Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Táblagépes kottából játszik egy belga zenekar

A brüsszeli zenekar 92 tagja a Michel Tabachnik francia karmester vezényletével a kottatartójára helyezett táblagépekben lévő kottákból játszotta Ravel Boleróját és több Wagner-mű részleteit.
Az első digitális kottából játszó zenekar címére pályáznak a Brüsszeli Filharmonikusok, az újítással jelentős összeget takaríthatnak meg, és fejleszthetik a zenészek munkamódszereit.

A brüsszeli zenekar 92 tagja a héten Michel Tabachnik francia karmester vezényletével a kottatartójára helyezett táblagépekben lévő kottákból játszotta Ravel Boleróját és több Wagner-mű részleteit.

"Ez volt az első kísérlet, amely mindenki – a zenészek és a közönség – kölcsönös elégedettségével zárult. Célunk, hogy következő években a teljes digitalizálásra álljunk át" – mondta Gunther Broucke, a Brüsszeli Filharmonikusok igazgatója.


A digitalizálásban a zenekar a Samsunggal és egy fiatal startup céggel, a NeoScores-rel működik együtt. Előbbi a Galaxy Note 10.1 típusú táblagépeket szállította, utóbbi pedig a kifejezetten a zenészeknek szánt szoftvert fejlesztette ki.

"A klasszikus zenének is alkalmazkodnia kell a kor követelményeihez. Évszázadok alatt alig fejlődött a zenekar működése: a zenészek kézzel írott vagy nyomtatott partitúrát használtak, ami miatt hosszú és bonyolult a koncertek előkészítése" – magyarázta Gunther Broucke.

Az évente több mint száz koncerten fellépő Brüsszeli Filharmonikusok 25 ezer euróra (7,1 millió forintra) becsülik a papírral való spórolás értékét.

A táblagépek használata megváltoztatja a munkamódszereket is, például a karmesterét, aki egyenként is lapozhatja az egyes szólamokat.

A zenekar más területen is élen kíván járni a csúcstechnológia felhasználásban, és ingyen kínál klasszikus zenét csengőhangként mobiltelefonra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cicciolina pártot alapított

Demokrácia, Természet, Szerelem néven pártot alapított Staller Ilona volt pornószínésznő, aki a… Tovább olvasom