Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Palya Bea táncdalokat énekel

Az 1960–70-es évek táncdalai olyanok, mint a népdalok: mindenki ismeri őket és megtalálja bennük saját történetét – véli Palya Bea. Az énekesnő új albumán egykori táncdalfesztiválos dalok szerepelnek – áthangszerelve. Köztük egy duett az édesanyjával.
Magyar, cigány, balkáni népzene, indiai és arab dallamokkal átszőtt muzsika csendül fel Palya Bea eddigi albumain – ha éppen nem ˝egyszál ének˝.

Gondolhatnánk, a táncdalfesztivál közismert dalai nem állnak közel a makói születésű énekesnő szívéhez, ám új, ˝Én leszek a játékszered˝ című lemeze nem ezt mutatja. Én mellettem elaludni nem lehet, Utánam a vízözön, Én nem akarok mindenáron férjhez menni, Mama, Megáll az idő – csak néhány ismert sláger a 60–70-es évekből és a lemezről, amit máig több generáció dúdolgat.

– Két éve Böhm György szervezett egy táncdalfesztiválos koncertet a Művészetek Palotájában, amelyen rám osztott négy dalt. Amikor gyakoroltam, mindenki körülöttem azonnal visszaénekelte az ismert dallamokat. Különösen a szüleimet volt szép látni, amikor elkezdték dúdolni az egykor közkedvelt számokat, és jöttek a régi történetek – idézte fel az énekesnő, miért ragadták meg a fantáziáját a táncdalok.

Fotó: Frank Yvette
Palya Bea táncdalokat énekel.
Fotó: Frank Yvette

A Mézesszívek című számban például édesanyjával énekel duettet, ha nem is egyszerre vették fel kettőjük hangját. – Tavaly a szülinapomon mentem a Müpába próbálni. Mielőtt beléptem az épületbe, megszólalt a telefon, anyu volt az, köszönteni. És beleénekelte nekem ezt a dalt... Jaj, ott sírtam el magam – emlékezik az énekesnő. A duett egyébként egy véletlen: alkotótársa, Gryllus Samu kérte Beát, hogy a Mendelssohn-nászinduló témára improvizáljon egy rövidet az Én nem akarok mindenáron férjhez menni című dal elé. Erre került rá Bea édesanyjának az éneke, amit még ifjúkorában vettek fel. Különleges időutazás jött létre: a húszéves anya duettje harmincnégy éves lányával.

A játékosság mellesleg nem csak a lemez címében tűnik fel. – Tavaly jelent meg az Egyszálének című album és többek között létrehoztunk egy szefárd (a szefárdok a zsidók egyik nagy etnikai csoportja – a szerk.) koncertet is.

Alapvetően játszani szerettem volna az intenzív alkotói munka után, nem komoly lelki kérdéseket megoldani. De persze kiderült, hogy ebbe is magamat éneklem bele, ahogy Samu is magát írja a zenébe. Mindenesetre nagyon közösségi album lett, annyit nevettem a felvételek, a próbák alatt, mint még soha – osztotta meg velünk az énekesnő.


A listán eredetileg 150 dal szerepelt, amelyekből a saját egyénisége alapján is válogatott, de sokat tett hozzá az eredeti előadóé is. Így került fel a lemezre két szám Psota Iréntől, három pedig Kovács Katitól. – Nem az eredeti számokat akartuk rekonstruálni, arra voltunk kíváncsiak, hol találkozik a mi világunk és az eredeti dal. Én népzenével és keleti klasszikus zenével foglalkozom, Samu kortárs zeneszerző dzsesszelőképzettséggel, aki a népzenébe ˝nőtt bele˝. Sok elemből táplálkozik kettőnk közös zenei nyelve. A munka folyamán egyúttal a mi saját emléktárunkban is kutattunk: annyi zenét csináltunk együtt, hogy folyton beúsznak saját idézeteink, saját korábbi dallamaink, szövegeink, régi hangulataink – magyarázta Palya Bea.

A dalokat saját alkotói egyéniségük szerint hangszerelték újra. Az Utánam a vízözönt eredetileg vissza akarta adni, mondván, nem tud mit kezdeni vele. Aztán jött az improvizáció és az aprólékos munka a dallammal, és végül balkáni-cigányos hangszerelést kapott a dal. – Ekkor került közel hozzám a szám, és ott, a stúdióban, a fejemben megjelent a nagyapám. Arra gondoltam, biztosan tetszene neki – bár lehet, hogy így is hallja.

Olvasóink írták

 • 3. katicaa 2010. március 24. 12:38
  „Nekem nem igazán jön be.........”
 • 2. lila 2010. március 24. 07:40
  „Nagyszerű énekes.”
 • 1. Kreatív 2010. március 23. 09:00
  „A 60-as 70-es években a barátaimmal eljártunk az Erkelbe a táncdalfesztivál próbáira RÖHÖGNI.
  A beatkorszakban rettenetesen zavart bennünket ez a központilag támogatott, igénytelen nyál.
  Abban reménykedtünk, hogy ha majd felnőttek leszünk, igényesebb lesz a közönség.
  Persze nem változott semmi.
  Az előadók részéről sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 súlyos betegség, amit a száraz bőr jelez

Akár egy olyan ártatlan probléma is jelezhet komoly betegséget, mint a bőrszárazság. Tudd meg, mi… Tovább olvasom