit vonzza az öbölbe.
A megszokott néhány száz fóka helyett most több mint ezerötszáz állat nyújtózkodik az imbolygó fastégeken. Bőgésük messzire elhallatszik - hasonlóan messzire jut el a táplálékukul szolgáló halmaradékok bűze.

Sheila Chandor, a Pier 39 vezetője elmondta, hat új dokkot állítottak fel, mivel túl kevés helyük volt az idesereglett oroszlánfókáknak. A kikötő fenntartói és a turizmusban érdekelt üzletemberek örülnek az ingyenes attrakciónak. Chandor szerint az ilyen nagy, zajos társaság megjelenése kivételes jelenség, amelynek nem találják okát.

Az állatok tömeges felbukkanása a tengerbiológusoknak is feladja a leckét. Jim Oswald, a tengeri emlősöket vizsgáló sausalitói központ munkatársa elmondta: egyelőre nem tudják, miért gyűlt össze ilyen sok fóka. Lehetséges, hogy az éhes állatok egy halrajt követve jutottak ide, de előfordulhat, hogy olyan környezeti tényezők állnak a háttérben, amelyeket még nem ismernek. Mindenesetre az oroszlánfókák nagyon jól érzik magukat a San Franciscói partoknál. A árapállyal együtt süllyedő és emelkedő úszó dokkokon a napimádó állatok órákon keresztül süttethetik szárazon a hasukat. Ezt húsz évvel ezelőtt fedezték fel először az oroszlánfókák; kezdetben csak néhány tucatnyi, majd több száz állat érkezett az "emberturisták" által is kedvelt partokra.

Bár sokan kíváncsiak a fókák hordájára és élvezettel nézik a napozó állatseregletet, másoknak vesződséget okoznak: több úszó panaszkodott már az agresszív fókákra, amelyek elüldözik a sportolókat. A halászok sem örülnek a konkurenciának, hiszen az oroszlánfókák ellopják a halat a kivetett hálóból. Súlyos testükkel összeroppantják a stégeket, lyukat ütnek a hajókra. A Pier 39-cel szomszédos stégek tulajdonosai hálóval próbálják meg távol tartani a hívatlan vendégeket. Hathatósabban azonban nem léphetnek fel ellenük, mivel a kaliforniai oroszlánfóka védett faj, egyedeit nem szabad erőszakkal elzavarni.

A Pier 39 üzemeltetői "biztonsági őrt" alkalmaznak, aki megpróbálja sakkban tartani a fókákat: a férfi a még el nem foglalt stégeken járőrözik, és egy egyszerű víztömlővel üldözi el a betolakodókat. "Hihetetlen, de az oroszlánfókák tényleg nem szeretik a tömlőből rájuk zúduló vízsugarat, és gyorsan elhagyják a helyszínt. így anélkül, hogy különösebben megterhelnénk őket, egyszerűen elmennek." - meséli Sheila Chandor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meztelenül pózolt a szexi tanító néni - fotóval!

Eltávolíttatta az internetről meztelen képeit az az új-zélandi tanárnő, aki ellen vizsgálat indult,… Tovább olvasom