Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Szörnyetegek - hiányozni fogtok nekünk!

A szupermodelleknek vége – mondja Claudia Schiffer. Lehet, hogy egykor dívák voltak, véli Liz Jones, de a kifutócicák mára lesoványodott senkikké váltak.
Tehát, a szupermodellek kora leáldozott. Végük. Halottak. Illetve, ha nincs is teljesen végük, a divatvilág lemondott róluk. Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista és Cindy Crawford magányosak és elfeledettek, foteljükbe pottyanva üldögélnek és csöpögő nyálukkal összekenik a kardigánjukat.

A dicsőséges napok, amikor még istennőként bántak velük és tetőtől talpig Versace ruhákba öltöztették őket, amikor még napi 10 ezer dollárt kaptak csupán azért, hogy reggel felkeljenek az ágyból, soha nem jönnek vissza.

Ahogyan Claudia Schiffer – aki a fiatal modellek elit csapatának volt a tagja, akik háztartási szerek és áruk védjegyévé lettek, akiket pop videókban sztároltak, és akik megnyitották saját gyorsétterem-láncukat – mondta: a modellvilág jelenlegi csontsovány termései soha nem lesznek képesek kitölteni azokat a ruhákat, amilyeneket egykor Schiffer kisasszony és társai hordtak.

Christy Turlington

Sikeres modellkarrierje ellenére a 38 éves Turlington elutasította a „szupermodell" címkét. 1995-ben felfüggesztette tevékenységét a kifutókon és beiratkozott a New York Egyetemre. Két ruhamárkát kreált nőknek – , Nuala és Mahanuala – és beindított egy bőrápoló termékcsaládot gyártó céget is. 2003-ban feleségül ment Ed Burns filmcsináló színészhez. A pár két gyermekével New Yorkban él.

Ez ma már persze azért is képtelenség, mert a reklámipar manapság sokkal inkább popsztárokat és színészeket foglalkoztat.

– A hozzánk hasonló szupermodellek többé már nem léteznek – mondta Claudia Schiffer. – Emlékszem arra az időre, amikor négy testőr kísért a Chanel divatbemutatón a kifutótól az autómig. És ez nem csak velem történt meg. Ma viszont már minden másképp van.

Eltávolodva attól, ahogyan a szupersztárok élték az életüket, őröktől körbevéve és kísérve a limuzinig egy New York-i, párizsi vagy milánói divatbemutatón, manapság valószínűleg azt látja az érdeklődő, hogy a mai, úgynevezett „szupermodellek" csak haladnak előre, és még egy második pillantást sem kapnak, mert a divatlapok szerkesztői és a vásárlók máris rohannak tovább a következő show-ra.

Csak meg kell nézni a mai magazinok címlaplányait, hogy rájöjjön az ember: színészek és énekesek, hotel-örökösök és televíziós valóság showk szereplői bitorolják az egykori manökenek helyét.

És a havonta megjelenő szórakoztató folyóiratok közül csak a Vogue szeptemberi számának borítóján láthatunk modellt: a nyájas, üres tekintetű, hullaszerű orosz Sasha Pivovarovát. Hallott valaki róla? Nem hinném.

Christy Turlington és a csajok.
Christy Turlington és a csajok.

Ráadásul a divatipar nehezen tudja Sashát megkülönböztetni a hasonlóan Bambi-kinézetű Vladáktól, Jessicáktól és Gemmáktól, akik ma akik ma úgy fedi le az egész ipart, mint a pattanás.

Habár a Vogue példányai rendkívüli módon öngyógyítóak, kíváncsi vagyok arra, hány példány címlapján díszeleg ott Sasha, a mai modellek legnagyobbika, a 2006-os év Modellje cím birtokosa.

Linda Evangelista

Cigarettázik, tangóharmonikán játszik. A 42 éves Evangelista kedvenc mondása: „Napi 10 ezer dollárnál kevesebbért fel sem kelünk." Éles elméjű modell, a kifutón keresett pénzét ingatlanokba fektette. Mások mellett dolgozott Versace-nak és Chanel-nek. Gerald Marie-val hat évig voltak házasok. A válás után Evangelista randizott Kyle McLachlan színésszel és Fabien Barthez futballistával. Most Hollywood-ban él a Hard Rock cafe-t alapító Peter Morton-nal.

A szupermodell, mint fogalom, valójában 1990 januárjában született, akkor, amikor a brit Vogue Naomit, Lindát, Christyt, Cindyt és Tatjana Patitz-t tette a címlapjára.

A szupermodellt széles vállaival, terjedelmes melleivel és az áthatolhatatlan sznobéria levegőjével a néhai Gianni Versace fedezte fel magának, ő volt az első divattervező, aki felismerte: a szexualitás és a hírnév sokkal több ruhát és a parfümöt képes eladni, mint a hideg, karakternélküli, robotszerű teremtmények.

Emlékszem, ahogyan egy Versace show-n üldögéltünk az első sorban, még a kilencvenes évek elején, és néztük a szupernők új tenyészetét, ahogyan először lépnek érzékien a közönség elé.

Pozitív erőt sugároztak. A bőrük olajos volt, és Versace fényei alatt ragyogtak. Még azoknak is, akik közöttünk a legelcsigázottabbak voltak, elakadt a lélegzetük a szépségük láttán, és néhány fotós még a kameráját is letette, hogy tapsolhasson.

A show végén Versace is megjelent szupermodelljeitől körülvéve, hogy meghajoljon, és mi mindannyian felismertük, hogy a divat új korszaka elkezdődött.

Linda Evangelista a pop-artot is megihlette.
Linda Evangelista a pop-artot is megihlette.

Végül is, természetesen a szuperek elkezdtek hinni a saját diadalukban, és mindabban a felhajtásban, ami ezzel együtt járt. Túl magas piaci árat szabtak meg önmagukért, és népszerűségük és nagyságuk miatt megtehették, hogy akkor mentek fotózásra, amikor az nekik megfelelt.

Mindezzel párosult a kilencvenes évek végén a heroin-csirkék trendje és a lelencek korszaka, és a napbarnított, jó alakú nők hamarosan olyan idejüket múltnak tűntek, mint egy pár lábmelegítő.

Mire 1999-ben a Marie Claire magazin szerkesztője lettem, a szupermodellek agóniája már elkezdődött. Christy Turlingtont tettem a magazinom címlapjára – bombaként robbant. Heidi Klum került a borítóra –bombaként robbant.

Cindy Crawford

Több, mint egy ruhát viselő ló. A jövedelme üzleti érdekeltségeiből származik. foglalkozik fitness videókkal, ékszerkollekciókkal, dolgozik a Pepsivel és a Revlon-nal. Úgy jellemzik, hogy ő az Amerikai Álomlány. A 41 éves Crawford randizott az ifjú John Fitzerald Kennedyvel, mielőtt feleségül ment volna Richard Gerehez 1991-ben Las Vegas-ban. 1995-ben elváltak, és két évvel később Crawford hozzá ment Randy Gerber üzletemberhez. Két gyermekük van.

Mint ahogyan bármelyik női magazin szerkesztője, belekeveredtem egy folyamat-háborúba, amelyet újra és újra felmelegítettek az új, picike, okos szórakoztató magazinok. Ezért hamarosan be kellett látnom, hogy a megfelelő példányszám eladását csak egy Spice Girl vagy egy A-kategóriás Hollywood-i sztár biztosíthatja.

Az olvasók, akiket jóllakattak a faltól falig érő, hírességekről szóló magazinok, a divatlányokkal manipuláló borítókat érthetően unalmasnak találták.

Ráadásul az igazi nagy márkák, mint az Armani, a Versace és a Gucci folyamatosan küldték nekem a faxokat, azt kérve, hogy a ruháikat inkább filmsztárokon fotózzuk, mint modelleken, Jennyfer Lopeztől Scarlett Johansson-ig a sztárok hatalmas hasznot hajtó reklámkampányokban találták magukat.

Ebben az új, hírességekre éhes korszakban azok a modellek, akik sohasem jártatták a szájukat, és látszólag semmit nem tettek azon kívül, hogy a kifutókon illegették magukat, többé nem arathatták le a babérokat.

Még a ragyogó nevű brazil bombázót, Gisele Bundchent, akinek az erőteljes járás, a szférikus lélegzés és a filmsztár pasik voltak a védjegye, és akit Claudia Schiffer, a szupermodellek utolsó példányának tart – szóval még Gisele-t is az újságok belső oldalaira száműzték.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor akár csodálkozhatunk is azon, hogy ebben a játékban Kate Moss hogyan tudott a csúcson maradni, mint keresett címlapsztár, miközben kortársai arra kényszerültek, hogy joga ruhákat reklámozzanak.

Naomi Campbell

Az első ügynökségnél, ahová 1993-ban szerződött, úgy hívták: a manipuláló goromba kis madam. Dél-Londonban született, ő volt a brit és a francia Vogue első fekete címlaplánya. Az illatok, az éneklés és az írás gyarapították vagyonát. Közismerten heves vérmérsékletű. Viharos szerelmi életében szerepelt a U2 basszusgitárosa, Adam Clayton 1993-ban, a flamenco táncos Joaquin Cortes, és volt kapcsolata a Forma1-es főnökkel, Flavio Briatore-val is. Most 37 éves, egyedülálló.

Nos, mindenek előtt ő – ritka a szuperek között – egy igazi igásló, aki folyamatosan kap megbízásokat még akkor is, amikor a vele egykorú modellek már régen nyugdíjba mentek. Ráadásul a magánélete vetekszik napjaink hírességének mindennapjaival, ez pedig Kate Mosst érdekessé teszi az olvasók szemében.

De gúnyosan szólva, azt gondolom, hogy a Kate Moss-kultusz az utolsó szög a szupermodellek koporsójában. Ugyanis minél inkább híressé válik egy modell, annál inkább elveszíti a magánélete feletti kontrollt. Egyfajta spirálba kerül.

És szembesülni kell azzal, hogy a 16 éves kelet-európai lányokat sokkal könnyebb menedzselni: velük meg lehet tenni, hogy órákig álljanak a jéghideg vízben bikiniben, őket el lehet dobni, amikor túl problémássá, túl drágává, túl beszédessé, vagy egyszerűen túl öreggé válnak.

Persze, a Naomi- és Christy-féléket azért fel lehetett dühíteni. Egyszer címoldalon közöltem egy összeállítást és egy interjút Christy Turlington esküvőjéről, és ő egy olyan levéllel válaszolt, amiből csak úgy szállt a düh. A levél így kezdődött: Ön, szerkesztő úr, átlépett egy bizonyos határt, aminek következtében én soha többé nem dolgozom az ön magazinjával.

Én mindezek ellenére és mindezekkel együtt mégis azt szeretném, hogy a modellek inkább tiszteletet élvezzenek, mint hogy embertelenül bánjanak velük, ahogyan manapság teszik.

Claudia Schiffer a vogue címlapján.
Claudia Schiffer a vogue címlapján.

Álltam a kulisszák mögött, és sokkolt, ahogyan a gyakran tizenéves modellek képtelenek voltak akár egy szót is mondani, kiabáltak velük, kilökték őket a kifutóra, kényszerítették őket, hogy a mellüket a fenekükön hordják, és az ügynökeik annyi munkát adtak nekik, hogy sem aludni, sem enni nem volt idejük.

Claudia Schiffer

Német hatékonysággal halmozta vagyonát. 3 millió fontot fizettek neki csak azért, hogy egy Citroen reklámban meztelenül szerepeljen. Fitness videói kitűnően fogytak. 6 évvel ezelőtt eljegyezte David Copperfield, 2002-ben azonban a 37 éves Schiffer a brit filmproducerhez, Matthew Vaughn-hoz ment feleségül. Londonban élnek, két gyermekük van.

Schiffer kisasszony azt gondolja: mindezek a változásról szólnak, hogy új hangulat uralkodik el a divatban, ami arrafelé tendál, hogy a ruhákat normális nők nem tudják viselni, sokkal inkább vékony tinédzser-rovaroknak készülnek. Azt hiszem, igaza van.

Talán annak a felmérésnek az eredménye, amely a modellek egészségi állapotát vette górcső alá, és amelyet a hónap végén publikálnak a London Fashion Week rendezvényén, pontot fog tenni a jelenlegi tendenciának a végére, amikoris előszeretettel foglalkoztatnak a modell szakmában alultáplált, alulfizetett, névtelen kiskorúakat.

Nem olyan régen egy futó pillantást vethettünk arra, hogyan lehet a divat világa újra vidám és csillogó – a Dior csúcsdivat showján Párizsban nyár elején. A Versaille-i Orangeria-ban azok a nők, akik egykor a divatipar legnagyobb nevei voltak – Naomi, Linda és Helena Christensen – még egyszer zavarba hozták rajongóikat a kifutón.

Milyen inspiráló látni, hogy 30-40 éves nőket választottak a változó szépség ideáljainak – még akkor is, ha legtöbbjük számára ez volt az utolsó hurrá.

Sokkal inkább szeretném a tinilányokat az utcán látni, ahogy onnan figyelik és néznek fel a valódi személyiséggel rendelkező dívákra, mint hogy valaki olyat lássak a kifutón, aki gyönge, határozatlan és kizsákmányolt.

Szupermodellek, isten veletek! Talán a saját népszerűségetek hamisságába hullotok, és egy olyan divatipart hagytok magatok mögött, ami a fiatalokra éhes – de akkor is hiányozni fogtok nekünk!

Eimear O'Hagan

Olvasóink írták

 • 2. allegro 2009. február 12. 13:13
  „No.6-Sy!
  A cikk arról szól. hogy ilyenek nem lesznek már a fiatalabbak sem, mert nincs rájuk vevő, csak egy pillanatra legföljebb és jöhet a következő. A zenei sztárokat veti be a szépségipar. Tehát nemcsak az idézett bombázok tűnnek le, de utánuk hozzájuk hasonlók nem is lesznek soha többé a kifutókon, nincs rájuk igény.

  Amúgy én is 37 éves vagyok, és csúcsformámban, és korántsem nosztalgiával tekintek szépségem és fiatalságom iránt, hanem igazán elégedetten, és, hogy még tíz évvel ezelőtt sem voltam ilyen szép és jó!
  Aki minőségileg folyamatosan fejlődik, azon meg is látszik! Amikor a lelki érettség szépsége is átsugárzik egy csodás nőn a csodás ruha is csak akkor tud az lenni rajta. Egy semmitmondó friss hús még nem üzen semmit, a ruha se áll igazán jól rajta még - valóban dobható is.”
 • 1. No.6-Sy 2009. február 10. 19:20
  „Vagy talán ezt csak (a valaha szépséges) Clau és társai szeretnék. Rohadt egy dolog az irigység: ha már ők kiöregedtek, más se legyen szebb náluk? Soha? Úgyse?

  Ha valami, akkor a divat az, ami igazán változik: ma a botsovány az, ami menő, holnap talán újra divatba jönnek a rubensi idomok és a klasszabbnál klasszabb csajok a kifutón. És mindig lesznek fiatalok, és lesz Szépség. Biztosan lesznek kiváló ruhatervezők is. Csak sajna egy megvénült szépség, aki teli van irigységgel mások iránt, és nosztalgiával a saját szépsége és fiatalsága iránt, ezt elég rosszul bírja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hipnózis és a mellrák

A mellrák-betegek hipnotizálása csökkentheti a műtét alatt érzett fájdalmakat, állítják amerikai… Tovább olvasom