Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Rekordok dőltek meg a CES-en

Informatika - Las Vegasban a közelmúltban ért véget a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállítás (CES), amely ezúttal is rengeteg érdeklődőt vonzott. A technikai show-n számos olyan érdekességet mutattak be, amely a következő években az életünk részévé válhat.
2014 nyarán nagy port kavart a hír, miszerint egy orosz pizzafutárra a légtér megsértése miatt akarnak komoly büntetést kiszabni. Az ok: drónnal szállította ki a megrendelést. Mindez néhány éve még elképzelhetetlen volt, mára azonban valósággá vált, köszönhetően azoknak a fejlesztéseknek, amelyeket minden év januárjában a világ legnagyobb technikai show-ján, a Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon (CES) mutatnak be.

A közelmúltban megrendezett CES idén minden létező rekordot megdöntött: a 205 ezer négyzetméternyi kiállító területen mintegy 3600 cég – köztük 375 startup – mutatta be magát és termékeit, a három nap alatt pedig 170 ezer látogató érkezett a kiállításra. Nem csoda, hiszen az 1967-ben létrehozott eseményen számos olyan újdonságot mutattak már be, amely később az életünk részévé vált: ilyen volt a 70-es években a felvételre is képes videomagnó vagy 1981-ben a CD-lejátszó is. Éppen ezért a technológiai fejlesztések rajongói nem csak az új év miatt várják minden évben a januárt.

Jöhetnek az elektromos autók

– Okos virágcseréppel, okos biciklipedállal, de még digitális talpbetéttel is készültek a gyártók a 2015-ös CES-re. Idén érezhetően a „viselhető technológia" volt az, ami meghatározta a rendezvényt. Érdekes volt megfigyelni, hogy míg néhány éve csupán egy-két nagyobb autógyártó képviseltette magát az eseményen – és ők is kicsit kilógtak a környezetből –, addig idén már szinte az összes olyan autóipari cég jelen volt, amely számít a szakmában – mondta Balogh Csaba technológiai szakember, a hvg.hu Tech rovatának vezetője, aki a helyszínen kísérte figyelemmel az idei kiállítást.

A Las Vegas-i tech-show-n, a CES-en a viselhető technológia került a fókuszba. Egyik képviselőjét, az okospedált lelkesen tesztelték. Fotó: CEA
A Las Vegas-i tech-show-n, a CES-en a viselhető technológia került a fókuszba. Egyik képviselőjét, az okospedált lelkesen tesztelték. Fotó: CEA


Ilyen volt például a néhány éve Kecskeméten gyárat létesítő Mercedes is, amely nem is a XXI., hanem egyenesen a XXII. század autóját mutatta be. A Mercedes-Benz F015-ös névre keresztelt tanulmányautó a tervek szerint teljesen önjáró lesz, az autóban pedig négy, elforgatható ülés áll majd az utasok rendelkezésére, akik a tekintetükkel is képesek lesznek ki-be kapcsolgatni a jármű különböző funkcióit. Ennél kézzelfoghatóbb, de még mindig a jövőbe mutató újdonság, hogy az elmúlt években egyre nagyobb hírt, népszerűséget, na meg dollármilliárdokat szerző, elektromos autókat gyártó Tesla a most épülő új gyárában évente félmillió akkumulátort állítana elő, így 2020-ban már 15-ször több járművet adhatnak el, mint 2014-ben.

Trendeket mutatnak be

– A Mercedes tervén is látszik, hogy a CES lényege elsősorban a tesztelés, nem pedig az, hogy holnaptól kezdve minden kiállított terméket meg lehessen vásárolni. A gyártók ilyenkor arra kíváncsiak, hogy az adott terméke(ke)t hogyan fogadja a piac és a sajtó, illetve irányt is mutatnak, hogy milyen trendek várhatók a jövőben. Sok olyan kisvállalat is jelen volt, amelynek egyelőre nincs kézzel fogható terméke, de a következő fél évben megjelenhetnek a piacon. Egy ilyen rendezvény ilyenkor nekik is jó reklám – hangsúlyozza a szakember.

Sokan voltak kíváncsiak az önjáró autóra. Fotó: MTI/EPA/Andrej Szokolov
Sokan voltak kíváncsiak az önjáró autóra. Fotó: MTI/EPA/Andrej Szokolov

Az idei kiállításon a szokásos okostelefon, táblagép és televízió hármasa mellett a viselhető eszközök gyártói adták az esemény gerincét. Az okosórától kezdve a fitneszpántig szinte mindent látni lehetett, emellett bemutatták az első digitális talpbetétet is.

– Ez elsőre furcsán hangozhat, de amellett, hogy nem kell külön lépésszámláló alkalmazás a telefonra – az eszköz maga számolja, hogy hány kalóriát égettünk el –, még külön fűtőfunkciót is kapott, amit bármikor bekapcsolhatunk. Ez télen, a hóban, buszra várva igen hasznos lehet. Emellett a 3D Sound Labs bemutatta a világ első, háromdimenziós hangzást nyújtó fejhallgatóját is, ami jelentősen növelheti a házimozizás élményét. A fejhallgató egyszerre 25 hangszórót szimulál, és ha elfordítjuk a fejünket, a hangokat is más irányból hallhatjuk – mondja Balogh Csaba.

Kína lehet az innováció motorja

Azok sem maradtak újdonság nélkül, akik szeretnek kerékpározni, és a biciklijüket szeretnék okosabbá tenni. Egy francia startup cég, a Connected Cycle állt elő az okospedállal, amely a várakozások szerint néhány tízezer forintba kerülhet majd, cserébe viszont egy többfunkciós eszközt kapunk: a szenzoroknak köszönhetően minden fontos adatot mérni tud, emellett nyomkövetőként is remekül funkcionál, ha ugyanis valaki megmozdítja a kerékpárunkat, jelzést kapunk a telefonunkra.

Magyarok is kiállítottak

Az idei Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Kiállításon három magyar cég is bemutathatta termékét. A navigációs szoftverekkel foglalkozó GPS Tuner, valamint a háromdimenziós tervezéssel és nyomtatással foglalkozó Leopoly / Leonar3do International mellett a szegedi ZeaLab Products Kft. is jelen volt a rendezvényen.

A szegedi egyetemistákból álló fejlesztőcsapat 2014-ben a Microsoft világversenyén már díjat nyert a Tep nevű alkalmazásával, amely tulajdonképpen egy sportos alkalmazás és egy tamagocsi ötvözete. – Rendkívül jó hangulatban telt a CES, itt mutattuk be az alkalmazás androidos verzióját is. Sokan jöttek el hozzánk, sok új felhasználót szereztünk, és bár most lazítunk, február elejéig nem lesz megállás, jó néhány megbeszélésünk lesz még itt, Las Vegasban – mondja Boros Ákos, a fejlesztőcsapat vezetője.

– Olyan kiállítók is voltak, amelyek már kezdenek átesni a ló túloldalára. A Samsung két éve mutatta be az ívelt televízióját, egy éve pedig azt a készüléket, amelyen egy gombnyomással beállíthatjuk, hogy ívelt legyen-e. Most ugyanezt mutatták be, csak jóval nagyobb méretben, ami már annyira a jövő felé mutat, hogy feltehetőleg senki nem fogja megvenni. Már csak azért sem, mert nagyjából 70 millió forintba kerül, amiből már akár három új elektromos autó is kijönne – magyarázza a szakember.

Érdekesség, hogy az idei kiállításon szereplő cégek harmada kínai gyártó volt, ami az elmúlt egy-két évhez képest mintegy 30 százalékos emelkedést jelent. Míg korábban csak a nagyobb mobilgyártók, illetve kisebb kiegészítőket – például telefontokokat – kínáló cégek képviseltették magukat, mára ez a trend megváltozott. A kínai cégek már nem a nagy gyártók farvizein eveznek, hanem saját, versenyképes termékkel állnak elő, a jelek szerint pedig néhány éven belül ők jelenthetik az innováció motorját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jabba jelent meg az időjárási képen

Egy japán szoftvercég egyik alkalmazottja olyan időjárás-térképet alkotott, ami nagyon hasonlít… Tovább olvasom