Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Plágiummal vádolják A Dal egyik esélyesét - videó

Levelet kaptunk egy olvasónktól, szerinte Petruska András száma A Dalban egy híres főcímzenéhez hasonlít. Szakértőnk egyetért vele.

Petruska András berobbanása A Dal színpadára diadalmas visszatérés volt azután, hogy 2010-ben kilépett a Megasztárból. Az első elődöntőt toronymagasan megnyerte: Trouble in my mind című dala 43 pontot kapott a zsűritől és a nézőktől – ez az idei mezőnyben kiemelkedő. Petruska kiérdemelte az idén első alkalommal kiírt A Dal felfedezettje díjat is, így automatikusan az e hétvégi döntőbe jutott, sokan nagy esélyesként emlegetik – írja a BorsOnline.

Ám öröme nem lehet felhőtlen: a döntő hetében valaki megpróbálja befeketíteni az énekest. A szerkesztőségünkbe eljuttatott levél írója szerint András dala egy az egyben másolat. A levélíró úgy véli, Petruska versenyszáma az itthon Bigyó felügyelő, eredeti címén Inspector Gadget néven futó, 1999-es amerikai vígjáték, és a korábbi rajzfilmsorozat főcímzenéjének koppintása. Laikusként meghallgatva a két számot, tényleg döbbenetes a hasonlóság, és zenei szakértőnk is elámult azon, hogy lehet két dal ennyire egyforma.
Az eredeti számot ezen a linken hallgathatja meg.

Ez pedig Petruska dala:


– A két szám szinte ugyanaz. Az eredetiben annyira összetett harmóniák és melódiák vannak, hogy bár van esélye, hogy két ember egymástól függetlenül megírja ugyanazt a dalt és formulákat, de elég kevés – fogalmazott Jankai Béla, a Prognózis zenekar egykori billentyűse, aki elmondta, akkor beszélünk jogilag plágiumról, ha két mű nyolc taktusa azonos.

Borsonline.hu

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma újabb rangos díjjal gazdagodhat a Saul fia

Ma újabb rangos díjjal gazdagodhat a Saul fia
Péntek este adják át Párizsban a César-díjakat. Tovább olvasom