Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szórakozás > Radics Gigi Úgy fáj című száma tovább versenyezhet A Dalban

Radics Gigi Úgy fáj című száma tovább versenyezhet A Dalban

A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában - áll az összegzésben.

mti - Bors Online - 2013.02.28. 08:06
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Tovább versenyezhet az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóversenyében, A Dal című showműsorban a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című produkció, amelyet az elmúlt napokban plágiumgyanúval illettek - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap sajtóirodája az MTI-vel csütörtökön.

A Dal című verseny döntőjét szombaton tartják, Radics Gigi egyike annak a nyolc előadónak, aki bejutott a fináléba. Az énekesnő által előadott dallal kapcsolatban sajtóhírekben felmerült, hogy egy román énekesnő, Paula Seling Timpul című számáról koppinthatták. Az MTVA az elmúlt 48 órában szakértő bevonásával alaposan kivizsgálta az ügyet és mindezek alapján döntött Radics Gigi további versenyzése mellett.

"Az MTVA által felkért zenei szakértő, Victor Máté állásfoglalása és a román énekesnő menedzsmentjének véleménye alapján az MTVA és A Dal zsűrije azt a döntést hozta, hogy a Radics Gigi által előadott Úgy fáj című dal továbbra is versenyben marad" - olvasható a közleményben.

Az összegzés idézi Victor Mátét, az ilyen ügyekben véleményt hozó Szerzői Jogi Szakértő Testület által is sokszor felkért szakértőt, aki összehasonlította a két számot. "A két dal szerkezete, kompozíciós felépítése, hangszerelése nem mutat semmi hasonlóságot. Hasonlóság csak egyetlen elemben fedezhető fel, a refrén első négy ütemének dallamában. É…Ü Szándékos másolást semmiképp sem feltételeznék, mivel mindösszesen 3, illetve 4 hangot használó, igen egyszerű, patronszerű motívumokról van szó. Ilyen kevés hang esetében - különösen egy ilyen, zenei közhelyeket szívesen használó műfajban - a hasonló fordulatok születésének matematikai valószínűsége is hatványozott" - írta véleményében a neves zeneszerző.

Victor Máté szerint "ilyenek könnyen megszülethetnek bárkinek az agyában, anélkül, hogy a szerzők ismernék egymás munkásságát. S mivel a hasonlóság mindössze két ütemben (s annak ismétlésében) érezhető, és mivel azon belül is vannak azért eltérések, a dolgot a véletlennek tulajdonítom".

A Dal című showműsor szombati döntőjében nyolc produkciót láthat a közönség: előadja dalát Kállay-Saunders András, Rácz Gergő, Cserpes Laura, Keresztes Ildikó, Vastag Tamás, Radics Gigi, ByeAlex, valamint az Agárdi Szilvia-Pál Dénes duó. A Dal győztese képviseli Magyarországot az idei, 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között a svédországi Malmőben

Korábban

A Dal című produkció az MTVA szakértőit kérte fel, vizsgálja meg, valóban plagizált-e Radics Gigi. Kedden robbant a hír, hogy egyesek szerint egy román énekes,Paula Se­ling korábbi eurovíziós dalához, a  Timpulhoz hasonlít a magyar tehetség dala. 


A Bors megtalálta Paula Selinget és menedzserét is, azt kérve, hallgassák meg Gigi számát, s ítéljék meg, valóban tőle lopták-e az amerikai szerzők.  – Már mások is megkerestek ebben a témában. Meghallgattam a dalt, és az a véleményem, hogy bár valóban vannak egyezések a refrénben, nem lehet plágiummal vádolni a szerzőket. Szerintem Gigi dala oké - közölte egyhangúlag a román énekes és menedzsere.


Az ügyben médiajogászok és szakértők döntenek, mert A Dal zsűrije szerint is felfedezhetőek hasonlóságok.

A Bors megkereste Radics Gigit és menedzserét is, részletek itt!>>
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

12 következő >> végére >>> 17 hozzászólás
Moderálásra küldöm 17. howatowabb 2013.03.01. 21:21

Én meghallgattam. Szinte ugyanaz a refrén, mint Giginél. Erre ma a tévében azt mondták, eggggyáltalán, és kkülönben is, meg, nohhát! Mi meg jól meg- beszavazzuk, mert azaszegénygigi még itthon marad! Miccsoda bottrány!

Moderálásra küldöm 16. vassmazsola 2013.03.01. 18:21

Nagyon meglepődtem volna,ha ez a kis gigi nem folytathatja......kell a reklám és a példa a kisebbségnek,hogy kemény munkával el lehet érni a csúcsra...nem néztem a műsort ezután sem fogom,de így vakon bízom a kiesésében.

Moderálásra küldöm 15. Lakos 2013.03.01. 15:45

https://www.youtube.com/watch?v=OFWVuJ5QofY
Mindenki döntse el hasonlít-e!

Moderálásra küldöm 14. kristóf65 2013.02.28. 18:36

Nem véletlen ez a felhajtás a döntő előtti héten.
Ingyenes reklám Radicsnak.

Moderálásra küldöm 13. queenmargareth1 2013.02.28. 18:18

12, hátha eldőlt, akkor nincs mit like-oltatnom a Kedvesem című számot, viszont amíg a Gigi eltűnik a fesztivál után addig a ByeAlex már eddig is mutatott fel ismert saját számot, a Kedvesemet 99%-ig mindenki szereti-nos, ő fennmarad.

Moderálásra küldöm 12. Ebgondolat 2013.02.28. 17:00

Mivel már a "verseny" előtt kiderült, hogy Radics fog nyerni, így elég furcsa lett volna, ha kizárják.

Moderálásra küldöm 11. zehn 2013.02.28. 16:06

Akár hasonlít, akár nem, mindegy. Gyenge tucat dal. Mellesleg ez a Kállay-Saunders féle nyávogás is kiüti nálam a biztosítékot. Tudjuk, egyébként sem a minőség számít majd, hanem a politika és az ország szimpátia. Mindkettőben a mezőny végén kullogunk, ráadásul amit eddig megpróbáltak a műsorban zenének eladni, elég siralmas.

Moderálásra küldöm 10. csöcskenőcs 2013.02.28. 14:31

morzsányira sem hasonlit a kettö egymásra, és ugyis Gigi jut ki mert ö tud egyedül énekelni az indulók közül

Moderálásra küldöm 9. randika 2013.02.28. 13:36

nagyon remélem hogy kizárják,be se kellett volna jutnia,azóta gyűlölöm amióta feltünt a szinen és még túl is majmolják...feleslegesen,mert vannak nála sokkal jobbak.....

Moderálásra küldöm 8. p79 2013.02.28. 13:08

Ez teljesen mindennapos eset, hiszen a mai ötlettelen, bugyuta, pár akkordos "slágerek" közt alig fedezhető fel különbség. Ha valaki egyedi, hamisítatlan zenét akar hallgatni, akkor annak inkább a 60-as, 70-es, 80-as évek pszichedelikus és progresszív rock, illetve fúziós jazz bandái közt kellene válogatnia.
Az Eurovíziós dalfesztiválra egyébként megteszi ez a kommersz dalocska is, hiszen ez a parádé soha sem az igényes zenehallgatóknak szólt.


17 hozzászólás12 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...