Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Sharon Tate 70 éves lenne

Hetvenéves lenne január 24-én Sharon Tate amerikai filmszínésznő, akit a Manson-család 1969 augusztusában 8 és fél hónapos terhesen mészárolt le.
Hetvenéves lenne január 24-én Sharon Tate amerikai filmszínésznő. A maga idejében Hollywood legszebb asszonyának számító Sharon nem szakmai teljesítménye miatt maradt híres - alig tucatnyi filmben játszott és csak néhányban főszerepet -, hanem mert ő volt a hírhedt Manson-banda leghíresebb áldozata. A nyolc és félhónapos terhes színésznőt 1969 augusztusában mészárolták le brutálisan, akadnak, akik az egész világot megdöbbentő gyilkosságtól számítják a "napsugaras" hatvanas évek végét.

Sharon Tate a texasi Dallasban született. Apja katonatiszt volt, így gyermekkora állandó költözéssel telt, kamaszkorára már hat országban élt. A feltűnően szép, barna szemű és ragyogó mosolyú lány tizenhat évesen öt szépségversenyt nyert meg, és versenyben volt a Washington állam szépe címért is, de ekkor apját Olaszországba helyezték. Az ottani amerikai iskolában őt választották meg végzésekor bálkirálynőnek, és akkoriban kezdett olasz filmekben statisztálni. Amikor a család 1962-ben végleg hazatért, Tate Hollywoodba utazott szerencsét próbálni. Még abban az évben bekerült egy népszerű tévésorozatba, és egyre fontosabb filmszerepeket is kapott.

Az áttörés éve 1967 volt, amikor a lengyel születésű Roman Polanski rá osztotta Vámpírok bálja című horrorparódiájának női főszerepét. A film vegyes fogadtatásban részesült, miként Tate következő alakítása is - utóbbi leginkább arról maradt emlékezetes, hogy a filmvásznon töltött idő jelentős részében csak egy bikinit viselt. Ugyancsak 1967-ben készült a Valley of the Dolls is, ebben - ellentétben a vámpírfilmmel - színészi tehetségét is dicsérte a kritika, és Arany Glóbusz-díjra is jelölték. Tate ekkor már Roman Polanski rendező felesége volt, akivel a londoni forgatáson szerettek egymásba, és Los Angelesben telepedtek le. Házuk a Cielo Drive 10050 alatt a társasági élet központja lett, az ajtó mindig nyitva állt nemcsak a filmipar nagyságai és a hírességek, hanem az érdekes idegenek előtt is.

Tate utolsó filmje 1969-ben készült, a Tizenkét szék című Ilf-Petrov regény olasz filmváltozatában Vittorio Gassmannal kergették egymást. A színésznő a forgatás kezdetekor már három hónapos terhes volt, így a rendezőnek egyre nagyobb nehézséget okozott, hogy állapotát leplezzék. A munkát befejezve férjéhez utazott Londonba, majd 1969 júliusának végén egyedül repült Los Angelesbe; az új filmjéhez helyszínt kereső Polanskit egy hónappal későbbre várta haza.

Többé nem látták egymást. A Polanski-házaspár villájában 1969. augusztus 9-én öt holttestet talált a rendőrség, köztük volt a 26 éves Sharon Tate is. A gyilkosok késekkel és puskával felszerelkezve, elképzelhetetlen brutalitással mészárolták le az áldozatokat, majd vérükkel a bejáratra a "Halál a disznókra" feliratot mázolták. Másnap egy 44 éves gazdag üzletembert, Leno La Biancát és feleségét szurkálták halálra közeli házukban, a férfi testére a "háború" szót vésték, a hűtőszekrényre pedig vérrel mázolták fel a "Helter Skelter" szavakat.

A rendőrség csak hónapokkal később jutott el az egész világot sokkoló bűnügyek tetteseihez, egy 30 tagú, a közeli völgyben élő bűnözőkommunához. A "családot" vezető börtönviselt, de karizmatikus Charles Manson rockénekesi karrierről álmodozott, de visszautasította az a kiadó, amelyet Doris Day filmsztár fia vezetett. A Polanski-villa előző tulajdonosa Day volt, vélhetőleg ezért, bosszúból választotta ki a magát Jézus Krisztus és a Sátán megtestesülésének hívő Manson a gyilkosság helyszínéül. A klán öt tagját, akik a gyilkosságokat elkövették, és a felbújtó Mansont halálra ítélték, ezt később életfogytiglanra változtatták.

Manson ma is rács mögött van, ő az Egyesült Államok leghíresebb börtönlakója, akivel az interneten is számos oldal foglalkozik, még leghőbb vágya is teljesült: bebörtönzése után megjelent - bár nem fogyott - nagylemeze.

Polanski a szörnyűségek után hetekig nem tudott visszatérni a házba, hamarosan el is költözött onnan. Új bérlő nem akadt, így az épületet 1994-ben lerombolták, de a helyére épült új villa is üresen áll, hiába hirdetik már fél áron.

Sharon Tate tragikus sorsa ma is foglalkoztatja az embereket, néhány éve 11 ezer dollárért kelt el az a gyilkosság előtt néhány nappal készült, a terhes színésznőt és férjét meztelenül ábrázoló fénykép.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2013. január 22. 18:42
    „Ő örökké csodaszép, fiatal marad!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két és fél méter a világ legszélesebb csípője - fotó

A 39 éves Mikel Ruffinelli kövérsége ellenére nem akar fogyni, tud mozogni, igaz, otthonában a… Tovább olvasom