Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Sandy hurrikán: kétmilliárdos közönsége lehetett a New York-i segélykoncertnek

A jegyeladásokból már a koncert előtt 32 millió dollár gyűlt össze, de a szervezők további dollár tízmilliókkal számolnak az adományokból.
Ha mindenki, aki nézi vagy hallgatja ezt a koncertet, csak egyetlen dollárt ajánl fel, már akkor is kétmilliárd dollár adományt tudunk összegyűjteni a Sandy hurrikán károsultjainak - jelentette ki a New York-i Madison Square Gardenben szerda este megrendezett segélykoncert kezdetén mondott beszédében Billy Crystal komikus.

A jegyeladásokból már a koncert előtt 32 millió dollár gyűlt össze, de a szervezők további dollár tízmilliókkal számolnak az adományokból.

A 121212 elnevezésű koncertet az Egyesült Államokban 34 tévécsatorna és 170 rádió sugározta élőben, és azt külföldön is átvette 30 tévéállomás és számos látogatott weboldal. Crystal erre utalt, amikor potenciálisan kétmilliárd fős közönségről beszélt.

A szuperkoncert teljes bevételét a Robin Hood Segélyalapnak utalják át, amely pénzbeli és természetbeni támogatással segíti az Egyesült Államok északkeleti partvidékét sújtó, több mint száz emberéletet követelő szupervihar károsultjait. Az alap által annak idején, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás nyomán megrendezett segélykoncert 65 millió dollárral tudott hozzájárulni a helyreállítás költségeihez.

A Sandy poszttrópusi vihar az összesítések szerint mintegy 70 milliárd dollárnyi kárt okozott. A lerombolt vagy súlyosan megrongált otthonok számát hatszázezerre becsülik.

A Bruce Springsteen és az E Street által megnyitott monstre koncerten többek között fellépett John Bon Jovi, Eric Clapton, a Rolling Stones, a The Who, Kanye West, Alicia Keyes, Billy Joel és Paul McCartney.

Springsteen a Land of Hope and Dreams és Wrecking Ball című száma után az újjáépítésnek ajánlotta My City of Ruins című dalát, amelyet eredetileg New Jersey elmúlt évtizedbeli hanyatlásáról írt. Mint mondta, imádkozik érte, hogy a jerseyi partvidék - ahol ugyancsak nagy károkat idézett elő a vihar - megőrizze azokat a jellegzetességeit, amelyek olyan különlegessé teszik.

"Ennyi régi brit zenész talán még sohasem gyűlt össze a Madison Square Gardenben" - jelentette ki Mick Jagger. Az ötvenedik születésnapját ünneplő Rolling Stones a You Got Me Rocking és a Jumpin Jack Flash című számait adta elő.

Paul McCartney a 121212concert.org honlapon megjelent videoüzenetben arról beszélt, hogy mindenképpen részt akart venni a segélykoncerten, hogy viszonozhassa mindazt, amit kapott. Mint hangsúlyozta, manapság a nagy katasztrófákról mindenki gyorsan tudomást szerez, az emberek együttérzéssel fordulnak a szenvedők felé, de ezúttal sokakban nem tudatosult, hogy a hurrikán mekkora pusztítást vitt végbe, és mennyien élnek most is fedél nélkül, szorulnak rá most is a segítségre.

A filmvilág csillagai közül megjelent a színpadon Adam Sandler, Chris Rock, Kristen Stewart, Katie Holmes és Quentin Tarantino is. Leonardo DiCaprio videoüzenetben szólt a koncert közönségéhez. Az éjszakai show-k házigazdái közül felvonult John Stewart, Jimmy Fallon és Steve Colbert.

A felajánlásokat fogadó telefonközpontban olyan ismert személyiségek váltották egymást, mint Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Tony Danza, Ben Stiller, Jesse Jackson tiszteletes és Chelsea Clinton.

A sztárparádén, ahol külön megemlékeztek az áldozatok mentésében kiemelkedő szerepet vállaló emberekről, jelen volt New York és New Jersey állam kormányzója, Andrew Cuomo és Chris Christie is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fatima titka: öngyilkos akart lenni a Voice sztárja

A Voice tehetsége gyerekként hosszú éveken át tűrt, hallgatott, míg végül nem bírta tovább: 12… Tovább olvasom