Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Robert De Niro filmben állít emléket apjának

Robert De Niro Oscar-díjas színész dokumentumfilmben állított emléket festőművész édesapjának. Az alkotás, amelyet nyáron az HBO televízió sugároz, a Park Cityben zajló Sundance Filmfesztiválon debütált.
Idősebb Robert De Niro a múlt század negyvenes-ötvenes éveiben absztrakt expresszionista művészként vívott ki magának hírnevet, munkáit Peggy Guggenheim, a tekintélyes műgyűjtő is elismeréssel méltatta. A hatvanas években, a pop art térnyerésével azonban festményei lényegében "kimentek a divatból".

A 71 esztendős korában, 1993-ban elhunyt művész életéről és pályafutásáról most fia, Robert De Niro színész készített dokumentumfilmet Remembering the Artist Robert De Niro címmel. A produkció a független filmesek Mekkájában, Park Cityben mutatkozott be a hétvégén a Sundance Filmfesztiválon. A premierrel egyidejűleg De Niro apjának néhány munkájából az utahi városban kiállítás is nyílt a Julie Nestor Galériában.

Forrás: AP Photo/Starpix, Dave Allocca
Forrás: AP Photo/Starpix, Dave Allocca

Az Oscar-díjas filmsztár a kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy elsősorban családjának tartozott ezzel a filmmel. "Dokumentumfilmet akartam készíteni a családomnak, a gyerekeimnek, az unokáimnak az apámról a meglevő felvételek felhasználásával, és szóra bírni azokat, akik még köztünk vannak és beszélni tudnak róla" - mondta, hozzáfűzve, milyen nagyszerű, hogy az HBO felkarolta a filmet.

A színész elismerte, hogy apját valószínűleg zavarba ejtette volna a rá irányuló figyelem, ha látta volna a dokumentumfilmet.

De Niro azt is megemlítette, hogy szereti maga körül látni apja munkáit. Több képe is látható New York-i éttermében, a Tribeca Grillben, amelyeket maga apja helyezett el kérésére a falakon. Mint felidézte: amíg élt, apja gyakran vitte oda a barátait és vacsorázott ott velük. Kérésére az étlapot is apja tervezte. "Most is ott van, és ott is lesz, amíg a hely létezik" - mondta az étlapról.

De Niro a 30. születésnapját ünneplő Sundance filmmustrát dicsérve megjegyezte: reméli, hogy az általa és Jane Rosenthal producer által 13 éve alapított New York-i Tribeca Filmfesztivál hasonlóan sikeres lesz. "Remélem, hogy a harmincadik születésnapunkig mi is elérjük, amit a Sundance elért" - hangsúlyozta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fedélnélküli cseh ˝zongorista˝ az új internetszenzáció

A prágai utcai zongorák egyikén Smetana Moldváját játszó hajléktalan cseh férfi lett a YouTube… Tovább olvasom