Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Pillantásra nő a gazdákban és a kutyákban a szeretethormon szintje

A gazdákban és a kutyákban is megnő a szeretethormonnak is nevezett oxitocin, az emberi kötődés kialakulásáért is felelős hormon szintje az együtt töltött idő, különösen a szemkontaktus során - állapították meg japán szakemberek.
A kutatók a Science című tudományos folyóiratban közölték az eredményeiket, egy sor olyan tesztet ismertetve, amelyek arra utalnak, hogy a kutyák háziasítása óta eltelt több ezer évben az embereknél és négylábú társaiknál kölcsönösen kifejlődött ez az ösztönös kötődési mechanizmus.

Az agy hipotalamusz nevű területén termelődő oxitocin főként az érzelmi kötődés, a vonzalom, az anyai ösztönök, a bizalom és a szexuális vágy kialakulásában és szabályozásában játszik fontos szerepet. "Az oxitocinnak számos pozitív élettani és lélektani hatása van az emberre" - mondta a kutatást végző Kikuszui Takefumi, a japán Azabu Egyetem állatorvos-tudományi professzora.

Az elvégzett tesztek egyikében a kutyák és gazdáik ugyanabban a szobában tartózkodtak, a szakemberek megfigyelték kettejük interakcióját, és vizeletmintáikból mérték szervezetük oxitocinszintjének változását.

Azoknál a gazdáknál volt a legnagyobb a növekedés, akik a legtöbbet "szemeztek" kutyájukkal, és ezeknél a négylábúaknál ugyancsak hormonszint-növekedést észleltek a kutatók, vagyis a hatás kölcsönös volt.

A szakemberek hasonló tesztet végeztek farkasok bevonásával is, ám nem tapasztaltak hormonszint-növekedést annak ellenére, hogy a farkasokat is emberek nevelték.

Egy másik tesztben a kutatók oxitocint permeteztek a kutyák orrába, és egy szobába helyezték őket a gazdájukkal és számukra idegen emberekkel. A gazdák és nőstény kutyáik között ez fokozottabb szemkontaktust eredményezett, és a gazdák a szeretethormon-szintje is megemelkedett.

A tanulmány különböző fajtájú - egyebek közt törpe schnauzer, golden retriever, border collie és beagle -, valamint korú kutyák bevonásával készült.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az AC/DC dobosa halálos fenyegetés miatt áll bíróság elé

Várhatóan egynapos lesz a tárgyalás, a fenyegetés mellett drogbirtoklással is vádolják Phil Ruddot. Tovább olvasom