Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Rekordösszegért árvereztek el kortárs műalkotásokat az elmúlt egy évben

Rekordot jelentő 1,5 milliárd eurós (466,5 milliárd forintos) összegért árvereztek el kortárs művészeti alkotásokat az elmúlt egy évben.
Rekordot jelentő 1,5 milliárd eurós (466,5 milliárd forintos) összegért árvereztek el kortárs művészeti alkotásokat az elmúlt egy évben - derült ki az műkincspiaccal foglalkozó Artprice francia cég kedden Párizsban ismertetett jelentéséből.

A 2013 júliusa és 2014 júliusa közötti időszakban 40 százalékkal volt magasabb a kortárs műalkotások elárverezéséből származó bevétel, mint az azt megelőző egy évben.

A vizsgálat azon művészek aukcióra bocsátott alkotásaira terjedt ki, akik 1945 után születtek. Az Artprice vezetője, Thierry Ehrmann megjegyezte: a kortárs művészet az 1970-tól az 1990-es évek végéig a gyenge pontját jelentette a műkincspiacnak, azóta viszont jelentős szegmenssé nőtte ki magát, és manapság a műalkotások árveréséből származó bevételek 15 százalékát adja.

A kortárs művészet piacát a növekvő kínai kereslet fűti.

Azt, hogy milyen virágzó ez a piac, jól tükrözi, hogy 2013 novemberében New Yorkban a kortárs műalkotások esetében rekordot jelentő 58,4 millió dollárért (38,8 millió euróért) árverezték el Jeff Koons amerikai művész Balloon Dog című szobrát.

Koons mellett két honfitársa, Jean-Michel Basquiat és Christopher Wool is közvetlenül az élmezőnyben szerepel a legkelendőbb kortárs művészek listáján, előbbi a második, utóbbi - a kínai Ceng Fan-csi után - a negyedik helyen.

A vizsgált időszakban 13 olyan kortárs mű volt, amelyet 10 millió euró feletti összegért árverezték el, ebből 10 származott a három amerikaitól, akiknek munkái összességében 338 millió euróért cseréltek gazdát. Ez azt jelenti, hogy az ő alkotásaik adták a kortárs művek árverési piaca teljes bevételének 22 százalékát. Az 1988-ban elhunyt Basquiat munkáiért 162 millió eurót fizettek, Koons művei 115 millióért, Wool alkotásai pedig 61 millióért keltek el.

Nemzetiségükön kívül az is közös a három művészben - emlékeztetett az Artprice -, hogy mindhármukat Larry Gagosian műkereskedő, a művészet világszerte 15 galériát működtető meghatározó alakja fedezte fel.

A lista ötödik helyén a brit Peter Doig áll. Őt az amerikai Richard Prince követi a hatodik, az 1997-ben elhunyt német Martin Kippenberger a hetedik helyen. Az első tízben három kínai szerepel még: Luo Csung-li, Csen Ji-fej és Csan Hsziao-kang.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halott anyja mellett maradt életben három napon át egy kislány

A 36 éves nő és kislánya szerdán tűnt el, a córdobai rendőrök ekkor indultak a keresésükre. Tovább olvasom