Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Paul Cézanne feleségének portréiból nyílt kiállítás New Yorkban

Paul Cézanne leggyakrabban megfestett modelljének, a művész feleségének portréiból nyílt kiállítás a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban.
Az olajfestményeket, akvarelleket, rajzokat és vázlatfüzeteket felvonultató Madame Cézanne című tárlat a francia posztimpresszionista festő Hortense Fiquet-hez, egyetlen fia édesanyjához és legtöbbször megfestett modelljéhez fűződő kapcsolatát követi végig.

A március 15-éig látogatható kiállításon Hortense 29 ismert portréjából 24-et láthatnak az érdeklődők, köztük a Metropolitan Művészeti Múzeum saját gyűjteményéből származó darabokat, valamint bostoni, berlini, houstoni, philadelphiai és japán intézményektől kölcsön kapott alkotásokat. A kiállítás bemutatja, hogy felesége milyen nagy hatással volt Cézanne (1839-1906) portréfestő-technikájára.

Cézanne harminc éves volt, amikor 1869-ben megismerkedett Fiquet-vel Párizsban. Az akkor 19 éves lány könyvkötőként dolgozott. Első találkozásuk pontos körülményei ugyan nem ismertek, egy 1872-es, mára elveszett korai portré azonban azt sugallja, hogy Hortense 22 éves korától ült modellt Cézanne-nak - olvasható a múzeum honlapján.

A művész, attól való félelmében, hogy ellentmondást nem tűrő apja helytelenítené a dolgot, titkokban tartotta szülei előtt az Hortense-szal való kapcsolatát és egyetlen gyermekük, Paul megszületését is. A pár végül 1886-ban házasodott össze, de még utána is előfordult, hogy külön éltek. Rendkívül bonyolult kapcsolat volt az övék: Cézanne több mint húsz éven át készített portrékat feleségéről, ám végül kihagyta őt végrendeletéből és minden vagyonát fiára hagyta.

Mindezek ellenére a szerdán megnyílt tárlaton szereplő portrék olyan kapcsolatról árulkodnak, amely kulcsfontosságú szerepet játszott a művész festészetében és fejlődésében egyaránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint egymillió eurót keres botránykönyvével volt a francia first lady

A kötetben a politikai újságírónő a Francois Hollande-dal eltöltött mintegy tíz évet és szakításuk… Tovább olvasom