Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 13°C Még több cikk.

Quentin Tarantino pereli a forgatókönyve kiszivárgásában közreműködő honlapot

A Gawker Media hatpontos válaszban utasította vissza a vádat.
Pert indított Quentin Tarantino egy Los Angeles-i bíróságon egy online médiacég ellen, amely linket biztosított legújabb filmje kiszivárgott forgatókönyvének letöltéséhez. A Gawker Media hatpontos válaszban utasította vissza a vádat.

A hétfőn benyújtott dokumentumok szerint Tarantino azzal vádolta meg a Gawker Mediát, hogy reklámozta és terjesztette a The Hateful Eight című filmje illegálisan kiszivárogtatott forgatókönyvének letölthető példányait. A rendező-forgatókönyvíró egymillió dollár fölötti kártérítésre tart igényt.
A periratokban az AnonFiles.com honlap neve is szerepel, amelynek linkjét a Gawker megadta, és amely a 146 oldalas Tarantino-forgatókönyvhöz nyújtott hozzáférést.

Az AnonFiles.com lehetővé teszi, hogy a felhasználók anonim módon tölthessenek le és fel tartalmakat, ám a szabályzat szerint a felhasználóknak vállalniuk kell a felelősséget az illegálisan és/vagy a szerzői jogok megsértésével feltöltött anyagokért.

A honlap figyelmezteti a felhasználókat, hogy ne töltsenek fel semmit, ami sérti a helyi törvényeket, és azt is közli, hogy az illegális fájlokat eltávolítják.
Hétfőn a Gawker által közölt írás még fent volt a honlapon a forgatókönyv letöltéséhez utat nyitó linkkel együtt.

Az ötvenesztendős Tarantino, a Ponyvaregény és a Django elszabadul rendezője és Oscar-díjas forgatókönyvírója a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy ismét westernfilmen dolgozik. Röviddel azután, hogy bejelentette a forgatókönyv elkészültét, tudomására jutott, hogy az kiszivárgott.

A történtekről a napokban a Deadline.com hollywoodi filmes hírportálnak számolt be. Elmondta, hogy mélyen lesújtotta a könyv kikerülése, és hozzátette: ezek után inkább maga publikálja a forgatókönyvet, és - legalábbis egyelőre - nem készít filmet belőle.

A Gawker hatpontos válaszban utasította vissza Tarantino vádjait. A The Hollywood Reporter ismertetése szerint a cég elsősorban arra hivatkozott, hogy a kiszivárgásért maga a rendező felelős, mivel ő beszélt arról a Deadline.comnak, hogy online elérhető az írás, és ezzel nagy nyilvánosság előtt hírértéket adott a történteknek.

"Tarantino maga változtatta a forgatókönyvet hírré" - fogalmazott a médiacég kiemelve, hogy a rendező bejelentése nagy érdeklődést váltott ki.
A Gawker arra is rámutatott, hogy a forgatókönyvet két ismeretlen töltötte fel két különböző honlapra (az AnonFiles és a Scribd oldalra), és a cég erről egy olvasótól szerzett tudomást, miután már lehozták a kiszivárogtatásról szóló írásukat.

A Gawker azt is egyértelművé tette, hogy nem a szerzői jogok megsértéséért perelik, hanem "szerzői jogsértésben való részvételért, mert olyan honlaphoz adott meg linket, amelyet közvetlen szerzői jogsértésért pereltek be". A médiavállalkozás hangsúlyozta, hogy áll a jogi csata elébe, mivel munkatársai csak a munkájukat végezték, amikor tájékoztatták olvasóikat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Supermanként ábrázolja a pápát egy graffiti - fotó

Az erősen kopott falon látható grafikát a VaticanCommunications megosztotta a Twitteren. Tovább olvasom