Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Somló Tamás: Szervezetlen a zenei szakma

Az LGT-tagok is elkezdtek már felkészülni a februári négyórás koncertre. Somló Tamás arról is beszélt lapunknak adott interjújában, hogyan segítene a szervezetlen zenésztársadalom problémáin, és szó esett nyaralásról, barátságról, közös zenélésről is.
– Amikor időpontot egyeztettünk az interjúra, Horváth Charlie vette fel a telefonját: ön éppen úszott. Jó barátok Charlie-val: gyakran töltik együtt a szabadidejüket?

– Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, jóban vagyunk, egy iskolába jártunk ötödik általánostól második gimnáziumig. Ő a balettintézetbe, én az artistaképzőbe, a „bohócipari technikumba". A szakmai órákat külön-külön tartották, délután a humán órákat együtt. Ő másodikban elment az iskolából. Végül mindkettőnkből zenész lett, róla azonban már akkor kiderült, hogy nagyon tehetséges, muzikális ember. Egész nap csak a zenére állt rá a füle, behozta a zenét, a rock'n'rollt az osztályba. Aztán ő elment balra, én jobbra, én artista lettem, de olykor zenéltem én is, ő zenész. Amikor abbahagytam az artistaságot, ismét zenész lett belőlem, és összetalálkoztunk a pályán itt-ott. Skandináviában például ugyanazon a hajójáraton dolgoztunk három hónapig, csak mindig ellenkező irányban, így nem tudtunk találkozni. Egyik reggel épp egy kikötőben voltunk mindketten, és megleptem reggel nyolckor. Bedörömböltem a kabinja az ajtaján: Itt laksz, Karcsi? Visszakiabált az ajtón keresztül: Ez csak a Somló lehet! Nem szólította más Karcsinak, csak az édesanyja Karcsikámnak, és az osztályban Karcsiztuk. Hála Istennek nagyon jóban vagyunk, megmaradt a gyerekkori barátság, sokszor fel is lépünk együtt.

Somló Tamás: Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, jóban vagyunk, egy iskolába jártunk ötödik általánostól második gimnáziumig.
Somló Tamás: Gyerekkorunk óta ismerjük egymást, jóban vagyunk, egy iskolába jártunk ötödik általánostól második gimnáziumig.


– Vízparton jártak: Balaton?

– Körös. A Hármas-Körös nyugodt hely, tulajdonképpen majdnem állóvíz.

– A nagy melegben felröppent a hír: 2013 februárjában megint koncertet ad az LGT. Bár nem oszlottak fel, csak felfüggesztették a zenekar működését, ez nem fordul elő túl gyakran. Miért éppen most jött el az ideje?

– Többek között azért, mert kaptunk felkérést, és már hat év elmúlt az utolsó koncertünk óta. Ilyenkor már bennünk is megvan az igény, és a baráti körünk is noszogat minket: most már jó lenne egy Loksi-buli. Mi is szívesen próbálnánk, játszanánk egy-két jó koncertet. Ennyi az indítéka a dolognak. Rendhagyó koncert lesz, mert négy órán keresztül zenélünk majd, és ilyen sokat még nem játszottunk egyszerre.

Somló Tamás: Maratoni hosszúságú buli lesz, reméljük, jól el tudjuk mesélni életünk legjobb pillanatait.
Somló Tamás: Maratoni hosszúságú buli lesz, reméljük, jól el tudjuk mesélni életünk legjobb pillanatait.


– Négy órán át zenélni a színpadon: erre mennyit kell készülni? Mikor kell elkezdeni összeállítani a műsort, próbálni?

– Mi már készülünk. Tervezzük a dalokat – mindenkinek vannak saját szeretett dalai, amelyek eddig kimaradtak a koncerteken, elsikkadtak a lemezekről, nem kerültek a rádióba vagy a köztudatba igazán. Most ezeket is le tudjuk játszani, tekintettel arra, hogy maratoni hosszúságú buli lesz, reméljük, jól el tudjuk mesélni életünk legjobb pillanatait. Már szervezzük a segédzenekart is, amely együtt játszik velünk, és sokat gondolkodunk az egész műsoron. Mindenkinek azt javasoljuk, hozzon magával egy kis hamuba sült pogácsát, mert hosszadalmas lesz a buli. Csak az jöjjön, aki bírja...

Horváth Charlie, Somló Tamás - Vallomás


– Nem lépnek fel gyakran együtt, de a zenekar tagjai összejárnak a magánéletükben, zenélgetni, beszélgetni?

– Zenélgetni nem nagyon szoktunk, de ettől függetlenül összejárunk. Nem sűrűn, de azért összejárunk. A zenekari együttműködés, a közös munka nem csak munkakapcsolat, hanem egyfajta emberi és baráti kapcsolat is, és nélkülözhetetlen. Már mindenki családos, természetesen kevesebb időnk van együtt zenélni, találkozni, de azért látjuk egymást néha. Mostantól aztán sűrűbben, mert szeptember-októberben elkezdünk négyen együtt próbálni, januártól pedig a kibővített nagyzenekarral, egészen a koncertig.

Az artisztikumban is rengeteg a hézagos dolog, amely nem volt soha rendeletben vagy törvényben szabályozva.
"Az artisztikumban is rengeteg a hézagos dolog, amely nem volt soha rendeletben vagy törvényben szabályozva."


– Szintén zenész fiának tanácsolta: a zenélés ma már nem egy biztos „állás", több lábon kell állni, tanuljon meg egy másik szakmát is. Ön elvégezte a jogi egyetemet, tavaly nyilatkozta: ügyvédként a zenész- és az artistatársadalom problémáival foglalkozna. Hol tart ebben? Megvalósult az ötlet?

– Nem valósult meg, mert annyi problémája van a zenésztársadalomnak, hogy nem győzi egy ügyvédi munkaközösség sem felvállalni. A zenésztársadalom még egy újkori szervezetlen szerveződés, és tele van joghézagokkal, megvalósítatlan jogi álmokkal. Nincs tisztázva a helyzete, még soha nem tudott úgy megszerveződni, mint a színészek, a filmesek, pedig az 1950-es évek elején kezdődött a magyar anyanyelvű önálló beatkorszak, onnantól származtatható a magyar rockzene, beatzene alakulása, születése, tündöklése, aztán hanyatlása. Ám a dolgok menete nincs tisztázva: az, hogy jogilag és „nyugdíjilag" mindenki biztonságban érezze magát, a zenésztársadalom tagjai megkapják a szokásos járulékokat, amelyek járnak. Az alanyi jogon elvárható juttatások nincsenek biztosítva, automatikussá téve – én nem a saját nyugdíjam érdekében, hanem a többségünk érdekében beszéltem, és ezt szeretném folytatni. Tényleg célkitűzésem, hogy a jogi látásmódomat, tanultságomat ez ügyben kamatoztassam, hátha tudok valamit tenni a szervezetlen szakmánk érdekében. Az artisztikumban is rengeteg a hézagos dolog, amely nem volt soha rendeletben vagy törvényben szabályozva. Ez nem is kiszolgáltatottságot, inkább védtelenséget jelent. Szeretném tisztázni, hogy mi az, ami jár alanyi jogon az embereknek, akik végigdolgozták az életüket.

Olvasóink írták

 • 1. bánki 2012. július 29. 11:15
  „,,alanyi jogon elvárható juttatások nincsenek biztosítva"

  Mi van ?

  Járulék befizetés ?

  Alanyi jogon csak kárpótlás jár egy törpe kisebbségnek !

  ,, egy ötezer éves nép fia vagyok, mi az az ezer év ? " Somló Tamás idézet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem engedték kivágni, beépítették a házba

"Megházasodott" egy fa Kínában: mivel kivágását nem engedélyezték, részben beépítette a házba a… Tovább olvasom