Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Piarista gimisek a sztratoszférából fotózták a Balatont

Öt budapesti piarista diák számára idén korábban kezdődött a vakáció: ők már hétfőn láthatták a Balatont. Huszonnégy kilométer magasból!
A Piarista Gimnázium tizenegyedikes tanulói egy héliummal töltött ballont küldtek a sztratoszférába a tihanyi Belső-tó partjáról. A kísérlet helyszínét nem találomra választották ki, hanem a videókon megjelenő látvány kedvéért – írja a 777.hu.

A kutatási programba már szeptemberben belevágott a tizenegyedikes diákok csapata. Komolyan kidolgozott tervvel vágtak bele a kutatásba. A Piarista Diákszövetségtől nyert támogatásból vásárolták meg a ballont az Országos Meteorológiai Szolgálattól, szenzorokat, kamerát, ejtőernyőt, GPS-t, akkumulátorokat szereztek be témában jártas szakemberek segítségével. És amikor már minden készen állt, akkor sem kapkodták el a felbocsátást, hanem az időjárás-előrejelzést figyelve várták a megfelelő időpontot.
 

Költségtervet írtak, majd pályázatot nyújtottak be a Piarista Diákszövetséghez, akiktől el is nyerték az anyagi támogatást. Az Országos Meteorológiai Szolgálattól vették meg a ballont. Egyesével szerezték be a szenzorokat, kamerát, ejtőernyőt, GPS-t, akkumulátorokat… Mindehhez a témában jártas szakemberektől kértek segítséget. Olyan részletekre is maradt idejük, mint egy tartalék GPS modul beépítése – később kiderült, hogy ez mentette meg az egész kísérletet, mert az elsődleges GPS nyomkövető elromlott. És amikor már minden készen állt, akkor sem kapkodták el a felbocsátást, hanem az időjárás-előrejelzést figyelve várták a megfelelő időpontot.
 
Kép forrása: Piaristák Az Űrben / Facebook


A diákok arról is gondoskodtak, hogy a kísérlet híre ne maradjon az iskola falai között. Saját Facebook oldalon és YouTube csatornán tudósítottak az előkészületekről és a felbocsátásról. Az iskola blogján, a PiarInstán közzétett beszámolót a Magyar Kurír és a Keresztény Élet is átvette, így a felbocsátás napján már több száz követő várta türelmetlenül az első képeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Először lehet tévében megnézni Tilla díjnyertes filmjét, a Tiszta szívvelt

Először lehet tévében megnézni Tilla díjnyertes filmjét, a Tiszta szívvelt
A kerekesszékes gengszterfilm vasárnap tűnik fel a képernyőn. Tovább olvasom