Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Sherlock Holmes már közkincs

Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít, a skót szerző hagyatékának kezelője már nem kérhet jogdíjat a művekre való hivatkozás miatt.
A chicagói bíróság hétfői határozata értelmében a briliáns nyomozóról szóló korai munkák, a Holmesra, segítőtársára, dr. Watsonra, ősellenségére, Moriarty professzorra vonatkozó leírások, a detektív háza, a 221B Baker Street és Holmes kokainfüggősége sem nem tartoznak az amerikai szerzői jogvédelem hatálya alá. A bíróság úgy értékelte: nem volt ok arra, hogy a jogok lejárta után meghosszabbítsák a művekre az amerikai szerzői jogi rendelkezéseket.

Csupán tíz olyan 1923 és 1927 között keletkezett Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai majd 95 év letelte után évülnek el. Doyle 1930-ban hunyt el.

Richard Posner bíró indoklásában úgy fogalmazott: a Holmes-munkák közkinccsé válása arra bátoríthat más írókat, hogy írjanak új történeteket a régi szereplőkkel. Ha a Doyle-hagyaték javára döntöttek volna, az az alkotás gátja lehetett volna.

A bírósági határozat egyúttal Leslie Klinger, a The New Annotated Sherlock Holmes című gyűjteményes kötet és más új keletű Holmes-könyvek szerkesztőjének győzelmét is jelenti. Klinger korábban ötezer dolláros jogdíjat fizetett a Doyle-hagyatéknak, de perbe fogták őt, amikor az In the Company of Sherlock Holmes című újabb kötetért nem volt hajlandó fizetni. Mivel a Doyle-hagyaték azzal fenyegette meg a kiadót, hogy leállítja az eladásokat az Amazon.comon, illetve a Barnes & Noble-nél, a Pegasus Books megtagadta a könyv publikálását.

Klinger ügyvédje a hétfői bírósági döntés után kijelentette, hogy nagyon elégedett. "A szerzői jogoknak van kezdete és vége, nem lehet őket a végtelenségig kiterjeszteni" - mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre kerül a mozikba az új Spielberg film

Jövő októberben kerül a mozikba Steven Spielberg rendezésében egy új hidegháborús film, amelynek főszerepét Tom Hanks alakítja. Tovább olvasom