Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Templomot emeltek a miniszterelnöknek

Narendra Modi, indiai kormányfő Twitter-üzenetben közölte, hogy visszataszítónak találja az ötletet.
Templomot emeltek legelszántabb hívei az indiai miniszterelnöknek, az ötlet azonban nem nyerte el az amúgy hiúnak tartott Narendra Modi tetszését.

A kormányfő csütörtökön Twitter-üzenetben közölte, hogy visszataszítónak találja az ötletet, amely "sokkoló és ellentétes az indiai hagyományokkal, kultúránk nem tanít ilyesféle templomok építésére". Azt írta, hogy a építmény "nagyon elszomorította", és kérte, hogy ne avassák fel.

A miniszterelnök egy impozáns mellszobrát aranyozott baldachin alatt magába foglaló szentélyt Rádzskot városában emelték leglelkesebb rajongói, Gudzsarát államban, amelynek kormányzója volt szövetségi miniszterelnökké választása előtt.

A politikus hívei több ezer dollárnak megfelelő összeget költöttek a szentélyre, amely két év alatt épült fel. A miniszterelnököt ábrázoló bálvány elkészítése még tovább, 3-4 évig tartott, mivel a kezdeményezők több művészt is kipróbáltak, míg megtalálták a Modi élethű másának megalkotására alkalmas személyt.

"Azért emeltük ezt a templomot, hogy kifejezzük Modi-dzsi iránti szeretetünket és belé vetett hitünket" - mondta a kormányfő nevét kedveskedő formában használó Rumas Udhad, a templomprojekt kezdeményezője.

A miniszterelnök kérésére tekintettel egyelőre lefújták a Modi-templom vasárnapra tervezett felavatását, bár a legelkötelezettebb hívek ragaszkodnak ötletükhöz.

"Szeretjük Modit és imádattal tiszteljük őt, mert ő a legnagyszerűbb vezetőnk, aki valaha is létezett" - jelentette ki Pares Raval, a templomépítéshez szükséges ingatlant rendelkezésre bocsátó étolajkereskedő.

Modinak valójában már 2006-ban emeltek egy szentélyt államában, Gudzsarátban, amikor még annak első embere volt, de a karizmatikus politikusnak csak egy fényképét tisztelhették ott mostanáig.

A jobboldali-nacionalista Narendra Modi tavaly májusban került hatalomra Indiában olyan arányú választási győzelemmel, amilyenre három évtizede nem volt példa.

Noha most elutasította, hogy istenségként bálványozzák egy templomban, az indiai kormányfőt már többször megvádolták azzal, hogy önimádó és megalomán. Különösen nagy feltűnést keltett, hogy januárban, Barack Obama amerikai elnök látogatása alkalmával olyan ruhát viselt, amelyre a saját nevét hímeztette rá.

Indiában nem gyakori, de nem is ismeretlen, hogy élő személyeknek, köztük politikusoknak emelnek templomot. Többek között istenség rangjára emelték hívei Sonia Gandhit, az ellenzéki Kongresszus Párt vezetőjét, Ándhra Prades-i templomában álló szobra egyik kezében egy facsemetét, a másikban egy gyümölcsöstálat tart. Főleg Dél-Indiában fordul elő, hogy színésznőknek is templomot emelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péniszkisebbítő műtétet kért a 17 éves fiú

Akadályozta a fociban és a szexben is, ezért fordult orvoshoz. Tovább olvasom