Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Ősrégi körlevél a Facebookon a Győri Kekszről és a Danone-ról

Az egykori Sláger Rádió egykori munkatársának egykori levele újra életre kelt és Danone-bojkottra szólít fel a Győri Keksz miatt.

Egy szorgos ellenállónak köszönhetően feltámadt a hírhedt Danone-bojkott a Facebookon, és már több mint 26 ezren osztottak meg egy olyan képet, ami a Danone termékeinek elutasítására szólítja fel a népet. A felhasználók egy régi kamu körlevél miatt háborognak, ami szerint a Danone bezárja a Győri Kekszgyárat, noha a cégnek már régen nincsen köze a márkához.

A képen kívül egyébként találkozni már a szöveg megosztásával:

"Leállt hazánkban a Pilóta-keksz gyártás.
Ezek az utolsó Albert és Pilóta-kekszek, továbbá vaníliás karikák, amelyek a győri üzem gyártósorain készülnek. Szombaton a délutános műszak távozásával Győrben megszűnik a patinás, kontinens szerte jól ismert termékek előállítása. Közel száz dolgozó kénytelen új munkát keresni.
Csak az a 40 ember marad, aki a Negro-gyártósoron dolgozik majd, de azt nem tudni, meddig. A csoportos leépítés miatt kitelepült a helyszínre a munkaügyi központ, amely a többségében 50 év körüli dolgozóknak próbál most segíteni az állásszerzésben. (...)
A Danone joghurtokból, ásványvízből meg tejtermékekből él, amit mi veszünk meg, semmi másból. Ha nem tudja őket eladni, belepusztul.

Barátaim! Sokan vagyunk, csak tőlünk függ, hogy engedjük-e, hogy ezt tegyék.

Müller Gyula
Sláger Rádió Zrt."

Magyarország legnagyobb múltú lánclevele körbejárta már a netet 2001-ben, 2005-ben és 2007-ben, tudhatjuk meg az Index cikkéből. Mindeközben természetesen vígan ettük tovább a Pilótakekszet.

A gyár egykori épülete.
A gyár egykori épülete.

Február 13-án ismét újraindul a Danone-bojkott, amikor egy szorgos ellenálló, Both Gábor, aki láthatóan semmilyen multit nem kedvel, kitette Facebook profiljára a régi körlevelet, egy bojkottálásra felszólító képpel egyetemben.

Both nem járt utána, hogy a Danone-nak már a világon semmi köze nincsen a Győri Keksz Kft-hez, azt ugyanis 2007-ben eladta a Kraft Foods-nak. És ugyanígy nem járt ennek utána az a több mint 26 ezer felhasználó sem, akik mind megosztották a posztot a Facebookon és a Danone termékeinek mellőzésére hívták fel ismerőseik figyelmét.

Azóta a szerzőt tájékoztatták arról, hogy a Győri Keksz Kft ügye már a Kraft Foodhoz tartozik (a Negró a mai napig a 2009-ben átadott győri gyárban készül), és hogy a körlevél láthatóan valótlan állításokat terjesztett mióta létezik, hiszen nem szűnt meg a híres termékek gyártása. Erre reagálva ő egy összefoglaló jegyzetben fejezte ki a véleményét a dologról.

A posztot azóta is osztják tovább a felhasználók a legnagyobb közösségi oldalon, látható, hogy sokaknak csak az első benyomás fontos, és nem járnak utána a posztok valóságtartalmának. A közösségi média kitűnően alkalmas az információk gyors átadására és terjesztésére, így a hamis adatok is könnyen szárnyra kapnak a felületen. Találkozhattunk már kamu felhívásokkal, hamis halálhírekkel (Samuel L. Jacksonéval, Morgan Freemanével és Bud Spencerével többször is), mindig lesz olyan kacsa, hoax, ami végigfut a Facebookon, ezért érdemes figyelni, és kiszűrni - figyelmeztet a socialtimes.hu cikke.

A győri gyárat 2010-ben lebontották, amelyről a kisalfold.hu is beszámolt.

Olvasóink írták

 • 4. Mozimasiniszta 2013. február 14. 19:18
  „3#-as ! Nincs a közeli kocsmában valami hozzád hasonló agy-trotty, akinek néha-néha kiönthetnéd a lelki mosdóvized ?...no meg két-három diplomára való todományt is átcsurgathatnál belé ...
  ja : boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa - és a facebook igazsága...(kicsit kicsavartam)”
 • 3. klj-54 2013. február 14. 18:27
  „De jó volt ismét látni a gyárat!
  Anno a BSZV-vel rendszeresen hoztunk onnan Halasra és Szegedre édességet.
  Azóta Szegény Molnár Pista barátom (Füszért igazgató) is elment, a Füszért is összeomlott és minden ami számomra akkor fontos volt.”
 • 2. szegarazs2 2013. február 14. 18:10
  „Ebből is látszik, hogy mennyire is kellene fontosnak lennie a FB-nak.
  És hogy mennyi a <moderálva> arrafelé...”
 • 1. queenmargareth1 2013. február 14. 17:53
  „Árpi bácsi is két hete ünnepli szülinapját...több hónapon keresztül keringett két mackó a testvérek világnapjával stb.......szóval, amihez nincs dátum én azt már nem is veszem komolyan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diego Maradona újra apa lett!

Az egykori futballsztár exbarátnője, Veronica Orjeda csütörtökre virradóra, Buenos Airesben hozta… Tovább olvasom