Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Szakácskönyv és oratórium

Oratóriuménekesnek készült Frank Júlia – mára több, mint 80 szakácskönyve jelent meg. Megreformálja a „nehéz" magyar konyhát, diabetikus szakácskönyvet tervez, és egyre rosszabbnak látja a magyarok étkezési kultúráját.
– Hogyan került kapcsolatba a gasztronómiával?
– Kislány koromban felfedezték, hogy különleges adottságaim vannak: abszolút hallás és gyönyörű, kontra alt hang. Oratóriuménekesnek készültem, érettségi előtt, 17 évesen felvettek a Zeneakadémiára, ami nagy ritkaság. Ám ekkor elveszítettem a szüleimet, és támogatás nélkül maradtam az öcsémmel. Dolgoznom kellett, a zenéről kénytelen voltam lemondani. 34 évesen megbetegedtem, másfél évig feküdtem porckorongsérvvel. A férjemet Horváth Ilona szakácskönyvéből irányítottam, hogyan készítse el az ételeket. Miután meggyógyultam, meghívtuk a barátainkat és rakott krumplit is készítettem, de nem egészen a szokásos módon. Akkor mondták: ez egészen különleges, le kellene írnod! A mondat megváltoztatta az életemet.

– Így kezdődött – és hogyan folytatódott?
– Beszereztem az összes tankönyvet, amelyből abban az időben a vendéglátó-ipari szakközépiskolákban és a főiskolán tanították a szakmát. Másfél év alatt az összes könyvet kitanultam. Munka után az elméletet, hétvégén pedig, a család nagy örömére, megfőztem azokat a fogásokat, amelyekről tanultam. Időközben elvégeztem több más irányú tanfolyamot, főiskolát, és újságírói képesítést is szereztem.

– Hogyan készült el az első könyv?
– Elhatároztam, hogy írok egy szakácskönyvet, amelyben minden recept egy kicsit más lesz, mint a megszokott. Ám az összes kiadó visszautasított, mondván, a magyar háziasszony tudnak főzni. Végül a Mezőgazdasági Kiadó ajánlotta fel, hogy írjak a sertés házi feldolgozásáról. Ekkor még soha nem láttam disznóvágást. Felosztottuk a férjemmel az országot tájegységekre, harminchat településre mentünk el, és otthon, a kis konyhámban próbáltam ki a látottakat. Nyolc négyzetméteren dolgoztam fel egy fél disznót. Egészen más volt a kolbász meg a szalámi, mint amit kapni lehetett. Pillanatok alatt elkapkodták a könyvből az ötvenezer példányt, amit elsőre kinyomtak.

– Mint magától sajátított el mindent, amit a sütés-főzésről tudni kell. Hogyan boldogult a hivatásos szakácsok között?
– Rájöttem, hogy ahogy abszolút hallás, úgy abszolút ízérzékelés is létezik. Ha mondanak nekem egy ételt, behunyom a szemem, és olyan pontosan érzem az ízét, mintha a számban lenne. Az a jó szakács, aki nem ragaszkodik a receptekhez, tud abból főzni, ami van és kreatív. Egy példa: harminc éve hirdettek Siófokon egy főzőversenyt, és csak a felhívás végét hallottam. Lementem egy 12 személyes római tállal. Kiderült, hogy a versenyt szakácsoknak hirdették, ehhez képest én, a háziasszony vittem el az első díjat, egyhetes nyaralást az Európa Szállóba. Később is minden versenyt megnyertem, amire beneveztem.


– Milyennek látja a magyarok étkezési kultúráját?
– Egyre rosszabbnak, mert a gyorséttermek elviszik a pénz nagy részét. Nagyon kevés embernek van arra ideje, hogy otthon főzzön. Van egy réteg, amelyik mindent megengedhet magának, és nagyon jól étkezik. Sajnos drágák a jó minőségű nyersanyagból készült ételek. A többiek eszik az olcsó, ipari gyártásra szánt termékeket.

– Milyen alapanyagokból főz? Mi az, ami mindig van otthon?
– Többnyire ügyelek rá, hogy hazai alapanyagokat vegyek. Legyen otthon tojás, sajt, tejföl, krumpli, zöldség, fűszerek – ez a kiindulópont. Mindig a piacon vásárolok, különösen zöldséget és gyümölcsöt. A félkész vagy készételek, úgynevezett fixek, leves-, fagylalt- és pudingporok mind tele vannak kemikáliával, ha tehetik, ne egyenek ilyesmit! A gyümölcsjoghurtok nagy részében sem érdemes gyümölcsöt keresni.

– Mennyit főz otthon? És mit készít a legszívesebben?
– A párom megkívánja a főtt ételt, két-három naponta főzök, egyszerre többfélét is. Lefagyasztom a fogásokat, így szépen be lehet osztani. Szívesen készítek sült ételeket, mert csak összedobom a hozzávalókat, és a sütő elvégzi a munkát. A római tál is csodálatos: beleteszek mindent nyersen, és három óra múlva kiveszem a kész ételt, nem kell ott állni mellette.

– Könnyed magyar konyha című könyvében a zsírosnak, nehéznek mondott magyar étkeket teszi egészségesebbé. Honnan jött az ötlet?
– Én is szeretem a rántott húst, a paprikás csirkét, egyebeket, és nem akarok hízni. Gyerekkorom óta ilyen az alkatom, imádok enni, foglalkozásom okán is sokat kell kóstolnom. Több mint egy évig kísérleteztem, hogyan főzhetném-süthetném zsírszegényebben, egészségesebben a magyaros ételeket, és kitapasztaltam: egy kiló rántott húst szűk egy deci olajjal is lehet készíteni. A paprikás csirke alá pedig nem kell zsiradék, sem víz.

– A magyar mellett melyik konyha a kedvence?
– A távol-keleti. A kínai, indiai és thai emberek is ugyanúgy markánsan, erősen fűszereznek, mint mi, csak éppen nem ugyanazokkal a fűszerekkel.

– Több, mint nyolcvan gasztronómiai témájú könyv után mik a tervei?
– Szeretnék írni egy nagy diabéteszes szakácskönyvet orvos közreműködésével. Magyarországon lassan egymillió ember tudja magáról, hogy cukorbeteg, sokan nem tudják, és előbb-utóbb azok lesznek. Mégsem lehet kapni rendes diabetikus süteményt, vagy csak csillagászati áron, és nem vagyok biztos benne, hogy nem tartalmaz cukrot. Ha manapság valakinek diétáznia kell, jobb, ha maga készíti el az ételét.

Recept

Zöldséges felfújt (4 személyre). 1 adag: 700 kcal (2800 kjoule) 60 perc alatt elkészül, olcsó és egyszerű.

Hozzávalók: 25 dkg csuszatészta, 40 dkg paradicsom, 25-25 dkg zöldborsó és gomba, 15 dkg morzsolt csemege kukorica, 2 sárgarépa, 1 nagy hagyma, 20 dkg ömlesztett sajt; a mártáshoz 4 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2-2 evőkanál liszt és paradicsompüré, 2 gerezd fokhagyma, 1 darabka zeller, 4 dl húslé (kockából), ízlés szerint só, bors, oreganó, petrezselyemzöld, szerecsendió.

Elkészítése: a tésztát a szokásos módon, sós vízben megfőzöm és lecsöpögtetem. Közben a zöldségeket egyforma nagyságú darabokra aprítom. A sajtot felszeletelem. A vajat habzásig forrósítom a liszttel, hozzáadom a paradicsompürét, a fokhagymát, a az apróra vágott zellert, és felengedem a húslével. A felsorolt fűszerekkel ízesítem és sűrűre főzöm. Kerek formát kikenek és morzsával behintem. A forma alját kibélelem egy réteg főtt tésztával, majd rászórok a feldarabolt zöldségekből. Beborítom sajttal és a fűszeres mártással leöntöm. A rétegezést megismétlem, és a sütőben összesütöm.

Olvasóink írták

  • 2. lila 2009. október 22. 07:54
    „Köszönet Júliának a sok jó receptért, amiből férfi létemre megtanultam főzni!”
  • 1. maradando 2009. október 22. 00:21
    „Aki nekem jót sűt,főz az megérdemli,hogy dalba és imába énekeljem a nevét..-))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angelina Jolie-val foroghat Ridley Scott Gucci-filmje

Angelina Jolie-t igyekszik megnyerni Gucci-filmje egyik főszerepére Ridley Scott, aki évek óta… Tovább olvasom