Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Peter O´Toole-t gyászolja a világ

Országok vezetői, filmkritikusok és elismert kollégái méltatták visszaemlékezéseikben hétfőn Peter O'Toole-t, a nagyszerű színészt, az Arábiai Lawrence főhősét, egy letűnő filmtörténeti korszak ikonját, aki szombaton hunyt el Londonban.
"Nem lesz már több olyan, mint ő, ugye?" - fogalmazott a 73 esztendős Michael Gambon, aki 1963-ban a Hamletben játszott vele együtt először a londoni Nemzeti Színházban. "Nagyszerű színész volt, korai évei voltak a legjobbak, szórakoztató volt vele lenni, nagyon fog hiányozni" - fűzte hozzá.
A 81 esztendős színész halálának hírét vasárnap közölték. A kondoleálók sorában ott volt a brit kormányfő és az ír elnök is.

David Cameron brit miniszterelnök együttérzését fejezte ki OíToole családjának és a színészre emlékezve megemlítette, hogy az Arábia Lawrence az egyik kedvenc filmje.

Michael D. Higgins ír államfő arról beszélt, hogy "felülmúlhatatlan" volt az az elegancia, amellyel szerepeit alakította az ír származású, kék szemű színész. "Írország és a világ a film és a színpad egy géniuszát veszítette el" - hangsúlyozta.

Barry Norman tekintélyes brit filmkritikus karizmatikus színészként, vérbeli filmsztárként írta le.

Nyolcszor jelölte az amerikai filmakadémia Oscar-díjra, amivel rekordot állított fel, végül 2003-ban tiszteletbeli életmű-Oscarral jutalmazták pályafutását.

"Olyan bohém megnyilvánulásai voltak, amelyek mára már eltűntek a forgatásokról - főleg az egészségügyi kockázatok és biztonsági okok miatt. Ilyesmit manapság már nem engedhetnek meg maguknak színészek. Nem alkalmaznak botrányosan viselkedőket, mert nem lehet őket biztosítani" - emlékeztetett Nick James, a Sight Ú Sound filmmagazin főszerkesztője.
O'Toole egészsége régen megrendült, az alkoholizmus nyomot hagyott megnyerő vonásain. 1975-ben ugyan egy súlyos betegség és operáció miatt felhagyott az alkohollal, de sohasem nem bánta meg ivással töltött éveit.

"Ha az ember nem akarattal és örömmel tesz valamit, akkor inkább ne csinálja. Ha abbahagyja az ivást, akkor ne lamentáljon miatta, nyúljon megint az üveg után. Csinálja. Ahogy. Akarja" - fogalmazott a színész.

James szerint OíToole nem akart megváltozni. "A művészet mindig is kacérkodott a sötét oldallal, hogy táplálja az alkotást" - mondta.

O'Toole, aki évszázados pályafutása során több mint kilencven filmben szerepelt, 2012-ben, egy hónappal 80. születésnapja előtt jelentette be visszavonulását, pályafutását érzelmileg és anyagilag is sikeresnek ítélte, felidézte, hogy remek emberekkel találkozhatott munkája során, akikkel sikerekben és bukásokban is osztozhatott.

Korábban

Életének 82. esztendejében elhunyt Peter O'Toole.

A világhírű, írországi születésű angol színész halálhírét vasárnap este jelentették be. A közleményből kiderült, hogy O'Toole előző nap halt meg egy londoni kórházban.

Peter O'Toole az 1962-ben forgatott Arábiai Lawrence címszereplőjeként tett szert világhírnévre, és bár nyolcszor jelölték Oscar-díjra - első ízben az Arábiai Lawrence-ben nyújtott alakításáért -, végül csak 70 éves korában, életművéért ítélték oda neki az amerikai filmakadémia legrangosabb kitüntetését.

A színész haláláról értesülve Michael D. Higgins ír államfő azt mondta, hogy "Írország és a világ a film és színház egyik óriását veszítette el".

O'Toole Írországban született, de az angliai Leedsben nőtt fel szegényes körülmények között. Iskoláit 14 évesen hagyta félbe, ezután egy helyi lapnál volt küldönc, később kritikus. Katonai szolgálatának letöltése után Anglia színházait járta sorra, így jutott el Stradford-upon-Avonbe, a Lear király bemutatójára, és az élmény hatására eldöntötte: ő is színész lesz. Megfelelő végzettség híján ösztöndíjasként jutott be a londoni királyi színiakadémiára, és a hatvanas évek elején már elismert Shakespeare-színészként tartották nyilván.

Karrierje 1962-ben ívelt fel, amikor őt választották ki a legendás angol hírszerzőről szóló Arábiai Lawrence című film főszerepére (igaz, csak azután, hogy a szerepet Marlon Brando és Albert Finney is visszautasította). Alakításáért Oscar-díjra jelölték (2006-ban egy szakmai magazin egyenesen minden idők legjobb színészi teljesítményeként méltatta), és egy csapásra a legnagyobb sztárok között találta magát.

A világítóan kék szemű O'Toole játszott melodrámában, musicalben, komédiában és történelmi eposzban, emlékezetes volt mint II. Henrik a Becketben (újabb Oscar-jelölés), mint Lord Jim és mint hamisítványszakértő magánügyvéd Audrey Hepburn partnereként a Hogyan kell egymillió dollárt lopni? című alkotásban, avagy Don Quijoteként a La Mancha lovagjában. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején újabb három alkalommal jelölték Oscar-díjra, a Viszlát, Mr. Chips és Az oroszlán télen című filmekben, (utóbbiban ismét II. Henrik király volt), valamint A felső tízezer című angol vígjátékban nyújtott alakításáért.

A világhírnévnek azonban árnyoldalai is voltak. A mélyről jött színész magánéletét botrányok tarkították, házassága zátonyra futott, pályafutását, sőt életét is súlyosan veszélyeztette alkoholizmusa. Karrierjének mélypontját az 1977-ben készült, néhol pornográfiába hajló Caligula jelentette, ennek bemutatója után a közönség a Macbeth premierjén lefütyülte a színpadról.

Elment a legenda - Peter O´Toole 81 éves volt. Fotó: MTI (galéria)

O'Toole mégis képes volt a visszatérésre: 1980-ban A kaszkadőr, majd két évvel később A legkedvesebb évem című filmben ismét, immár hetedszer jelölték az Oscar-díjra. A gáláról azonban mindig üres kézzel távozott, így amikor 2003-ban életmű-Oscarral jutalmazták, szarkasztikus levélben kérte: várjanak még tíz évig, ő pedig igyekszik egy "rendes" díjat kiérdemelni. A filmakadémia nem hajlott a halasztásra, így a színész végül mégis átvette a kitüntetést. A helyzet iróniája, hogy nem sokkal később, 2006-ban a Vénusz című filmért, amelyben egy idős színészt (többé-kevésbé önmagát) alakította, nyolcadszor is jelölték az Oscar-díjra, amelyet nyolcadszor sem kapott meg.

Kapott viszont négy alkalommal Golden Globe-díjat, de büszkélkedhet a brit filmes akadémia BAFTA-díjával, valamint televíziós szerepért járó Emmy-díjjal is, színpadi pályafutását 2000-ben Laurence Olivier-díjjal ismerték el.
A színész több mint fél évszázados pályafutása során több mint kilencven filmben szerepelt, többnyire valós személyeket keltett életre. A filmvásznon volt király, császár, herceg és pápa, de Hindenburg kancellár és az idős Casanova is.

O'Toole röviddel 80. születésnapja előtt jelentette be visszavonulását a filmezéstől és a színpadtól, mondván, már nincs erre ereje. Akkori szavai szerint "száraz szemmel és mély hálával" búcsúzik szakmájától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenkilós arany Mao-szobor készült Kínában

Nyolcvan centiméter magas, ötven kilós és több mint 100 millió jüant (3,6 milliárd forint) ér az a… Tovább olvasom