Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Rekordáron kelt el az első Apple számítógépek egyike

Mára kevesebb mint félszáz eredeti Apple-1 számítógép maradt.
A várakozásokat messze felülmúlva 905 ezer dolláros (220 millió forintos) rekordáron kelt el a legelső Apple számítógépek kevés fennmaradt példányának egyike egy szerdai New York-i árverésen.

A technikatörténi aukció fénypontjaként beharangozott Apple-1 számítógépért 300 és 500 ezer dollár körüli árat remélt a Bonhams aukciósház, ám a The Henry Ford szervezetnek ennek nagyjából a dupláját megérte, hogy az elektro- és komputertechnika-történeti különlegességet kiállíthatja Michigan állambeli, dearborni múzeumában.

Az elárverezett berendezés egyike az első ötven számítógépnek, amelyet Steve Wozniak, az Apple társalapítója személyesen szerelt össze 1976-ban Steve Jobs családi garázsában a kaliforniai Los Altosban.

Az első Apple komputerekre alig akadt vevő, de aztán a Byte Shop üzletlánc egyszerre ötvenet rendelt belőlük és el is adta őket darabonként 666,66 dollárért. A siker nyomán Jobs és Wozniak további 150 példányt gyártott még barátok és más kereskedők számára.

Az Apple-1 nemcsak innováció volt, hanem kulcsfontosságú építőelem a digitális forradalom megalapozásában - jelentette ki a szerdai árverésen sikeresen licitáló szervezet, a The Henry Ford elnöke, Patricia Mooradian.

A legmagasabb ár, amelyet egy működőképes Apple-1 korábban elért, 516 ezer 461 euró (668 ezer dollár) volt, amelyet a Breker kölni aukciósház tavaly májusi árverésén fizettek ki.

Az otthoni számítógépezést forradalmasító, szerdán áruba bocsátott relikvia se monitorral, se burkolattal, se billentyűzettel nem rendelkezik.

Mára kevesebb mint félszáz eredeti Apple-1 számítógép maradt és ezek közül már csak néhány működik.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boldog születésnapot! Kovács Kati 70 éves

A Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas könnyűzenei énekes az egyik legsikeresebb, egyedülálló hangú magyar… Tovább olvasom