Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Scorsese mutogatja archívumát

Martin Scorsese először nyitja meg archívumát egy berlini kiállítás kedvéért.
Először enged betekintést gazdag filmes magánarchívumába Martin Scorsese Oscar-díjas filmrendező: a berlini kiállítás többek között videoinstallációk és filmjeinek jellegzetes tárgyi emlékei segítségével mutatja be az amerikai filmművészet egyik meghatározó alakjának pályafutását.

A hetvenéves New York-i rendező filmjei - a kísérleti próbálkozásoktól a dokumentum- és zenés filmeken keresztül a pszichothrillerekig - műfajilag is rendkívül színes pályafutásról árulkodnak. Számos alkotását önéletrajzi elemek inspirálták, sokat foglalkozott az Amerikába kivándorolt olaszokkal, különösen a dél-manhattani Little Italy lakóival. Az európai művészfilmek és a klasszikus hollywoodi mozi hatása ugyancsak tetten érhető munkáiban. Leghíresebb filmjei közé tartozik az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Dühöngő bika, a Casino és A Tégla című produkció, utóbbi 2007-ben több Oscar-díjat is elnyert.

A berlini Filmmúzeumban megrendezett kiállítás jellegzetes filmes stílusáról, munkamódszeréről és egyes filmek születési körülményeiről is beszámol. A tárlat magánlevelezéséből és forgatókönyveiből is közöl részleteket, valamint felvonultatja több filmjének eredeti jelmezeit. Látható Leonardo DiCaprio kosztümje a New York bandái című filmből vagy Cate Blanchett ruhája az Aviátorból.

Alkotótársainak, Robert De Nirónak, Paul Schradernek és Dante Ferretti látványtervezőnek Scorsesével kapcsolatos érdekes dokumentumai tovább színesítik a rendezőről kirajzolódó képet.

Scorsese elkötelezett támogatója a nemzetközi filmes örökség megőrzésének, a Filmmúzeum vendégei munkásságának ezzel a részével is megismerkedhetnek a január 9-től április 7-ig látogatható kiállításon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamvas bőr a hideg napokra

A fáradt bőrt csillogóvá, hamvassá varázsolni nem olyan nehéz. Két dolog kell hozzá: minőségi… Tovább olvasom