Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Szexuális felvilágosítás: túl későn, túl keveset

A felvilágosítás sosem egyszerű. Mindenkinek kényelmetlen: a szülő tart tőle, a gyerek nyűgnek érzi.
Egy friss amerikai tanulmány kimutatta: a serdülők 40 százaléka már szeretkezett, mielőtt bármit is beszélt volna szüleivel a biztonságos szexről, születésszabályozásról vagy szexuális úton terjedő betegségekről.

A trend azért igazán aggasztó, mert azok a fiatalok, akik időben átestek a kényesnek vélt beszélgetésen, később kezdik a szexet, és a biztonságra is jobban ügyelnek. Ráadásul a gyerekek a látható viszolygás ellenére igenis igénylik azt, hogy szüleik tanítsák őket a szexről.

Az eredmény nem lepte meg a kutatókat, mégis fontosnak tartják, hogy adatok szülessenek a kérdésről, így talán a szülők is jobban odafigyelnek erre a fontos témára. 141 család vett részt a felmérésben, a 13-17 éves fiatalokat és szüleiket többek között a teherbe esésről, a kamaszkori testi változásokról vagy éppen a homoszexualitásról kérdezték, összesen 24 témában. A kutatás végére kiderült, a szülők több mint fele nem beszélt meg ezekből 14-et, miközben gyerekük már túl volt az első szexuális élményeken.

Régi téma a kínos felvilágosítás, mégis szükség van a hangsúlyozására
Régi téma a kínos felvilágosítás, mégis szükség van hangsúlyozására

A lányok 42 százaléka azt nyilatkozta, hogy nem beszéltek a születésszabályozás hatékonyságáról, 40 százalékot pedig nem tanítottak meg a nemet mondás szükségességére. A fiúk közel 70 százalékának nem magyarázták el a kondom használatát, illetve más fogamzásgátlási módokat sem. Ezt azonban a szülőknek csak a fele ismerte el.

Sok szülő úgy gondolja, beszélt erről a gyermekének, de valójában ezekre nem is emlékeznek a fiatalok. Nem csoda, hiszen sokszor homályosan beszélnek, így aztán hiába tartják lerendezettnek a dolgot, a gyerek meg se hallotta a témát. A legtöbb szülő legszívesebben elrohanna, ha a szexről kell beszélni, főleg, ha gyereke eközben bolondnak nézni. Mégis, ezekből a döcögős szituációkból rugalmasságot is tanulhatnak az ifjak.

Célravezető, ha ez a kommunikáció folytonos, és nem csak egy egyszeri „beavatás". Fontos a kornak megfelelő tájékoztatás. Egy 10-13 éves gyereket kiráz a hideg a szex gondolatától, így nem biztos, hogy hasznos rázúdítani mindent. Érdemes arra összpontosítani, hogy a gyerek mire kíváncsi, és azokat megválaszolni. Érdemes kihasználni a megfelelő alkalmakat: szextéma a tévében, szexhez kapcsolódó családi esemény vagy egy orvosi látogatás.

Nehéz elkezdeni a felvilágosítást, de a tapasztalatok szerint ha már sikerült ezen túllendülni, akkor mindenki rájön, hogy ez egyszerűbb, mint először gondolta. A gyerek csak nyerhet vele.

Olvasóink írták

 • 11. nagypappa 2010. január 02. 18:15
  „-Doktor úr hogyan tudnám a lányomat legegyszerűbben felvilágosítani:
  -Fizessen elő az internetre.”
 • 10. LukSzusz 2009. december 14. 19:37
  „DISCO-ban:
  -Haza kisérhetlek?
  -Meg hát!”
 • 9. maradando 2009. december 10. 13:15
  „8.Celtis.
  Már neked is 3-4 éves korban problémát okozott a tartós merevedés kezelése ?”
 • 8. Celtis 2009. december 09. 21:15
  „Nem tudom, hogy megy ez máshol, de nekem kb. 3-4 éves koromban mindent elmagyaráztak.”
 • 7. maradando 2009. december 09. 13:03
  „Apa ! Beszélhetűnk a hűvelygombáról ?Hol található? Menjél ki a piacra és a gomba szakértő néni majd megmutatja neked.”
 • 6. maradando 2009. december 09. 12:57
  „Van 12 pettyes Katica- bogaram .De beszerzek egy gólyát is sexuális felvilágositás céljából !
  18-as karikával ellátott DVD: télapó kranpusz felállású oktatő film már uncsi, és nem köti le a fiatalok figyelmét. :-))”
 • 5. eva45 2009. december 09. 10:03
  „Pedig rendesen ömlik a téma mindenhonnan. Különben meg a gyerek nem buta már egész kicsi kortól érdeklődő és mindent el lehet neki magyarázni úgy hogy ő megértse. Nem szabad elmenekülni a kérdések elől mert elmúlik a bizalom és később nem fog kérdezni és elmondani semmit. A szülő meg tanul a saját hibás gyerekkorából hogy régen meg nem lehetett ilyet megbeszélni és maradtak az elcseszett felvilágosító könyvek.
  A test és lélek összefügg tehát a lépcsőket végig kellene járni a szerelem kapujáig. Ez még tőlem is szokatlan hogy ilyet írtam. Ha régen már lettek volna FS írásai minden könnyebb lett volna. De a jó pap is holtig tanul hát még a papné.”
 • 4. Mike3 2009. december 09. 08:00
  „"Egy 10-13 éves gyereket kiráz a hideg a szex gondolatától, így nem biztos, hogy hasznos rázúdítani mindent. "

  Milyen baromság ez már megint?

  3. Ne szépítsünk! Hová haladunk, ha már a szülő és a gyerek sem tud őszintén, bensőségesen beszélni a kúrásról? :)

  2. Persze. Próbálj meg leülni a 14 éves gyerekeddel a szexről beszélni. Gyanítom még ő fog kioktatni :)))) Nagyot változott a világ. A tinilányok között pl. ciki ha valamelyik még nem szopott. Ez nem hülyeség, az egyik haverom lányát (nem cigány) ezért közösítették ki az osztálytársai (szintén nem cigányok)”
 • 3. gyarmati_nő 2009. december 08. 14:44
  „Hová haladunk, ha már a szülő és a gyerek sem tud őszintén, bensőségesen beszélni?!”
 • 2. maradando 2009. december 08. 11:46
  „1.Nagyon mély behatások érhettek téged is gyermekkorodban.
  Persze nem feltétlen az a jó, ha a mai fiatal korosztály komoly gyakorlattal rendenkezik sex terén .Ha e mellé nem párosul egy jottányi elméleti tudás sem. A betegségekről a védekezésről nem tájékoztatnak a pornó filmek meg a jó barátok.Itt kell belépni a képbe a szűlőknek. /A vazelin és korbács jó ha,mégis kéznél van /”
 • 1. demeterkornel 2009. december 08. 06:59
  „"Szexhez kapcsolódó családi esemény" :)
  -Vigyázz az öcsédre, amíg apu és anyu elmennek a szvinger klubba. Ha hazajöttünk, elmagyarázom, mi az!
  vagy:
  -Most, hogy ilyen szépen összegyűlt a rokonság a karácsonyfa körül, elő a vazelint és a korbácsoooot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húst lopott volna börtönbe?

Hatszáz dollár - több mint 110 ezer forint értékben - próbált húst lopni egy nő egy áruházból az… Tovább olvasom