Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szulák Andrea: Egy gyerek nem tud elvenni, csak adni

Sokoldalú művészként ismerik Szulák Andreát, aki jelenleg is négy darabban játszik. Fontosnak tartja, hogy megfeleljen a szakmai rangnak, amit elért, de a legfontosabb négyéves kislánya, Rozina. Soha nem tervez előre, és nem vezetik előítéletek.
– Sokoldalú művészként tartják számon: énekesként kezdett, később musicalszínészként, majd televíziós műsorvezetőként is debütált. Vágya volt gyerekként minden, amivel foglalkozik?
– A tévét leszámítva igen, gyerekkoromban még nem volt ekkora súlya, jelentősége a televíziónak. Nem is volt mindennap adás. Persze rang volt a tévében szerepelni, onnan éreztem, hogy ismernek, hogy elhívtak a Bongo című tévéshow-ba 1988-ban. Fodor Imre barátom látott énekelni, úgy gondolta, tehetséges kislány, adjunk neki lehetőséget. Hasonlóan zajlott a rádiózással is: amikor hazajöttem külföldről, öreg rókák bíztak meg bennem, adtak feladatokat. Ezeket igyekeztem is megszolgálni.

– Két-két darabban játszik az Operettszínházban és a Játékszínben. Geszti Péter megfogalmazásával élve, mennyire kell „nőerőműnek" lenni, hogy összeegyeztesse a hivatást és a családi életet?
– Nagyon. Semmit sem szeretek fél kézzel csinálni, ezáltal időnként saját magam alól rántom ki a szőnyeget. Nagyon fontos, hogy a szakmai rangnak, amit elértem, és az elvárásoknak megfeleljek. Ám amióta édesanya vagyok, sokkal fontosabb a lányom, és minden, ami vele kapcsolatos.

– Előfordul, hogy Rozina is önnel tart a fellépésre, próbára?
– Viszem színházba, de óvatosan, nehogy „színházi utód" legyen. Döntse el ő, mit kezd az életével, bár attól tartok, a kocka el van vetve. Alighanem abszolút hallása van, tisztán énekel, de még nem akarok felnőtt dolgokkal foglalkozni. Legyen maszatos, igazi kisgyerek – és az is! Nem szeretem, amikor a szülő a gyereken éli ki a saját álmait.

Szulák Andrea: Az anyaság felelősségérzettel ruház fel. Fotó: DM/DV
Szulák Andrea: Az anyaság felelősségérzettel ruház fel.
Fotó: DM/DV

– Sok nő úgy érzi: az anyaság akadálya a karriernek. Ön mit tapasztalt?
– Ha elölről kezdhetném, nagyon fiatalon szülnék. A gyerek semmiben sem akadályoz, sőt: olyan felelősségérzettel ruházza fel az embert, amellyel a pályám elején nem rendelkeztem. Sodródtam, míg ha felelősségtudatosabb lettem volna, céltudatosabban intézek bizonyos dolgokat. Egy gyerek nem tud elvenni, csak adni. Ha valaki önző, úgy érezheti, hogy hátráltatja, de az önző embert a család, a férj is akadályozza. Az összes olyan dolog elmúlik, mint a munkahelyek, a sikerek, a rajongók: minden, kivéve a gyermekedet.

Soha nem tervez előre

Szulák Andrea bizonyított már jócskán színpadon, mikrofon előtt és a televízióban is. Megkérdeztük: mik a következő tervek? – Soha nem tervezek előre, mindig minden adja magát. Soha nem én szerveztem az új lemezeket, adtam az új szerepeket magamnak. Vannak álmaim, elképzeléseim, de azt gondolom, az élet olyan, mint egy utazás. Néha felfelé, néha lefelé vezet az út, néha egyenes, néha kanyarodik. Most már jó ideje fent vagyok és kanyargok, de fel kell készülni arra, hogy ez megváltozik, vagy fent kell tartani úgy, hogy egyenesen menjen – emberileg, szakmailag, fizikailag. A sors dönti el, merre visz az utam, csak méltó legyen.

Rozinában ráismer gyermekkori önmagára?
– Mennyit sírok emiatt! De jólesően! Egyik vasárnap bábszínházba mentünk, és Rozina leírhatatlanul élvezte az előadást. Eszembe jutott: olyan lehettem, mint ő, amikor édesanyám először vitt el bábszínházba.

– A színház mellett fellép a Budapest Jazz Orchestrával, a Szegedi Tavaszi Fesztiválon pedig saját dalait, kedvenc musicalslágereit énekelte. Ami a musicalt illeti: van szerepálma?
– Egyetlen szerepálmom volt, a Funny Girl, amit el is játszhattam. Egész életemben ezt a szerepet volt a legnehezebb elénekelni. Egyszerre kellett játszani, énekelni, mókázni a színpadon, pár perces megszakításokkal, egy egész estén át. Annyira komplex volt a feladat, hogy nem is az élvezeti faktor maradt meg, hanem az összpontosítás, hogy mindent maximálisan tudjak teljesíteni. Újból elkezdtem keményen éneket tanulni, nem kevés színpadi tapasztalat után. Ahhoz a fajta tanuláshoz, összpontosításhoz, amelyben akkor részem volt, most már hozzáadódik az élvezeti faktor is.

– Nem engedi, hogy retusálják a fotóit. Ha fogyókúrázik is, dús idomaihoz mintegy névjegyként ragaszkodik. Mit gondol a mai fiatalságkultuszról, szépségideálról?
– Értékválság van. Ha a világ azt közvetíti, hogy egy szépen formált gumicici a mennyország kapuja, ezzel nem tudok vitába szállni. Én úgy tapasztaltam, hogy nem az. Ellenben minden nehezen megszerzett, átszenvedett, kikínlódott dolog továbbléptet, feljebb emel. Nem mondom, hogy nem érzem, hogy az idő múlik, de nem húszéves vagyok. Ha bármin változtatok, az nem azt jelenti, hogy 18 kilósra lefogyok, és nem az Állj meg!-érzés miatt teszem. Saját karakteremet és méltóságomat megtartva kell kezdeni úgy öregedni, hogy egy húszéves azt mondhassa: ennyi idősen olyan szeretnék majd lenni, mint Szulák Andrea!

– Több helyütt nyilatkozta magáról, hogy megosztó személyiség. Mennyire befolyásolta ez a pályáját?
– A munkám során nem tudok független viszonyban maradni a kollégákkal, munkaadókkal. Előbb-utóbb megismernek. Volt, akinek nem voltam szimpatikus, de amikor elkezdtünk beszélgetni, lehullottak az előítéletek. Aki nem ismer, idegenkedhet: ez vajon mitől ilyen sikeres, nagypofájú, magabiztos, életrevaló? Aztán rájönnek, hogy egyiket sem ajándékba kaptam a 18. születésnapomra, hanem ára volt, amit keményen megfizettem. Engem lehet utálni, azzal a feltétellel, hogy csinálják utánam, amit én! Az én utálatomért is kőkeményen meg kell dolgozni, mert nem vagyok hajlandó prekoncepciók alapján ítéletet hozni.

Olvasóink írták

 • 4. Jozsoci 2011. április 17. 19:20
  „Imádom a Szulit.”
 • 3. kalkutta 2011. április 17. 14:41
  „Aranyos, rokonszenves hölgy. Botrányok nem övezik, a nyugalmat és kedvességet sugallja. Az ilyen viselkedést kellene példának állítani a fiatalok elé nem holmi vv meg éden cafkákat.”
 • 2. Lakos 2011. április 17. 11:52
  „1#
  Nem elég hogy sajtot lopsz, még hülyeségeket is beszélsz?
  Szulák nem egy VV celeb, hanem igazi énekes, és egy értelmes Nő.”
 • 1. Sajttolvaj 2011. április 17. 08:30
  „akkor most már nyugdijba mehetne ez a ripacs?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták a betintázott Nicolas Cage-et

Letartóztatták Nicolas Cage hollywoodi filmsztárt New Orleans-ban. A színészt részegen vették őrizetbe. Tovább olvasom