Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Szombathely lesz idén a magyar dal fővárosa

Szombathely már harmadszor szállt versenybe a címért a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. pályázatán. A magyar dal napja szeptember 9-én lesz.
Szombathely a magyar dal idei fővárosa: Eger és Nyíregyháza után 2012-ben a vasi megyeszékhely nyerte el a címet, amellyel a magyar dal napja szeptember 9-i országos rendezvénysorozatának központja lesz.

"Szombathely már harmadszor szállt versenybe a címért a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. pályázatán, amelyre idén Hévíz is beadta terveit" - tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

A kiírás szerint a pályázaton Budapest kivételével bármelyik magyar település részt vehetett, amennyiben vállalja, hogy egyedülállóan sokszínű, izgalmas és színvonalas zenei programmal ünnepli a magyar dal napját, vállalja a rendezvény politikamentes megszervezését, és biztosítja annak pénzügyi hátterét.

"Ez utóbbi kitétel több vállalkozó település számára problémát jelentett, ezzel magyarázható, hogy az idei pályázatra mindössze két város, Hévíz és Szombathely adta be terveit" - mondta Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden az MTI-nek.

Mint kifejtette, Szombathely az elmúlt években is sikeres rendezvényt bonyolított le a magyar dal napján. A műfaji sokszínűséget, a dalszövegek fontosságát, valamint a zene és a társművészetek kapcsolatát hangsúlyozó programterv szerint az idén már az országos rendezvényt megelőző napon, szeptember 8-án, szombaton elkezdődik a "ráhangolódás" a magyar dal napjára: a felvezető napon egyebek között magyar koncertfilmeket láthat a közönség, és baráti beszélgetésre hívja a város a legjobb magyar dalszövegírókat.

A magyar dal idei fővárosában szeptember 9-én vasárnap két színpadon zajlanak az események: a délelőtt a gyerekeké, délután és este fellépnek a város legismertebb zenekarai, a Lord, az Ocho Macho és az Anima Sound System. A műsorba meghívást kap a két korábbi dalfőváros, Eger és Nyíregyháza egy-egy népszerű zenekara, a Kerekes Band és a Jurij, de a tervek szerint ott húzza a Csík Zenekar is.

A szombathelyi nyertes pályázat szerint a város szeptember 9-én zenére ébred, a járókelők meghallgathatják, hogyan szólnak a dalok élőben egy mozgó teherautó platójáról, de lesz osztálydal-pályázat is, amelyen a település minden iskolája részt vehet. A programot a hagyományokhoz híven Presser Gábor, a magyar dal napja alapítója nyitja meg.

Szabó Edit elmondta, hogy idén Hévízen egy ötnapos rockfesztivál zárónapja lesz a magyar dal napja.

A magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál mínusz egyedik napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, Budapesten és vidéken is megszervezik az eseményt. Tavaly országszerte negyven színpadon csaknem 60 ezren látogatták a magyar dal napja rendezvényeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plágiummal vádolják Mark Wahlberget

Ráhúzzák a vizes lepedőt Mark Wahlbergre: kiadás előtt áll Amerikában egy könyv, amelyben az áll, a… Tovább olvasom