Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Súlyzóktól szépülő hölgyek

Súlyzók és nők? Jaj, ne már! Efféle fanyalgós kritikával ezerszer illették azokat, akik úgy vélték, a légies könnyedségük miatt is tisztelt, irigyelt, s persze megbámult hölgyek jól teszik, ha súlyzókkal is formázzák testüket. Úgy tűnik, ez a vélemény egyre inkább elfogadott, nők ezrei állíttatnak össze súlyzós edzésterveket.
Fitneszterembe belépve ma már természetes látvány egy-egy vastárcsát emelgető leány, asszony. Mint azt Lajkó Krisztián testépítő edzőtől megtudtuk: nagyon jó, hogy a nők egy része már sutba vágta a súlyzókhoz kötődő előítéleteket.

– Ők belátták, hogy a fitnesz, a testépítés milyen jótékony hatással bír a szervezetükre, az egészségükre, a kedélyállapotukra, s nem utolsósorban a külsejükre. Szinte egyik sport sem vetekedhet azzal, amit a helyesen végzett és szabályosan kivitelezett súlyzós gyakorlatsorok adhatnak – vélekedik Lajkó Krisztián. Elmondta: bizonyított tény, hogy javul a fizikai teljesítmény, az erőnlét, a szív- és keringési rendszer működése, a koordinációs képesség, csökken a zsírtömeg. Emellett hajlékonyabb lesz a test, növekszik a csontsűrűség, pihentetőbb az alvás, esztétikusabb a megjelenés.

Helyesen végzett és szabályosan kivitelezett súlyzós gyakorlatsorok Lajkó Krisztián edzővel. Fotó: Segesvári Csaba

Helyesen végzett és szabályosan kivitelezett súlyzós gyakorlatsorok Lajkó Krisztián edzővel.
Fotó: Segesvári Csaba


A testépítés szó hallatán mégis legtöbben nagy súlyok emelgetésére, eltorzult arcokra és hatalmas izomtömegekre gondolnak. Sok hölgy fél a súlyzók okozta „férfiasodástól", sőt legtöbbször rosszallóan tekintenek azokra a megszállott nőkre, akik rendszeresen látogatói valamelyik testkultúraszalonnak.

Nem csodaszer

Mielőtt nagy hevülettel belevetné magát valaki az edzésbe, kérje ki képzett szakember tanácsát. Egy jól felkészült edző biztosan elmondja majd: a súlyzó nem csodaszer, a sikerhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, és edzés után a pihenésre is szánjanak elég időt a hölgyek. A sport mellett voksolóknak nem a kifutókon forgolódó manökeneket és a médiában szereplő celebeket kell példának tekinteniük, mert nem tudhatják, valójában mi is rejlik a „csodálatos" alak mögött – tanácsolja Lajkó Krisztián.

– A nők és a férfiak csontozata között számbeli és szerkezeti eltérés nem figyelhető meg, csupán méretbeli különbség – fogalmaz Lajkó Krisztián. – A nők fizikai terhelhetősége a strukturális (csont- és izomrendszer-felépítés) és a hormonális (nemi működés) okok miatt más, mint a férfiaké. Így például nem tudnak gigantikus, férfias méretű izmokat növeszteni (legalábbis tiltott szerek nélkül…), mivel a nőknek százszor alacsonyabb a férfinemihormon-szintjük, ami az izomfejlődés alappillére. A női csontozat vékonyabb, könnyebben sérül, ezért óvni kell a durva erőbehatásoktól. A csontritkulás kiváltó oka elsősorban az, hogy csökken a csontok ásványianyag-tartalma, ezáltal gyengülnek. A vékonyabb, szivacsosabb szerkezetű csont hajlamosabb a csonttörésre. Nőknél a változás kora lényegesen hajlamosító tényező erre, s az idősebb férfiak is szenvednek ebben a betegségben. A rendszeres mozgással, súlyzós erősítéssel, folyadékbevitellel, megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyagok, vitaminkészítmények fogyasztásával megelőzhetjük ennek a betegségnek a kialakulását.

– Legalább heti 3 alkalommal 45–45 perces edzést javaslok. Az erőedzések a csontozatra közvetlenül hatnak, így lassítják az ásványianyag-vesztést. A hát és a has edzése segít megtartani a helyes testtartást, ami csökkenti a gerincoszlopban a csigolyákra ható hosszanti nyomást. Vagyis ha alaposabb letárt készítünk, nincs a testnek egyetlen olyan porcikája sem, amelyre ne hatna jótékonyan a súlyzós megterhelés, természetesen csak akkor, ha a súlyokat az edzést végző erőállapotához igazítják – összegzett Lajkó Krisztián.

Olvasóink írták

 • 2. Zs 2009. március 25. 18:02
  „IVY!
  Picit túlszaladtál a célon? :)))”
 • 1. IVY 2009. március 25. 14:39
  „Pusza Krisztián!
  Jó újra látni! :D :D

  Mellesleg, a 10 évig tartó intenzív gyúrástól és súlyzózástól akkorára nőtt a hátam és a karom, hogy egy tisztességes női blúzt nem kapok magamra már évek óta! :)
  Pedig már évek óta nem volt "vas" a kezemben. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2012-ben jöhet a férfi fogamzásgátló szer

A férfiaknak nem tablettát kell lenyelniük, hanem injekciózzák a tesztoszteron hormont, ami… Tovább olvasom