Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Tabletekkel tanulnak az etióp gyerekek

Kísérleti jelleggel napelemes tableteket tettek ki egy etióp faluban. Az írástudatlan gyerekek megtanulták kezelni a gépeket, pár hónap múlva pedig feltörték a rendszert.
A százdolláros laptoppal nemzetközi hírnevet szerzett One Laptop Per Child (OLPC) alapítvány újabb kísérletet indított el két afrikai faluban, mert a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a megfelelő eszközökkel tanár nélkül tudnak-e ismereteket átadni a világ legeldugottabb szegleteiben élő gyermekeknek. Az első eredmények nagyon biztatóak, mondta Nicholas Negroponte az OLPC alapítója az Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) EmTech konferenciáján - írja az index.hu.

Az OLPC kutatóinak módszere nagyon radikális volt: két etióp falunál kiraktak egy rakás napelemes Motorola Xoom táblagépet, és csupán az akku feltöltését tanították meg a helyi felnőtteknek. A gyermekeknek semmilyen instrukciót nem adtak, egyszerűen csak vártak, hogy lássák mi történik. A cél az volt, hogy az írástudatlan gyermekek, akik még útszéli táblákon sem láttak betűket, önállóan megtanuljanak olvasni, pusztán a tablettel való kísérletezés során. A gépekre különféle ábécé-oktató programot, e-könyvet, filmet, mesét, képet és egyéb appokat telepítettek.

A gyermekek haladását úgy ellenőrizték, hogy az OLPC egyik munkatársa hetente egyszer ellátogatott a falvakba, és egy memóriakártyára kimentette a felhasználói tevékenységet monitorozó szoftver elmentett fájljait. Öt perccel a csapat érkezése után az egyik gyerek bekapcsolt egy tabletet. Öt nap múlva már naponta átlagosan 47 alkalmazást futtattak, két hét múlva pedig már többen kívülről fújták az ábécés dalt. Az egyik fiú pedig előkapta az egyik rajzolóprogramot, és az "oroszlán" szót festette a kijelzőre.

De az igazán nagy eredmény az volt, hogy az ötödik hónapban feltörték az Androidot, mert valahogyan rájöttek, hogy le van tiltva a tablet kamerája, és azt használni szerették volna. Eredetileg a rendszer kinézetének módosítását is blokkolta az OLPC, de a felhasználók megkerülték a tiltást, és végül mindegyik gyermek egyedivé varázsolta a rendszerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági kamera előtt verte meg a négyéves kislányt az óvónő

A kínai pedagógus a földre lökte a kicsit, majd rugdosni kezdte. Tovább olvasom