Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Radics Gigi Úgy fáj című száma tovább versenyezhet A Dalban

A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában - áll az összegzésben.
Tovább versenyezhet az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyében, A Dal című showműsorban a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című produkció, amelyet az elmúlt napokban plágiumgyanúval illettek - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.

A Dal című verseny döntőjét szombaton tartják, Radics Gigi egyike annak a nyolc előadónak, aki bejutott a fináléba. Az énekesnő által előadott dallal kapcsolatban sajtóhírekben felmerült, hogy egy román énekesnő, Paula Seling Timpul című számáról koppinthatták. Az MTVA az elmúlt 48 órában szakértő bevonásával alaposan kivizsgálta az ügyet és mindezek alapján döntött Radics Gigi további versenyzése mellett.

"Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad" - olvasható a közleményben.

Az összegzés idézi Victor Mátét, az ilyen ügyekben véleményt hozó Szerzői Jogi Szakértő Testület által is sokszor felkért szakértőt, aki összehasonlította a két számot. "A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. É…Ü Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen 3, illetve 4 hangot használó, igen egyszerű, patronszerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében - különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban - a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott" - írta véleményében a neves zeneszerző.

Victor Máté szerint "ilyenek könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában, anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben (s annak ismétlésében) érezhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítom".

A Dal című showműsor szombati döntőjében nyolc produkciót láthat a közönség: előadja dalát Kállay-Saunders András, Rácz Gergő, Cserpes Laura, Keresztes Ildikó, Vastag Tamás, Radics Gigi, ByeAlex, valamint az Agárdi Szilvia-Pál Dénes duó. A Dal győztese képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben

Korábban

A Dal című produkció az MTVA szakértőit kérte fel, vizsgálja meg, valóban plagizált-e Radics Gigi. Kedden robbant a hír, hogy egyesek szerint egy román énekes,Paula Se­ling korábbi eurovíziós dalához, a  Timpulhoz hasonlít a magyar tehetség dala. 


A Bors megtalálta Paula Selinget és menedzserét is, azt kérve, hallgassák meg Gigi számát, s ítéljék meg, valóban tőle lopták-e az amerikai szerzők.  – Már mások is megkerestek ebben a témában. Meghallgattam a dalt, és az a véleményem, hogy bár valóban vannak egyezések a refrénben, nem lehet plágiummal vádolni a szerzőket. Szerintem Gigi dala oké - közölte egyhangúlag a román énekes és menedzsere.


Az ügyben médiajogászok és szakértők döntenek, mert A Dal zsűrije szerint is felfedezhetőek hasonlóságok.

A Bors megkereste Radics Gigit és menedzserét is, részletek itt!>>

Olvasóink írták

 • 17. howatowabb 2013. március 01. 21:21
  „Én meghallgattam. Szinte ugyanaz a refrén, mint Giginél. Erre ma a tévében azt mondták, eggggyáltalán, és kkülönben is, meg, nohhát! Mi meg jól meg- beszavazzuk, mert azaszegénygigi még itthon marad! Miccsoda bottrány!”
 • 16. vassmazsola 2013. március 01. 18:21
  „Nagyon meglepődtem volna,ha ez a kis gigi nem folytathatja......kell a reklám és a példa a kisebbségnek,hogy kemény munkával el lehet érni a csúcsra...nem néztem a műsort ezután sem fogom,de így vakon bízom a kiesésében.”
 • 15. Lakos 2013. március 01. 15:45
  „https://www.youtube.com/watch?v=OFWVuJ5QofY
  Mindenki döntse el hasonlít-e!”
 • 14. kristóf65 2013. február 28. 18:36
  „Nem véletlen ez a felhajtás a döntő előtti héten.
  Ingyenes reklám Radicsnak.”
 • 13. queenmargareth1 2013. február 28. 18:18
  „12, hátha eldőlt, akkor nincs mit like-oltatnom a Kedvesem című számot, viszont amíg a Gigi eltűnik a fesztivál után addig a ByeAlex már eddig is mutatott fel ismert saját számot, a Kedvesemet 99%-ig mindenki szereti-nos, ő fennmarad.”
 • 12. Ebgondolat 2013. február 28. 17:00
  „Mivel már a "verseny" előtt kiderült, hogy Radics fog nyerni, így elég furcsa lett volna, ha kizárják.”
 • 11. zehn 2013. február 28. 16:06
  „Akár hasonlít, akár nem, mindegy. Gyenge tucat dal. Mellesleg ez a Kállay-Saunders féle nyávogás is kiüti nálam a biztosítékot. Tudjuk, egyébként sem a minőség számít majd, hanem a politika és az ország szimpátia. Mindkettőben a mezőny végén kullogunk, ráadásul amit eddig megpróbáltak a műsorban zenének eladni, elég siralmas.”
 • 10. csöcskenőcs 2013. február 28. 14:31
  „morzsányira sem hasonlit a kettö egymásra, és ugyis Gigi jut ki mert ö tud egyedül énekelni az indulók közül”
 • 9. randika 2013. február 28. 13:36
  „nagyon remélem hogy kizárják,be se kellett volna jutnia,azóta gyűlölöm amióta feltünt a szinen és még túl is majmolják...feleslegesen,mert vannak nála sokkal jobbak.....”
 • 8. p79 2013. február 28. 13:08
  „Ez teljesen mindennapos eset, hiszen a mai ötlettelen, bugyuta, pár akkordos "slágerek" közt alig fedezhető fel különbség. Ha valaki egyedi, hamisítatlan zenét akar hallgatni, akkor annak inkább a 60-as, 70-es, 80-as évek pszichedelikus és progresszív rock, illetve fúziós jazz bandái közt kellene válogatnia.
  Az Eurovíziós dalfesztiválra egyébként megteszi ez a kommersz dalocska is, hiszen ez a parádé soha sem az igényes zenehallgatóknak szólt.”
 • 7. Zka 2013. február 28. 12:37
  „Annyira szánalmasak ezek a kamu plágiumvádak.”
 • 6. queenmargareth1 2013. február 28. 12:21
  „hát, remélem, a normális MAGYAR DAL JUT KI!és azt nem ő énekli.”
 • 5. grafika88 2013. február 28. 11:30
  „Szerintem már régen el van döntve ..kimegy ! ez csak vihar a pohárban.Hogy valami kifogás legyen ..miért nem Ő ???? pedig igen jóónak gondolom, még nyerhetne is :Nem a 45 ből ..a 42. mint pl. tavaj !”
 • 4. vmagdi 2013. február 28. 11:29
  „attól még lehet sláger, ha nem viszik ki és nem zárnak ki a szerzők miatt, bár nem tudom, hogy okozhattak ennyi blamát és kellemetlenséget egy pályáját kezdő gyereklánynak”
 • 3. deszkás 2013. február 28. 11:15
  „Az egyetlen MAGYAR dal mely még tetszik is. Igaz én a Venturesen nevelkedtem. Hány ilyen hasonlóságot lehetne még felfedezni? Tengernyit.”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. február 28. 09:31
  „aztat a kutyafáját ! nos ha a jó néhány éve dühöngő tam-tam "zene" egyes ütem-elemeit letiltanák, meg a yeh-yeh
  nyögést is "kopirájtolnák" - hát akkor jónéhány rádi-ócska, kuka volna... mellesleg az ilyenek miatt döglött meg a
  (részben) CD ipar, mert annyi kulturális értéke sincs hogy lemezre írják, elég ha másolják - szó szerint is...
  Ja...az okostojásoknak eszébe jut-e hogy az 50-es évektől kezdve,(nagyjából a rock és a beat korszak indulása óta) hány refrén szöveg miatt lehetett volna pereskedni ?”
 • 1. ankusz 2013. február 28. 09:18
  „Meghallgattam Paula Seling-et. Valóban vannak hasonlóságok a refrénben na de könyörgöm...Manapság már annyi zene születik, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy semmiben sem hasonlítson egy dal a másikra..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több áldozatot szed a depresszió Kínában

Tovább olvasom