Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Óvoda a nemi sztereotípiák ellen

A svédországi Egalia (Egyenlőség) óvodában nincsenek "kisfiúk" vagy "kislányok", csak "barátok". Az átgondolt megszólításokban is megnyilvánuló svéd kezdeményezés a nemi sztereotípiáktól mentes nevelésre irányul.
"A társadalom elvárja, hogy a lányok legyenek lányosak, kedvesek, és csinosak, a fiúk pedig férfiasak, kemények és extrovertáltak. Az Egalia fantasztikus lehetőséget nyújt nekik arra, hogy olyanok legyenek, amilyenek akarnak" - számolt be róla Jenny Johnsson, az óvoda egy 31 éves pedagógusa.

Az adófizetők pénzéből fenntartott Egalia, amely tavaly nyílt meg Stockholm liberális Sodermalm kerületében egytől hatéves korú gyermekek számára, az egyik legradikálisabb példája a nemek közötti egyenlőséget már a kisgyerekekbe beleplántáló svéd irányvonalnak.

A nemi előítéletekkel való szakítás alapvető feladat az ország óvodáiban, mert még az egyenlőség szempontjából élenjáró svéd társadalom is kivételez a fiúkkal. A sztereotípiák elleni küzdelem jegyében sok óvoda "nemi pedagógust" alkalmaz, hogy a gyerekekkel foglalkozó alkalmazottak elsajátítsák a nemi egyenlőséget erősítő viselkedést és kommunikációt.

Akadnak azonban aggódó szülők, akik szerint a dolog már túl messzire ment. A nemek közötti egyenlőség jegyében nevelt gyerekeket összezavarja, és felkészületlenül éri majd az óvodán kívüli világ igazi arca - mondják.

A svéd "esélyegyenlőségi őrületet" ellenzők táborának egyik hangadója, Tanja Bergkvist 37 éves blogger szerint mindaddig nem gond, hogy különbözőek a nemi szerepek, amíg azok egyenlő mértékű megbecsülést élveznek.

Az Egaliában a fiúk együtt főznek a lányokkal a játékkonyhában, de a tűzhely mellé gondosan oda van készítve a Lego és más építőjáték, hogy a gyerekekben ne épüljön fal a kétféle tevékenység között.

A Hófehérke- vagy a Csipkerózsika-féle mesekönyvek hiányoznak az intézményből, hiszen ezek a klasszikus mesék éppenséggel aláhúzzák a nemi sztereotípiákat, ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik a meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel.

Az igazgató ugyanakkor megemlítette, hogy volt már részük rasszista fenyegetésben, mivel fekete babákkal játszanak a gyerekek. Mindent összevéve a szülők sorban állnak, hogy bejuttassák a gyerekeiket az óvodába, és csupán egy család döntött úgy,hogy kiveszik a gyermeküket.

Jay Belsky, a Kalifornia Egyetem gyermekpszichológusa szerint a nemi semlegesség kialakítása legrosszabb esetben a férfiasság elnőiesedéséhez is vezethet.

Az óvoda viszont azzal érvel, hogy eszük ágában sincs tagadni a nők és férfiak közötti biológiai különbségeket. Az a lényeg -fejtette ki az igazgató -, hogy megértessék a gyerekekkel: a biológiai különbségek nem azt jelentik, hogy a fiúknak és a lányoknak különböző az érdeklődési körük és eltérőek a képességeik. "A demokráciáról van szó. Az emberek közötti egyenlőségről" - emelte ki.

Svédországban sok évtizedes hagyománya van a női egyenjogúságért folyó küzdelemnek, és a közelmúltban - úttörő szerepet vállalva Európában - lehetővé tették a meleg és leszbikus pároknak, hogy törvényesítsék kapcsolatukat, és gyermeket fogadhassanak örökbe.

Olvasóink írták

 • 7. Szegedi234 2011. július 09. 17:24
  „Szvsz ez pont hogy vissza fog ütni svédéknél. Ha a kis Nils babával játszik, attól még fiú, és ha a kis Anna autózik, attól még lány, nem csak "barát". Ezzel az egésszel milyen üzenetet közvetítenek? Hogy ha azt akarod tenni, amihez kedved van, semleges neműnek kell lenned? Tisztelem a svédeket a nemi egyenjogúságban elért eredményeikért, de ez speciel egy vadhajtás.”
 • 6. DÓZER 2011. július 05. 23:12
  „Ez már a ló alsó oldala...
  " biológiai különbségek nem azt jelentik, hogy a fiúknak és a lányoknak különböző az érdeklődési körük és eltérőek a képességeik" - tényleg velem van a baj? A feleségem előző párja egy tutyimutyi srácvolt, akitől már ideges volt, mert nem volt "férfias" a viselkedése. EMBEREK: a nők nőiesek akarnak lenni, a férfiak meg férfiasak. Senki sem tökéletes, de legalább törekszik rá. Ha elhitetjük velük, hogy a nemi különbségek nem fontosak, jó az így is, leginkább nekik ártunk. Ez már aberrált módon ássa alá a biológiát, az evolúciót. <moderálva> nevelünk....”
 • 5. smalltown 2011. július 05. 16:21
  „nemes a szandek, -mint mindegyik, ami sztereotipiakat dontoget. Egy kislanyt erdekelhetik a babak is, kisautok is, egy fiu miert ne szerethetne fozni....anelkul, hogy kigunyoljak erte? Szerintem minden egeszseges ovoda, iskola igy kellene, hogy mukodjon. De ettol meg nem kell a szotarbol kiirtani a "kislanyok" , "kisfiuk" szavakat....”
 • 4. vári 2011. július 05. 12:23
  „seawasp

  Te sem érted a biológiai nem és a társadalmi nem(i szerep) közti különbséget. Attól még, hogy egy kislányt hagynak, hadd álljon be a fiúkhoz kisautózni, ha ez érdekli, még kislány (nő) marad.”
 • 3. vári 2011. július 05. 12:22
  „jmkrisz

  "Miért kell belenevelni egy fiúba pl, hogy babázzon, mikor szemlátomást már egy évesen is az autók iránt érdeklődik a baba helyett."

  Nem nevelik bele, hanem hagyják, hadd válasszon, azaz nem erőltetnek semmit. A "nem erőltetem" nem azonos azzal, hogy "az ellenkezőjét kötelezővé teszem".
  És igen, a lányok többsége így is babázik ösztönösen, de nem mind. A kisfiú többsége kisautókázik ösztönösen, de nem mind. Békén kell őket hagyni, s nem erőszakosan terelni őket a "nemüknek megfelelő" formák felé. Ettől még nem lesznek homokosok/leszbikusok.
  Ennyi, s nem több.

  Megjegyzem, minket is békénhagytak az óvodában - korántsem babázott minden lány, és nem kisautózott folyton minden fiú, voltak közös tevékenységek, amelyet előnyt élveztek (pl. rajzoltunk naphosszat, fiúk, lányok együtt - ez most fiús vagy lányos érdeklődési kör?)”
 • 2. jmkrisz 2011. július 04. 13:37
  „"...ellenben a polcokon sorakozó kötetek majdnem mindegyike foglalkozik a meleg párokkal, egyedülálló szülőkkel vagy örökbefogadott gyerekekkel."
  Igen, már a kezdetektől neveljünk defektes gyereket, tanítsuk meg neki, hogy az a világ a normális, amelyik tele van egyedül álló szülőkkel, elváltakkal.
  Miért kell belenevelni egy fiúba pl, hogy babázzon, mikor szemlátomást már egy évesen is az autók iránt érdeklődik a baba helyett.”
 • 1. seawasp 2011. július 04. 12:58
  „No kérem, annyi mocsok van már a Világ minden sarkában, ideje lenne, ha szétpukkana ez a sárgolyó!
  Ezek szerint, amikor mi jártunk iskolába, akkor gond volt, ha valakit lánynak láttam?
  Azt csak kérdezem, a "baráti" wc-.re mit írnak ki majd? :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem terhes volt a négyéves kislány, csak rengeteg víz volt a hasában

Több liter vizet kellett eltávolítani egy négyéves kislány hasából. Mire eljutottak a megfelelő… Tovább olvasom