Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -2°C | 4°C

Rossz idő jön a kanadai részeg tengerészeknek

Nyílt vízen, szabadidejükben eddig ihattak, de eltávolítják a sörautomatákat a hajókról, és a fedélzeten árusított italok árát is jócskán megemelik.
A Kanadai Királyi Haditengerészet szinte teljes alkoholtilalmat rendelt el a nyílt vizeken lévő hajóinak fedélzetén, miután egy hadihajót a közelmúltban vissza kellett hívni egy nemzetközi gyakorlatról, mert a legénység néhány részeg tagja bajba keveredett.

A tengerészek szolgálaton kívül ez idáig szabadon fogyaszthattak alkoholt a nyílt vízen. A pénteken elrendelt korlátozás szerint azonban ezentúl kizárólag különleges alkalmakkor, például karácsonykor ihatnak szeszesitalt a fedélzetén, amennyiben a kapitányuk engedélyezi.

Emellett a sörautomatákat is eltávolítják a hajókról, és a legénységnek mélyen a zsebébe kell majd nyúlnia az alkoholfogyasztást engedélyező ritka alkalmakkor, mert a fedélzeten árusított italok árát is jócskán megemelik.

"Tilos lesz alkoholt fogyasztani, amikor a hajók a nyílt vízen vannak" - mondta Mark Norman altengernagy. Hozzátette: "sajnálatos módon az alkoholfogyasztás helytelen viselkedéshez vezet és vezetett is a múltban, mi pedig a tőlünk telhető legjobb módon szeretnénk orvosolni ezt a dolgot".

Idén júliusban Norman visszarendelte Kanadába az Egyesült Államokban gyakorlatozó HMCS Whitehorse hajót, miután három - a parton tartózkodó - tengerészt helytelen szexuális viselkedéssel, bolti lopással és ittassággal vádoltak meg.

Norman szerint a Whitehorse-eset és számos egyéb, nem részletezett incidens hatására megingott a legénységekbe vetett bizalma azzal kapcsolatban, hogy képesek a felelősségteljes alkoholfogyasztásra, illetve a parton való megfelelő viselkedésre.

Az altengernagy szerint a tengerészek meg fogják érteni a tilalom szükségességét. Mint hozzátette: a brit, az ausztrál és az új-zélandi haditengerészetek is hasonló szabályozással élnek. A kanadai korlátozás azonban még így sem lesz olyan szigorú, mint az Egyesült Államok haditengerészetének esetében, ahol minden hajón tilos az alkoholfogyasztás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 300 film verseng az Oscar-jelölésért

A 87. Oscar-díj jelöltjeit az egyes kategóriákban 2015. január 15-én, csütörtökön jelentik be. Tovább olvasom