Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Telt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét

A grandiózus eseményen több mint ötszáz előadó, a Kárpát-medence egyesített kórusai, sztárvendégek, kiváló hazai művészek, a rendvédelmi szervek zenekarai, neves táncosok léptek fel.
Hatodik alkalommal is teltház, 13 ezer fős közönség előtt ünnepelte az újesztendőt sztárvendégeivel Mága Zoltán hegedűművész szerdán este a Papp László Budapest Sportarénában, a Kárpát-medence legnagyobb újévi koncertjén, amelyet az "Egybeforrt magyarság" mottóval tartottak.

A grandiózus eseményen több mint ötszáz előadó, a Kárpát-medence egyesített kórusai, sztárvendégek, kiváló hazai művészek, a rendvédelmi szervek zenekarai, neves táncosok léptek fel. A rendezvényen először hallhatta az Aréna közönsége a Dubrovay László zeneszerző által újrakomponált Szózatot a 170 fős Kárpát-medencei egyesített magyar kórus és a gálaest szólistáinak előadásában.

Telt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A sztárvendégek közül Julia Novikova orosz szoprán, az európai és amerikai operaszínpadok csillaga Gounod Rómeó és Júlia című operájából Júlia áriáját és Arditi A csók című darabját énekelte, míg a bécsi Staatsoper neves tenoristája, Andreas Schager Puccini Turandot című operájából Kalaf herceg áriáját adta elő. Kiss B. Atilla, az Operaház szólistája Puccini Toscájából a Levéláriával lépett a közönség elé.

A gálaest repertoárját úgy állították össze, hogy abban mindenki megtalálja a számára kedves dalokat, dallamokat. Az opera mellett volt operett, cigányzene és popzene, népdal és virtuóz hegedűjáték, ez utóbbiban Mága Zoltán mellett Szenthelyi Miklós is megcsillogtatta tudását.

A Budapesti Operettszínház művészei közül fellépett Frankó Tünde, Oszvald Marika, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté. A hazai popkultúra jeles képviselői, Zsédenyi Adrienn, Oláh Gergő és Szekeres Adrien is színpadra léptek. Mága Jennifer a One night only című slágert énekelte, Nyári Károly és két lánya, Nyári Edit és Nyári Alíz Cserháti Zsuzsa egy kedvelt dalát adták elő.

Telt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A kirekesztés és gyűlöletkeltés elleni fellépést szívügyének tekintő hegedűvirtuóz ezúttal a zene erejével hívta fel a figyelmet a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév keretében a magyarországi vészkorszak 70. évfordulójára. Mága és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész a Schindler listája című film betétdalával hajtott fejet az áldozatok előtt.

Lélekben együtt ünnepelt a világ magyarsága, amikor a két legszebb népdalunkat énekelte tizenháromezer ember a horvátországi Eszéki Népkör Bárdos Lajos Vegyeskarral, a beregszászi református gyülekezet kórusával, a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskarával, a Kodály Zoltán Daloskörrel, az ELTE Bartók Béla Énekkarral és a Budapesti Ifjúsági Kórussal - hangsúlyozza a szervezők csütörtöki közleménye.

"Szerettem volna emocionálisan egybeforrasztani a magyarságot. A teljes Kárpát-medencét, így a Vajdaságot, Felvidéket, Erdélyt és Magyarországot képviselve, összetartozásunkat kifejezve egy egyesített kórus előadásával a szív és a lélek hídjain forrhatott egybe magyarságunk" - fogalmazott Mága Zoltán.

Telt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A koncerten a művész virtuóz hegedűjátékkal bizonyította, hogy a cigányzene az egyetemes magyar kultúra, és a világörökség része, s a Roma Hungaricum Zenekarral közösen a Pacsirtával is elkápráztatta a közönséget.

"Egész zenei pályafutásomat meghatározta az a küldetéstudat, hogy a világ minden táján képviseljem a magyar kulturális tradíciókat, és erősítsem a magyarságról kialakult pozitív képet" - idézte az előadóművészt az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A koncerten bejelentették, hogy az újévi gálasorozat jövőre is folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb minőségben és többen hallgathatják a Kossuth és a Dankó Rádiót

A közszolgálat rendelkezésére bocsátott új adóhálózat és a frekvenciacserék miatt a közszolgálati… Tovább olvasom