Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Szomszédnénié a Karinthy-gyűrű

Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc lapunknak elárulta: nagy meglepetés volt számukra, amikor felhívták őket, hogy méressék le egy ékszerésznél a gyűrűsujjukat.
A Szomszédnéni Produkciós Irodának ítélte idén a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A Dumaszínház felfedezettjei július 16-án vehetik át a magyar humoristák elismerésére alapított díjat. Tóth Szabolcs és Bálint Ferenc lapunknak elárulta: nagy meglepetés volt számukra, amikor felhívták őket, hogy méressék le egy ékszerésznél a gyűrűsujjukat.

– Három évvel ezelőtt már megkaptuk a Bonbon-díjat, éppen emiatt abszolút nem számítottunk rá, nagy meglepetésként ért bennünket, amikor azzal hívtak fel a Magyar Rádiótól, hogy mi nyertük a Karinthy-gyűrűt. Úgy gondoltuk, biztosan egy idősebb humorista kapja a neves elismerést. Bár, ha összeadjuk az én 34 és Szabolcs 33 évét, akkor a kettőnké együtt már 67-re rúg – viccelődik Bálint Ferenc. A Szomszédnéni Produkciós Iroda egyik alapítója még az egyetemen ismerte meg kollégáját és barátját, Tóth Szabolcsot. Hirtelen ötlet volt a közös munka, egy barátjuk biztatta erre őket. Azóta már több mint tíz év eltelt, Magyarországon és Erdélyben is ismertek lettek.

Tóth Szabolcs (balról) és Bálint Ferenc. Fotó: Georgíj Merjas
Tóth Szabolcs (balról) és Bálint Ferenc.
Fotó: Georgíj Merjas

A stand-up műfaj képviselői 2001-ben hozták létre a társulatot Erdélyben. Tagjai a Dumaszínháznak, valamint ötletgazdái és szervezői a régió legnagyobb humorrendezvényének, az Erdélyi Humorfesztiválnak. A Szomszédnéni Produkciós Iroda a Kossuth rádióban hallható Rádiókabaré műsoraiban nyújtott kiemelkedő munkájáért részesült az elismerésben. A 40. alkalommal odaítélt díjat először kapják külhoni humoristák.

– Mivel Erdélyben és Magyarországon is gyakran színpadra állunk, a produkcióink ma már nem régióra szabottak. Hiszen például egy román–magyar együttélésből adódó helyzetkomikumra inkább Erdélyben vevő a közönség – magyarázza Tóth Szabolcs, akitől azt is megtudjuk, teljesen őszintén kritizálják egymást Ferenccel, és a szakmai vitákon néha össze is kapnak. Ezek általában apró dolgok, de mindig van egy békebíró, mégpedig a közönség. Nagyon egyszerűen eldől, kinek a verziója működik, hiszen azon nevetnek.

– Arról, hogy építész vagyok, már van papírom. Igaz, nem dolgozom a szakmában. Most már mondhatom a szüleimnek, hogy erről a szakmáról is van egy hivatalos elismerésem. Remélem, hogy a Karinthy-gyűrű elnyerése még több önbizalmat ad nekünk a jövőben – fejezi be Tóth Szabolcs.

A humoristák legnagyobb elismerése

A Karinthy-gyűrű a magyar humoristák legnagyobb elismerése, amelyet 1975 óta minden évben odaítélnek. Olyan kiváló humoristák kapták meg eddig, mint a díj alapítója, Marton Frigyes, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, Fábry Sándor, Kern András, Kovács András Péter, Kőhalmi Zoltán, Bödőcs Tibor, illetve Hadházi László. A díjat tavaly Badár Sándor vehette át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lewis Hamilton nője Iglesiasszal csókolózott

Túlfútött show közben csattant el a csók Nicole Scherzinge és Enrique Iglesias között. Persze csak színpadi csók volt. Tovább olvasom