Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Rutkai Bori: Az alkotás lelki-szellemi zuhany

A Budapest Bár egyik énekesnőjeként ismerte meg a széles nagyközönség Rutkai Borit, a Specko Jedno és a gyerekeknek szóló Hébe-Hóba Banda „frontemberét". Kevesebben tudják, hogy képzőművészként is aktív – férje szobrász. Képei mellett beszélgettünk a Budapest Bár születésnapjáról, nosztalgiáról, fájdalomról, tervekről és humorról.
– „Én is rajzolgatok" – mondta szerényen a kolléganőmnek, amikor két éve interjút készített önnel, holott a Iparművészeti Egyetemen végzett. Szeptember végén is nyílt kiállítása a zuglói Liget Galériában, És mégis lapos a Föld! címmel. Lehet-e fontossági sorrendet felállítani a festés és az éneklés között?

– Nincs sorrend, az a jó, hogy sok mindent csinálhatok, ez boldogít. Amúgy mindenfajta alkotási folyamatnak közösek az alapjai: a gondolat, a gondolatból születő „bővítmény" – azaz a vers, ami kaphat egy zenés ruhát, és máris dal lesz belőle –, színes, „szagos", hangos, és már csak le kell rajzolni, festeni. És festés közben beszélgetek a képekkel, és ebből új gondolatok, mesék fakadnak, és kezdődik előröl a folyamat.

– Nosztalgikus alkatnak vallja magát, ezt sokan a Specko Jedno egyes dalaiban is felfedezni vélik. Honnan származik ez a nosztalgia, és hogyan jelentkezik az alkotásaiban, legyen szó zenéről vagy képekről?

– A nosztalgia abból fakad, hogy az ember nem érzi jól magát a jelenben, fél a jövőtől, a múlt pedig mindig szebbnek tűnik, kellemes ott időzni. Ez ugye közhely, de így igaz. Az idő átrohan az értékeken. A nosztalgia szó helyett én értékmentést használnék. Régi jó, bevált vívmányok, formák őrzését, mert lehet beléjük tölteni jelen idejű életérzést, személyes tartalmakat. Nem csak tangó vagy a sanzon van már mögöttünk, mondjuk a funky sem „mai csirke", mégis az egyik legéletrevalóbb zene. Ugyanígy a festészetben is megvannak azok a dinamikák, szellemiségek, lendületek, amelyekhez jól esik vonzódnom, kapcsolódni az expresszionistákhoz, vagy akár a csehszlovák rajzfilmkészítők stílusához. A lubickolás öröme a legfontosabb.

Rutkai Bori: Nincs sorrend, az a jó, hogy sok mindent csinálhatok, ez boldogít.
Rutkai Bori: Nincs sorrend, az a jó, hogy sok mindent csinálhatok, ez boldogít.


– Vákuummal beszélgető néni, Manópornó, olajos traktorkonzerv – néhány képcíme. Milyen szerepet tölt be az életében a humor, az irónia?

– Engem valahogy úgy gyúrtak össze a gén-gyárban, hogy fele részben vagyok depresszív, fele részben napsütéses derű, és ahogy ez a két dolog keveredik, úgy születnek meg a humor különböző vegyületei, amihez még egy kis adag költészetet vagy mesét is csepegtetek. Egy dalszövegem, vagy egy festményem nem egyértelműen csak humoros, vagy melankolikus, hanem ezek ötvözete. Ennek az életérzésnek az egyik legjellemzőbb lenyomata Fájdalom és Humorérzék című rajzfilmünk.

Fájdalom és Humorérzék

– Specko Jedno, Vacka Dalok, Budapest Bár: utóbbiban ismert meg az egészen széles nagyközönség. Utóbbit szintén a nosztalgia miatt vállalta, vagy más oka volt?

– Nagyon szerettem volna cigányzenészekkel dolgozni, már a Budapest Bár megszületése előtt is. Csodaszerű volt, hogy elhívtak, és hogy ez a régi vágyam ilyen jól materializálódott, valóra vált... A Budapest Bárban általam énekelt számok nagy részét már gyerekkorom óta szeretgetem vagy énekelgetem. Most egy Fényes Szabolcs-műsorra készülünk, és gyönyörű, kevéssé ismert dalait fedeztük fel. Boldogság őket énekelni, valami rejtett gyógykód van bennük. Varázslatosak, és persze a fiúk is remekül muzsikálják őket. Nagyon jó „munkahely" ez az együttes, szeretek velük dolgozni! A Budapest Bár idén öt éves, több ünnepi koncertet tartunk, a fő esemény a Művészetek Palotájában lesz, december 30-án.

Rutkai Bori és a Specko Jedno - Hopp

– Tavaly a budapesti Makett Laborban volt kiállítása, ahol tartott horgolós workshopokat is. A horgolás viszonylag új felfedezés, vagy már korábban is foglalkozott vele? Hogyan talált rá?

– Gyerekkoromban tanultam meg nagymamámtól horgolni. Imádom ezt a technikát, mert gyors, termelékeny, variábilis, és szabad! Ha elrontom, lefejtem, és kezdem elölről. Mostanában több kortárs művész is rájött, milyen jó térformáló lehetőségek vannak a textilben, a horgolásban – és nem kellenek hozzá drága, vagy nehezen alakítható anyagok, elég egy-két gombolyag, egy tű és persze kreatív ötletek. Nekem sem az a fő célom, hogy kardigánt horgoljak, hanem maszkot, gyerekjátékot, meleg ékszereket; érdekes, szép és hasznos tárgyakat. A fő kedvencem a Szentendrei Skanzenben van kiállítva, a Kukutyin nevet viselő horgolt terepasztalom, ami egyben gyerektakaró is. Most nyitottunk Szalonka néven egy kreatív foglalkoztatót gyereknek, de szülőknek is. Délelőttönként tartunk felnőtt klubokat, ahol például a horgolás rejtett lehetőségeit mutatom meg. Lesz „mamusz workshop" és más téli, karácsonyi horgolt témákat is megvalósítunk.

Vacka-koncert - Rutkai Bori és a Hébe Hóba Banda

– A Kétezer eleven című tárlata kapcsán mondta tavaly: sokszor kifesti magából a fájdalmat. Mi az, ami fájdalmat okoz a mindennapokban? A művészet a feldolgozásban is segít?

– A világ nekem kevéssé elfogadható tényezőivel és a már említett nehezebbik énemmel harcolok a legtöbbet; és persze az életem különböző területein mozgó emberekkel sem problémamentes az együttműködés. Amúgy is olyan vagyok, mint egy szivacs, a környezetem problémáit is magamba szívom. Nagyon sokat kell dolgoznom azon, hogy átmossam ezt a szivacsot. Az alkotási folyamatok erre is jók: lelki-szellemi zuhanyok.

– A Specko Jedno zenekarnak központi figurája, frontembere. Demokrácia működik a zenekarban, vagy pedig ön a „főnök"?

– A Specko inkább gyerekem, úgy gondoskodom róla, mint egy szülő. A fiúkkal általában tesós a viszony, csak konfliktus helyzetben válok anyatigrissé, de ezt a lényemet én sem nagyon szeretem sokáig megtestesíteni.

Budapest Bár, Rutkai Bori - Várjál inkább reám!

– A Budapest Bár-koncertsorozat mellett milyen tervek foglalkoztatják?

– Kötetet szerkesztettem össze az elmúlt körülbelül tíz év képeiből és dalszövegeiből, Festménymesék és Dalversek címmel. November közepén jelenik meg a Scolar Kiadó gondozásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A jövő év elejére tervezzük az új Specko Jedno lemez megjelenését, emellett a Vacka Dalokkal koncertezünk a Hébe-Hóba Banda nevű zenekarommal. Ez egy jópofa gyerekműsor, igényes dalokkal, fülbemászó, táncos zenékkel; az előadásban magam által készített kellékeket, bábokat, maszkokat használok. Mindemellett a fent említett Szalonkaközpont foglalkoztat a legjobban.

Olvasóink írták

  • 2. emigrans 2012. november 11. 19:46
    „Jo cikk! Koszonom! Meg tobb erdekes emberrol szeretnek olvasni,ocska celebek es x-faktoros "tiszavirag eletu" enekesek helyett !”
  • 1. queenmargareth1 2012. november 11. 16:28
    „ez a "csaj" is egy tünemény!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összejöttek: Justin Bieber Palvin Barbi miatt szakított barátnőjével

Justin Bieber és Selena Gomez szakított. A pletykák szerint Palvin Barbi miatt. A magyar… Tovább olvasom