Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Tablettával a nem kívánt terhesség ellen

A fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban sok a tévhit: vannak, akik vaskalaposan ellenzik, mások szinte úgy szedik, mint a vitamint. Bármelyik csoportba tartozzunk is egy-két dolgot érdemes tudnunk, mielőtt döntünk.
A fogamzásgátló tabletták célja, hogy megelőzzék a nem kívánt terhességet, és az ezzel járó esetleges fizikai, illetve lelki szövődményeket. Dr. Bártfai György a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézetvezető helyettese tudja, ez a 15 és 45 év közötti, vagyis nemzőképes korú nők egyik legnagyobb félelme, így fontos beszélni a lehetőségekről. – A hormonális fogamzásgátló tabletták családján belül három csoportot különböztetünk meg. Az egyféle hormont tartalmazó készítményekét, a kombinált tablettákét, melyek többféle hormont tartalmaznak, valamint a sürgősségi fogamzásgátlókét, melyeket nem rendszeresen, de az esemény után kell alkalmazni, ha az aktus során valami hiba csúszott a védekezésbe – kezd a magyarázatba.

Felhívja rá a figyelmet, hogy nem minden tabletta felel meg mindenkinek. Az a jó, ha egyénre szabottan dönti el az orvos, hogy mit ír fel. – Meg kell nézni, hogy az illető milyen kockázati tényezőkkel rendelkezik. Van-e súlyfeleslege, dohányzik-e, hány éves, illetve van-e valami betegsége. Akadnak ugyanis esetek, amikor egyáltalán nem javasolt a hormonális fogamzásgátlás. A dohányzás például alapvetően növeli a kockázatot: ha valaki 20-nál több szál cigarettát szív naponta, tehát erős dohányos, akkor alaposan meg kell nézni, hogy milyen tablettát írunk fel neki.


Ugyancsak kockázati tényező, ha valakinek a családban anyai ágon van rokona, aki 50 éves kora előtt agyvérzést vagy szívinfarktust kapott – világít rá a szakértő, aki elmondja, ha az egészség egyébként rendben, akkor folyamatosan szedhető a megfelelő tabletta. Csak vigyázni kell, hogy ki ne fussunk az időből, amikor még biológiai értelemben könnyebb gyereket vállalni, illetve hogy maradjunk orvosi ellenőrzés alatt, hiszen nem biztos, hogy 30 évesen is ugyanaz a készítmény való a szervezetnek, mint 18 évesen. Rávilágít, fontos az is, hogy az előírásoknak megfelelően szedjük a tablettát, vagyis minden nap ugyanabban a napszakban, ugyanis a precizitás jelentősen csökkenti a tabletta melletti teherbeesés kockázatát. Megtudjuk, ha már valaki ilyen készítménnyel védekezik, akkor érdemes az egészséges életmódra is odafigyelni. A mozgást és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást ugyan mindenkinek javasolják az orvosok, ám ha hormonális fogamzásgátló tablettát szed az ember, a fokozott figyelem csak meghálálja magát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvágott torokkal találtak kutyájukra - sokkoló fotó

Elvágták egy kutya torkát Hajdúnánáson. A kegyetlen tettel egy 19 éves férfit gyanúsít a rendőrség. Tovább olvasom