Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Tanulmány a cukrozott, koffeines italok és a diabétesz kapcsolatáról

Százezernél több ember egészségét követték nyomon 22 éven át amerikai kutatók abban a tanulmányban, amelyben a cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával.
A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és nőnél alakult ki cukorbetegség, ám a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdítő koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt. A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.

Az elmúlt évtizedek kutatásainak némelyike felvetette, hogy a koffein jelenléte a szervezetben átmenetileg akadályozhatja a cukor hatékony lebontását. Más kutatások ugyanakkor a kávé és tea jótékony hatására találtak bizonyítékot. Hu és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy növeli-e a cukrozott üdítők fogyasztóinak diabéteszkockázatát, ha az ital egyúttal koffeint is tartalmaz.

"A kávé hasznos lehet, a koffein pedig úgy tűnik, hogy sem pozitív, sem negatív hatással nincs a diabétesz kockázatára" - összegezte Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem munkatársa.

A cukorbetegség 26 millió gyereket és felnőttet érint az Egyesült Államokban, ez a teljes lakosság mintegy 8 százaléka.

A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer nőt és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évektől 22 éven át követték nyomon. A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zámbó Krisztián: Az édesapám büszke lenne rám!

Zámbó Krisztián úgy gondolja, az egyre fokozódó gyűlölet miatt esett ki az X-Faktorból, és már éppen… Tovább olvasom