Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Szalai Annamária: a virtuális világban is védeni kell a gyerekeket

Az NMHH elnöke szerint a szülőknek nemcsak a valóságos, hanem a virtuális világban is védeniük kell a gyermekeiket, mert az interneten számtalan veszély leselkedik rájuk.

Szalai Annamária erről a közmédia napja elnevezésű rendezvényen beszélt szombaton a budapesti Millenáris parkban; a kötetlen beszélgetést a Kossuth Rádió a helyszínről élőben közvetítette.

A médiahatóság elnöke arra hívta fel a figyelmet, a szülőknek természetes, hogy a valóságos világban fogják a gyerekek kezét, és megkímélik a veszélyektől, ugyanakkor a digitális világba már teljesen védtelenül engedik el őket.

Szalai Annamária szerint a mostani fiatalok, az új generáció egy digitális univerzumba született, egy olyan labirintusba, ahol összevissza kalandozhat.

A közmédia napja a Millenáris parkban. Fotó: Kovács Attila (galéria)

Elmondta, a tapasztalataik és a felméréseik is azt mutatják, hogy a szülők alig kontrollálják a gyerekek internethasználatát, azt, hogy milyen tartalmakat érhetnek el. A médiahatóság adatai szerint a gyerekek átlagosan már 9 éves koruktól önállóan használják az internetet, a 9-16 éves korosztály 60 százaléka pedig már rendszeres internethasználó.

A médiahatóság elnöke úgy látja, nagyon sok veszély leselkedik a fiatalokra a világhálón. Szavai szerint ezért lenne nagyon fontos, hogy felhívják a figyelmüket arra: az nem valóságos, hanem virtuális világ, ahol a veszélyektől meg kell védeniük magukat.

Elmondta, Magyarország az internettartalmak szűrésével még nagyon elmaradt, bár már több szolgáltató is tett lépéseket.

Az NMHH elnöke emlékeztetett arra, hogy a fiatalok médiaértési készségének fejlesztése érdekében a hatóság is indított több programot. A H95 nevű projekt keretében egy médiaértést oktató központot alakítanak ki, ahol a gyermekek élményszerű, játékos formában ismerkedhetnek meg a média és a hírközlés világával.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a médiahatóság egy internet hotline oldalt üzemeltet, amelyen bárki bejelenthet káros és veszélyes oldalakat. Hozzátette: a bejelentések nyomán a hatóság eljár azért, hogy ezeket az oldalakat eltávolítsák az internetről, még akkor is, ha külföldi szerveren vannak.

Szalai Annamária közölte azt is, hogy a médiahatóság a tájékoztatáson túl segítséget tud nyújtani a bajba jutottaknak, és vannak olyan esetek, amelyeknek büntetőjogi következménye is van; e területen a hatóság a rendőrséggel már szerződést is kötött.

Olvasóink írták

 • 2. tótkomlósi 2012. szeptember 08. 18:54
  „Majd szalai annamariska javaslatára hamarosan korlátozni fogják az internet haszmálatot az ifjúság védelme címszóval.
  Korlátozzák a hozzáférést. Csak magyar honlapokhoz lehet hozzáférni és azok is csak a kormány által engedélyezett és jóváhagyott oldal lehet.
  Mivel nem lehet garantálni egyéb módon azt, hogy a gyerekek ne garázdálkodhassanak szabadon a neten.
  Közösségi fórumok korlátozása a legfontosabb feladat lenne.

  Nem utolsó sorban a biztos választási nyerés is sokkal kézbentarthatóbb lenne.
  Nem szervezkedhetnének az emberek, nem jelennének meg kormány ellenes írományok.

  A fiatalok védelme érdekében bármit!”
 • 1. alfa258 2012. szeptember 08. 17:45
  „meg a nagyon hazudós becstelen, gerinctelen, áruló politikusoktól is????? Mert azok állandóan jelen vannak a létező összes médiában, a vízcsapból is ez folyik, ami már ártalmas méreteket ölt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Velencei filmfesztivál: a The Master vagy a Pieta is esélyes az Arany Oroszlánra

Az amerikai The Master, a dél-koreai Pieta és a francia Aprés mai című filmeket emlegetik az Arany… Tovább olvasom